“De sa det ikke var mulig å gjøre det bedre, men …”

Josep Guardiola er et fotballgeni. Jeg savner han allerede, lenge før han har forsvunnet. For da alle sa at det var umulig å gjenskape rekordsesongen 2017/18, så sa Guardiola seg enig. I stedet har han gjort det på en annen måte.

Og kanskje er Manchester City enda bedre i 2018/19. Kanskje er det hele enda mer solid, kanskje er de enda bedre trent, forståelsen for rollene og måten å spille fotball er kanskje bedre. Og spillerstallen er intakt. Ingen avgjørende spillere ut, Riyad Mahrez inn. Det er den eneste endringen.

Men den kan være viktig nok. Og med bare én ny spiller, er det enklere på treningene. Spillerne sier jo selv at det er blitt automatikk i mye av det de gjør. Og det er det beste jeg kan høre. Alle vet hva de skal og bør gjøre, både med og uten ball.

Selv om det ikke blir 100 poeng og neppe 106 scoringer heller denne sesongen.

For Guardiola er disse tingene uansett underordnet. Det handler om å vinne for andre gang på rad, som den første klubben på ti sesonger i engelsk fotball. Og så lenge du vet at fjorårets rekorder i poeng og offensiv fotball ikke lar seg bedre, i hvert fall ikke i særlig grad, hva gjør du da?

Du skaper et enda sterkere samhold, strammer opp det som – faktisk – var litt ruskete forrige sesong. Og plutselig har du en litt annerledes seiersmaskin.

Kanskje ser vi en rekord i færrest baklengsmål pr. kamp nå vi kommer til mai? Rekorden har Liverpool fra 1978/79, med 0,38 baklengsmål pr kamp. I øyeblikket har Manchester City 0,33 – altså er det rekordmuligheter her. Klubbrekord er allerede satt, med seks strake ligakamper uten baklengsmål.

Mye kan endre seg på kort tid, men Manchester City er allerede ferdig med tre av de fem verste bortekampene, har tatt sju poeng på de tre og det uten baklengsmål. Før jul er det nok en bortekamp, den nest vanskeligste etter Liverpool, mot Chelsea 8. desember.

I andre halvdel av sesongen har Manchester City fire av fem topplag på hjemmebane. Det er selvsagt en stor fordel. Kun en tur til Old Trafford av de antatte “topp seks”-lagene ødelegger idyllen.

Det er også greit å tenke på at det, tross den fantastiske starten på 2017/18, har vært nesten like bra hittil denne sesongen:

 • Manchester City 2017/18 (alle turneringer): 15 kamper. 13-2-0, 45-8 i målforskjell.

 • Manchester City 2018/19 (alle turneringer): 15 kamper. 12-2-1, 38-6 i målforskjell.

Det er ikke store forskjellen.

Det å holde med Manchester City har endret seg voldsomt de siste årene. Tar vi siste halvdel av ligasesongen 2016/17, pluss hele 2017/18 og det som er spilt denne sesongen, så finner du at Manchester City, på de – snart – to siste årene har vunnet 76 prosent av alle ligakampene sine (67 kamper). Og tapt bare 6 prosent. For en supporter er det blitt gode sjanser til poeng og scoringer hvis du reiser over, kanskje med unntak av meg da: De tre ligakampene på hjemmebane jeg var på, uten Isak, forrige sesong endte med to uavgjorte og ett tap. Resten av kampene vant City …

176 ligamål har City scoret på de 67 kampene. Det er 2,6 mål pr kamp. Innslupne: Småpene 48, noe som gir 0,7 baklengs pr kamp.

Det er voldsomme tall. Og vi vet aldri hvor lenge det fortsetter. Men laget er fantastisk, 11 av de 22 beste spillerne i troppen er 25 år eller yngre. Det er et lag for både nåtid og fremtid. Utvalget er fantastisk, og Guardiola ser ingen problemer: Er begge høyrebackene skadet, så setter han John Stones som back. Som han gjorde med Delph. Han omskolerer intelligente spillere, som han vet kan gjøre jobben.

Og fortsatt er det mange spillere som ikke er i toppform, Kevin De Bruyne har knapt bidratt denne sesongen, Gabriel Jesus trenger å spilles i form, Benjamin Mendy virker usikker. Men ellers er det ikke mye å klage på.

Så da tar jeg med meg Isak til Manchester til helgen, håper å få et fint møte med Moi Elyounoussi, en meget god mann, lørdag kveld, før vi ser Manchester City-Southampton søndag.

God uke, alle blå.

3 svar

 1. Arne Solheim sier:

  Godt skrevet Svea, IGJEN👍💐

  (Jeg var over på 3 kamper i April 2018. Resultat. 3 tap. Ingen over, ingen ved siden. Den rekka blir vanskelig å slå)🤠🤠

 2. Jakob Berge sier:

  Spørsmålet er om denne ville statistikken fortsetter også etter Pep…

 3. Svea sier:

  Ja, du ser de to første setningene mine.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.