FIFA etterforsker City

FIFA skal ha satt i gang etterforsking av City på grunn av en avtale med den danske klubben FC Nordskjælland og det ghanesiske fotballakademiet Right to Dream.

Europeiske medier, deriblant norske VG, fortsetter å publisere avslørende saker med utgangspunkt i det de kaller «Football Leaks», der over 70 millioner dokumenter fra internasjonal toppfotball har blitt lekket og interne e-poster og brev nå avsløres. Så langt har flere av de negativt vinklede sakene VG og andre medier har publisert handlet om Manchester City, som beskyldes for å bryte en rekke regelverk, og i går slo VG, i samarbeid med danske Politiken, stort opp hvordan City er involvert i en avtale mellom den danske klubben FC Nordskjælland og det afrikanske fotballakademiet Right to Dream.

Kort oppsummer handler saken om et fotballakademi i Ghana, Right to Dream, som er en slags kombinert skole og fotballakademi som lar barn og unge utvikle fotballferdighetene sine, samtidig som de får skolegang og utdanning. Fotball skal med andre ord kombineres med tanken om hvordan barn kan løftes ut av fattigdom. At City har en avtale med Right to Dream har lenge vært kjent, så dette er ikke noen ny avsløring. Vi har tidligere nevnt akademiet flere ganger, som for eksempel da ghanesiske Yaw Yeboah og Divine Naah ble hentet til City sommeren 2014, eller om Thomas Agyepong, som for tiden er lånt ut til skotske Hibernian.

Det var i 2010 at City skrev under en avtale med Tom Vernon, som står bak akademiet, som sa at City skulle ha førsteretten til alle spillerne akademiet produserte etter at de var fylt 18 år. FIFAs regler forbyr nemlig klubber å hente spillere fra andre kontinenter før de er fylt 18. I 2016 inngikk også Right to Dream en avtale med den danske klubben FC Nordskjælland, som i stedet ga danskene førsteretten til spillere utviklet av Right to Dream. City hadde likevel rett til å hente spillerne i Nordskjælland med bakgrunn fra Right to Dream mellom fylte 18 og 21 år. I tillegg var City sikret 25 prosent av alle inntekter FC Nordskjælland måtte få ved videresalg av spillerne med bakgrunn fra akademiet.

Det er dette punktet nå FIFA ønsker å etterforske, skriver The Times og VG. Et slikt tredjepartseierskap av spillere er nemlig ikke lov ifølge FIFAs regler, og en talsperson for FIFA kommenterte til The Times i går at de nå ser på saken.

Denne siste saken er en rekke av flere som har kommet etter Football Leaks-avsløringene. Mens den første saken handlet om brudd på Financial Fair Play og hvordan City var i kontakt med nåværende FIFA-president Gianni Infantino angående straff, handlet den neste om at City er en av 11 storklubber i Europa som planlegger å bryte ut av Champions League og heller lage seg sin egen europeiske superliga. Den tredje handlet om at Sheikh Mansour, Citys eier, betaler Citys sponsorer for at de skal sponse City. Det hele skal være en måte å omgå FFP-reglene på og få penger inn i klubben. Skal vi tro det som skrives betales Abu Dhabi United Group, som eier City Football Group, Citys sponsorer, deriblant Etihad Airways, 140 millioner euro i året, som altså deretter overføres til City.

Relaterte saker

6 svar

  1. At FIFA tar en sak gjennom rettssystemet er ikke ensbetydende med etterforskning, derimot gjøres det for å avklare nye problmstillinger/utfordringer og jussen i forhold til dette for fremtiden. At VG og TV2 opererer på ukeblad-nivå sier mer om dem.

  2. Frank Hansen Frank Hansen sier:

    Degradering t nivå 3 e en passeli straff😜🤣🤣

  3. Veldig bra oppsummert av Tommy Kvarsvik Jeg synes det kan bestrides om det er kjeltringaktig å hjelpe afrikanske barn med utdanning og fotballutvikling.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.