Kontraktsituasjonen

En ny sesong er sparket i gang, men flere av spillernes situasjon ser for første gang på en god stund svært usikker ut. Nye spillere er hentet inn, noen spillere har blomstret, andre har begynt å visne. Kampen om plassene begynner for alvor å tilspisse seg, og det står for øyeblikket et stort spørsmålstegn ved flere av spillernes framtid i klubben.

Vincent Kompany, Brahim Díaz og Eliaquim Mangalas kontrakter går ut allerede i 2019. Sistnevnte, som ble hentet for hele 42 millioner pund i 2014, vil etter alle solemerker forsvinne gratis neste sommer og sette klubben tilbake flere hundre millioner i overgangssum og lønn kombinert over perioden han har vært ansatt. Franskmannen har vært ute på lån til både spanske Valencia og Everton, der det endte med skade og operasjon hos sistnevnte etter bare to kamper. Klubben har ikke lykkes i å kvitte seg med det som kan karakteriseres som en god, gammeldags flopp, og man teller nå ned dagene til kontrakten hans utløper. Det jobbes derimot mot å få ordnet en ny avtale med Díaz, som klubben ønsket å sende på utlån til søsterklubben Girona i La Liga tidligere i sommer, men som valgte å bli for å utvikle seg under Pep Guardiolas vinger. Hvorvidt dette kommer til å realisere seg er enda ikke tydelig. Spanjolen har slitt med spilletid, og situasjonen hans vil følges tett videre. Til slutt har Kompany uttalt at han ønsker å bli med videre, noe som vil glede de aller fleste supportere av klubben. Selv om han ikke lenger er bankers i lagoppstillingen hver eneste uke er den nå utdannede, filantropiske økonomen en helt essensiell lederskikkelse å ha i spillergarderoben som eksempel for de yngre spillerne. Klubblegenden markerte tidligere i høst sitt 10-årsjubileum med Man City, og har i nylige intervjuer satt spørsmålstegn ved hvor lenge kroppen vil være i stand til å spille europeisk toppfotball. Likevel har 32-åringen et uttalt mål om å holde det gående i tre år til. Samtidig ser manager Guardiola den store nytteverdien i å spillere som Kompany i stallen, og ønsker å ha han med videre. Et ungt, fremadstormende lag, blandet med rutinerte veteraner er i likhet med bestemors kaker, en oppskrift som sjelden slår feil.

Raheem Sterling har fremdeles til gode å signere en ny kontrakt med klubben, og linkes for tiden til Real Madrid. Hans nåværende kontrakt går ut i 2020, i likhet med Phil Foden, Ilkay Gündoğan, Oleksandr Zinchenko, Fernandinho, Fabian Delph, Claudio Bravo, David Silva, Aro Muric og Luke Bolton. Sterling ønsker i følge ryktebørsen en solid lønnsøkning til 275,000 pund i uka, og dette er sannsynligvis grobunn for at partene ikke har lykkes å komme fram til noen avtale enda. Hvorvidt stjernespilleren som hittil står med 4 mål og 2 assists i Premier League denne sesongen vil forsvinne, er for øyeblikket vanskelig å si noe om, men det jobbes med å komme fram til en avtale som vil binde han videre til klubben.

Stortalentet Foden linkes for tiden til klubber som Juventus, men disse ryktene må i høyeste grad tas med en klype salt. Unggutten har spilt i klubben i sitt hjerte fra han var 8 år, og har nok ingen planer om å forlate Bramhall, sørøst i Manchester – hvor han bladde opp 2 millioner pund for et hus til seg selv og sin familie – med det første. Klubben har foreløpig vært tilbakeholden på snakk om ny kontrakt for å la fokus hvile på guttens utvikling, samtidig som det viser at man ikke stresser med at utenlandske klubber skal fange ham opp.

Rotasjonsspilleren Gündoğan er i ferd med å signere en ny kontrakt med klubben, som han ønsker å binde seg til på lang sikt. Tyskeren trives i Manchester, og klubben vil ha han med videre. Han vil etter den hektiske perioden som ligger foran oss etter alle solemerker signere en ny langtidskontrakt.

