Hevder City kan bli del av ny europeisk superliga

… mens VG slår stort opp at «City lurte fotballverden» – uten å fortelle så mye nytt.

«Interne e-poster avslører: Slik lurte City og PSG fotballverden» er overskriften VG bruker når avisen nå slår stort opp diverse lekkasjer fra det som er blitt døpt Football Leaks, der en anonym kilde har overgitt hemmelig informasjon til tyske Der Spiegel, som har delt denne videre med sine partnere, deriblant VG. Den anonyme kilden hevder at hacking ikke er brukt for å få tak i informasjonen, til tross for at avisene nå publiserer innholdet i en rekke private e-poster og brev skrevet av personer tilknyttet City.

Kort fortalt går «lekkasjen» ut på at UEFA, som mange hevder innførte Financial Fair Play nettopp på grunn av blant annet Manchester City, ønsket å straffe City for brudd på FFP-reglene. City ønsket å gå rettens vei for å få omgjort dommen, og i en intern e-post skrevet av City-advokat Simon Cliff som VG og andre aviser nå har lekket, står det at «Khaldoon (Al Mubarak) sa at han heller vil bruke 280 millioner kroner (30 millioner pund) på de 50 beste advokatene i verden for å saksøke dem i de ti neste årene». At City ønsket å gå rettens vei og gå til EU-domstolen er gammelt nytt, og det samme er det at City var i forhandlinger med UEFA om en straff, som til slutt ble godtatt. VG skriver nå at det var nåværende FIFA-president Gianni Infantino City var i forhandlinger med, og det skrives at han og City-direktør Ferran Soriano både møttes og kommuniserte jevnlig på e-post. NRKs overskrift til omtalen av saken er at «UEFA hjalp PSG og Manchester City å jukse», og skriver at det Infantino gjorde skjedde bak ryggen på utvalget som hadde ansvar for håndhevelsen av FFP. I et internt UEFA-brev som nå er blitt lekket står det skrevet: «Det er rimelig å spørre hva vi virkelig vil oppnå med FFP-regimet. Skal vi risikere at Champions League, som er den største og mest prestisjefylte turneringen i fotball, blir frarøvet noen av de største klubbene (og beste spillerne i verden)? Det virker naturlig å forsøke å finne løsninger som ikke har en negativ effekt på Champions Leagues kvalitet og status».

Det kan med andre ord virke som det har vært interne stridigheter i UEFA, mens lekkasjene som nå er kommet frem egentlig ikke forteller noe som helst nytt i forhold til det som kom frem for flere år siden når det gjelder City. I en kort uttalelse svarer City på oppslagene i europeiske medier at «Vi kommer ikke til å komme med noen kommentar til materiale som er publisert utenfor kontekst, og som er blitt hacket eller stjålet fra City Football Group og Manchester City-personell og tilknyttede personer. Det er tydelig at dette er et organisert forsøk på å skade klubbens navn og rykte.»

Noe annet som kommer fram gjennom Football Leaks er et fersk dokument som visstnok viser at flere av de europeiske toppklubbene ønsker å bryte med UEFA og heller lage sin egen Super League i stedet for å delta i Champions League. 11 klubber er listet opp som «grunnleggere» av den nye europeiske superligaen, nemlig Real Madrid (som skal eie 18,77% av aksjekapitalen), Barcelona (17,61%), Manchester United (12,58%), Bayern München (8,29%), Chelsea (8,19%), Arsenal (6,48%), Juventus (6,16%), PSG (6,11%), Manchester City (6,05%), Liverpool (5,5%) og AC Milan (4,27%). Disse elleve grunnleggerne skal visstnok ikke kunne rykke ned eller forsvinne ut av ligaen. I tillegg skal noen få andre klubber inviteres med i ligaen. Oppstart skal visstnok være i sesongen 2021/2022, og målsetningen skal være «å maksimere antall kamper mellom europeiske toppklubber og dermed maksimere den globale rekkevidden, TV-publikummet og kommersialiseringen».

Tanken om en europeisk superliga er langt fra ny, og har dukket opp igjen med jevne mellomrom i løpet av mange år, uten at det noen gang har blitt noe av. Forrige gang det ble snakket om var i 2016, og The Sun slo da stort opp at det hadde vært et topphemmelig Super League- møte på et luksushotell i London der lederne fra Liverpool, Arsenal, Manchester City, Manchester United og Chelsea var tilstede. Football Leaks-dokumenter avslører en intern e-post City-direktør Ferran Soriano skrev etter møtet, der han i tillegg til å skrive at klubbene må finne mer private møteplasser i fremtiden, at «Vi må være veldig forsiktig fremover, og for enhver pris unngå inntrykk av at dette er kartellvirksomhet».

Så er spørsmålet altså om det er noe hold i det som blir skrevet om en europeisk superliga denne gangen, eller om det som tidligere aldri blir noe av.

Relaterte saker

7 svar

 1. Roald Arentz Roald Arentz sier:

  Dette skal altså kurere fotballsupporter-versjonen av dødsangst: Immunitet mot nedrykk. Synes ikke det hø… https://t.co/WqtIjShC1Q

 2. Tragisk om så skjer. Syns CL er kjedelig nok om ikke vi skal ha en slik turnering til. Er vel utpressing for å få høyere premiepenger fra CL.

 3. Blameis sier:

  Dersom en europeisk superliga etableres, sier jeg takk for meg hva fotball angår. Det er premier Leaugue som teller for meg. CL kommer etter både ligacupen og Fa-cupen

 4. Fuck off. Need the English leage.

 5. magnar aslaksen sier:

  Fantastisk, topp kamp hver bidige helg. Da slipper vi å møte bånnlag uke etter uke og vinne 6 – 0 o.l , hvor motstanderne har 11 mann i forsvar for å tape minst mulig. Det dreper god fotball

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.