Zinchenko var i sommer nær på å havne i både Wolverhampton og spanske Real Betis, men ble værende for å krige seg til en plass på laget. Det har han ikke lykkes med, og det gjenstår å overvåke den versatile ukrainerens situasjon videre. Sannsynlighetene er store for at et utlån eller salg kan skje allerede i januar-vinduet.

Fernandinho signerte i januar kontrakten som binder han til City fram til 2020, og det ventes ikke at 33-åringen vil presenteres en ny forlengelse i nærmeste framtid. Brasilianeren med 173 kamper i lyseblått vil være 35 år gammel når kontrakten hans går ut, og vil nok med det være ferdig på toppnivå. Med unge Claudio Gomes som i sommer ankom fra PSG og en potensiell overgang for Ajaxs stortalent Frenkie De Jong, er det lite som tyder på noe annet. Samtidig er det mye som kan skje i løpet av den tid.

Man antok videre at Fabian Delph ville motta en ny kontrakt etter fjorårets overraskelsessesong, noe som ikke skjedde. Foreløpig er det uklart om dette vil bli presentert for den tidligere Aston Villa-spilleren, som i sommer deltok i VM for England.

Bravo har i halvannen sesong nå fungert som Edersons sparringpartner på trening/cupkeeper, etter fiaskosesongen hvor ingenting fungerte. Han gikk fra å være stjernespiller på Barcelona og Chile, hvor han vant flere trofeer på både klubb- og nasjonalt nivå, til å bli latterliggjort og utskjelt i sitt første møte med Premier League. Fjorårssesongen ble i så måte en liten gjenoppreisning, hvor han var med på å vinne ligacupen etter flere sensasjonale oppvisninger i straffesparkkonkurranser mot Wolverhampton og Leicester, og et rent bur i finalen der det endte med en 3-0 seier til City. Foreløpig tyder derimot det aller meste på at den nå skadeplagede chileneren vil forlate klubben enten før, eller når kontrakten hans går ut.

David Silva signerte i 2017 en ny forlengelse som vil binde han fram til 2020, og har uttalt at det sannsynligvis vil være hans siste. Samtidig som et helvete har pågått på den personlige fronten med sin tidligfødte sønn som siden fødselen har kjempet for livet, har han meget mulig spilt sin beste fotball noen sinne det siste året. Det sier vel alt om den vanvittige psyken til den to ganger EM-vinnende, VM-vinnende og tre ganger PL-vinnende spanjolen, som nå bare mangler et CL-trofé i kabinettet for å ha oppnådd det meste som kan oppnås av en fotballspiller. Det er med det to forsøk igjen å gjøre det ingen fortjener mer, på.

Det er liten informasjon tilgjengelig vedrørende omstendighetene for ungguttene Muric og Bolton.

Agüero signerte i september en ny kontrakt som vil binde han til klubben i 2021, et utløpsår han har til felles med Leroy Sané, keeper Daniel Grimshaw (som nylig signerte en ny kontrakt) og manager Guardiola. Førstnevnte har tidligere uttalt at han en dag ønsker å dra tilbake til moderklubben Independiente i Argentina. Når kontrakten hans går ut i 2021 vil han være 33 år, og det forventes at han da vil returnere til hjemlandet for å forenes med familien. Tyskeren Sané har så langt slitt noe med spilletid, og muligens også motivasjon, etter å ha blitt utelatt fra Tysklands landslagstropp tidligere i sommer foran VM i Russland. Guardiola har for en sjelden gang i den forbindelse tatt noe av oppvasken offentlig, og det kan se ut til at det har begynt å fungere. 22-åringen var iallfall tilbake i førsteelleveren forrige serierunde mot Burnley, og spilte en forholdsvis god kamp. Selv om han har tre år igjen av kontrakten jobbes det likevel med å få på plass en ny avtale som vil binde han til klubben i uoverskuelig framtid. Dette ble tidligere det siste året gjort med suksess i tilfellene De Bruyne, Otamendi, Ederson og Gabriel Jesus, selv om de fleste av dem på ingen måte var i faresonen for å forsvinne. Det er en viktig del i det å drifte en fotballklubb at man sikrer at klubbens stjerner er bundet til klubben under komfortable lengder, slik at det ikke vil bli et evigvarende konfliktelement som spiser opp både tid og ressurser – noe som muliggjør at man dermed kan fokusere på utvikling og fotball. Guardiola derimot, har uttalt at han gjør seg opp en mening om hans egen framtid kontinuerlig etter hver sesong. I Barcelona ble han værende i fire sesonger, og i Bayern tre. Etter denne sesongen vil hans tredje sesong i Manchester City være omme. Den dagen han ikke lenger ser gløden i øynene på spillerne sine, og føler at utviklingen stagnerer, som han i biografien «Another Way of Winning» forteller – er hans jobb ferdig. Hvor lenge han vil bli City er dermed umulig å spå.

Danilo, Walker og Sandler har allerede kontrakter som vil binde dem til City til 2022, mens nysigneringen Mahrez, Mendy, Laporte og nevnte De Bruyne og Gabriel Jesus alle er bundet til klubben til 2023.

Til slutt kan det legges til at Bernardo Silva og Stones som begge har kontrakter fram til 2022, nå ser ut til å bli gitt forlengelser etter den fantastiske serieåpningen de begge har levert. Særlig den portugisiske 24-åringen som av mange er, klubben inkludert, ansett som navnebror David Silvas arvtager på midtbanen. Nye kontrakter for disse vil i likhet med flere av de andre nevnte spillerne som står i tur for nye forlengelser, være på trappene mot slutten av kalenderåret. Framtiden ser utvilsomt, meget lys ut.

4 svar

 1. Min supporterkontrakt er på livstid. Blue moon.

 2. Blameis sier:

  Spent på hva Sterling gjør. Klarer ikke helt å se den den samme entusiasmen og gleden som hos de andre City-spillerne. Utvilsomt en glimrende spiller. Stones og Laporte er fremtiden på stopperplassen. Har ennå tro på at Danilo vil komme sterkt..

 3. Ove K. Kjølstad sier:

  Jan Erik: har du rappa kontrakten min?
  Ad artikkelen: Det gis inntrykk av at det er mange usikre kort, men det er jo ikke realiteten. Det er kun Sterlings og Diaz’ sin situasjon det er grunn til å løfte øyenbryne over i dag. Ny kontrakt med Gundongen er under oppsegling. Hvis Muric blir lovet andrekeeperrollen når Bravos kontrakt opphører så signerer nok ham. Zinchenko blir solgt neste sommer og Mangala blir solgt i januar, hvis han blir frisk. Om Delph signerer ny kontrakt eller ikke får meg ikke til å løfte øyenbrynene. City jakter alt en ny venstre bekk. Bolten er lovende, men ikke så lovende at jeg tar av. I alle fall ikke i dag. Kompany ønsker å forelenge når sesongen er slutt og Pep har sagt han får bli så lenge han vil. David Silva ønsker å avslutte karrieren på Mallorca, men han sa i sommer at han er så takknemlig mot City at han er åpen for å forlenge. Det er slik med med Kompany, Silva og Fernandinho at de ikke bør signeres for tidlig. De er gamle. Du vet aldri hvor lenge formen varer og om de kommer tilbake etter ytterligere en ny skade. Samtidig så er de så lojale at de ikke er interessert i andre klubber annet enn det som måtte passe dem personlig jf «tilbakebetaling» til gamle ungdomsklubber. Så om det ikke er mange usikre kontrakter så bekymrer de to som virkelig er usikre. Vi får kanskje ikke beholde begge?

 4. Torstein Botnan sier:

  Hei, Ove. At det er flere usikre kort i ermet til Guardiola for øyeblikket hersker det vel liten tvil om. At man ikke er bekymret ovenfor de fleste av dem som går en usikker tid i møte, er en annen sak – noe som er presisert i artikkelen for øvrig. Det blir spennende å se om vi får beholde både Díaz og Sterling. Førstnevnte er i en alder der han trenger jevnlig spilletid, og det finnes udiskutabelt mange fristelser i Madrid for Sterling. Uansett, om de virkelig vil bli, så blir de. Et utlån for Brahims del, og en liten lønnsøkning for Raheems del, er vel kanskje den ideelle løsningen akkurat nå.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.