Før kampen: Shakhtar Donetsk – Manchester City

Lørdagens oppvisning mot Burnley er historie. Allerede søndag startet Manchester City på reisen til Ukraina og Kharkiv for å møte Shakthar Donetsk på Metalist Stadium i den tredje gruppespills-kampen i Champions League tirsdag kveld. Banen der vi gikk på vårt første nederlag forrige sesong. 

Selv om den siste gruppespills-kampen den gang ( i desember i fjor) ikke hadde noen som helst betydning for Manchester City (vi var allerede videre til sluttspillet etter fem seire på de fem første kampene), viste Shakthar Donetsk nok en gang at de er kapable til å slå de aller beste lagene i Europa på en god dag. Det skal dog legges til at Pep Guardiola nok hadde den påfølgende kampen mot Manchester United på Old Trafford fire dager senere i tankene, og stilte av den grunn med et noe reservepreget lag. 

Shakhtar Donetsk vant til slutt 2-1 etter scoringer av Bernard og Ismaily, Sergio Aguero sørget for en redusering da han satte et straffespark i mål på overtid i den andre omgangen. Det omvendte møtet på Etihad Stadium  i september endte 2-0 til Manchester City etter scoringer av Kevin De Bruyne og Raheem Sterling. Shakhtar ble til slutt nummer to i vår pulje og tok seg med det videre til 8.dels finalen der de møtte Roma. Her ble det stopp etter at de først vant hjemmekampen 2-1 før de tapte 1-0 i Roma og røk ut på bortemåls regelen etter at det endte 2-2 sammenlagt.

Kyle Walker stod over lørdagens oppgjør mot Burnley etter at han returnerte småskadet fra landslagsoppdrag med England, men er med i troppen til denne og reiste sammen med de andre til Ukraina. Ilkay Gundogan, Danilo og Fabian Delph ble imidlertid værende hjemme i Manchester grunnet skader, sammen med langtidsskadde Claudio Bravo og Eliaquim Mangala. Lørdag fikk vi et gledelig gjensyn med Kevin De Bruyne da han kom inn for Bernardo Silva den siste halvtimen etter å ha vært ute med skade de to første månedene av sesongen. Han blir nok matchet litt forsiktig ennå, men det at Premier Leagues beste spiller forrige sesong endelig er tilbake er selvsagt et stort pluss for Manchester City.

Etter en svak start på gruppespillet, som endte med tap 1-2 hjemme for franske Lyon, reiste våre gutter seg i bortemøtet mot tyske Hoffenheim og vant til slutt 2-1 etter at vi havnet under allerede før minuttet var spilt. Men en tidlig utligning fra Sergio Aguero samt en scoring like før slutt av David Silva sørget for en sterk og ikke minst viktig borteseier.

Shakhtar Donetsk åpnet sitt gruppespill med å spille 2-2 hjemme mot Hoffenheim. Tyskerne ledet både 1-0 og 2-1 i den kampen, men Donetsk svarte begge gangene og sørget for at den endte uavgjort. Uavgjort ble det også i deres andre gruppespills-kamp. Også denne gangen endte det 2-2, denne gang borte mot Lyon etter at Donetsk ledet 2-0 til det gjenstod rundt 20 minutter av kampen. Men to kjappe mål fra hjemmelaget sørget for poengdeling. Forrige sesong vant de alle fire hjemmekampene de spilte i Champions League. Mot henholdsvis Napoli (2-1), Manchester City (2-1), Feyenoord (3-1) og Roma (2-1).

Metalist Stadium, Kharkiv

De topper for øyeblikket den ukrainske serien med 31 poeng etter 12 spilte kamper (10-1-1), det eneste tapet så langt kom mot Dynamo Kiev (0-1) i starten av august. Til denne må de klare seg uten de to brasilianerne Taison og Marlos som begge er ute med skader. Dessuten er forsvarsspilleren Ivan Ordets usikker.

Shakhtar Donetsk kvalifiserte seg til denne sesongens Champions League gjennom å vinne ligaen i Ukraina for 11.gang i klubbes historie. De vant også den ukrainske cupen forrige sesong, og tok dermed «the double» for andre sesong på rad.

Deres beste resultat i Champions League så langt er en kvartfinale i 2010/11. Etter å ha vunnet sin pulje, foran blant annet Arsenal, og slått Roma 6-2 sammenlagt i 8.dels finalen ble det bråstopp da de møtte Pep Guardiolas Barcelona i kvartfinalen. Barcelona vant begge kampene, henholdsvis 5-1 og 1-0. Barcelona vant til slutt Champions League den sesongen etter å ha slått Manchester United 3-1 i finalen som ble spilt på Wembley i London.

De ble det første laget fra Ukraina, etter at landet ble uavhenig, til å vinne en europeisk tittel da de vant UEFA Cupen i 2008-09 sesongen etter å ha slått Werder Bremen 2-1 i finalen. Dette var forøvrig siste året det het UEFA Cup, fra og med sesongen etter het det Europa League.

Shakthar har kun ett tap på sine 15 siste hjemmekamper i Champions League, men har sluppet inn mål i alle de seks siste hjemme. De har tatt seg videre fra gruppespillet i Champions League tre av de fem siste gangene de har deltatt, og er ubeseiret hjemme mot engelsk motstand (5 seire og 2 uavgjorte). Tar vi også med bortekampene mot engelsk motstand er ikke statistikken fullt så pen. 5 seire, 3 uavgjorte og 6 tap.

Deres største tap i Europa kom i 2014/15 sesongen da det ble hele 7-0 til Pep Guardiolas Bayern Munchen i Munchen.

De har siden februar 2017 spilt sine hjemmekamper på Metalist Stadium i Kharkiv, en stadion med en tilskuerkapasitet på rundt 40.000.

Paulo Fonseca

Laget trenes av portugiseren Paulo Fonseca (45). Han startet sin trenerkarriere som 32-åring hos Estrela da Amadora der han trente lag i deres ungdoms akademi.  Han gjorde seg først bemerket som trener da han i 2009/10 sesongen ledet tredje divisjonslaget Pinhalnovense til kvartfinalen i det portugisiske cupen hvor det ble tap 2-0 borte mot Porto. I juni 2013 signerte han en toårs kontrakt med Porto, men forlot klubben allerede i mars 2014. Han var deretter innom Braga, før han foran 2016-17 sesongen erstattet Mircea Lucescu i Shakhtar Donetsk der han har ledet laget til «the double» i begge sine sesonger som manager.

Dommer i tirsdagens oppgjør er Carlos De Cerro (42) fra Spania. Han har vært FIFA dommer siden 2013. Dette blir hans 8. kamp som dommer i Champions League, og første gang han dømmer en kamp der Manchester City er involvert. 

Kampstart er tirsdag kl 21.00 og kampen kan du se på Viasport 2

Relaterte saker

1 svar

  1. Thomas Lomundal sier:

    En meget fyldig omtale som gjør at jeg har svært lite å tilføye. Synes det er merkelig at denne kampen ikke går klokken 1900 (norsk tid). Har ikke sjekket tidssonene, men Donetsk ligger vel minst 1 time foran oss, noe som dermed gjør at avspark er klokka 22 lokal tid? Jaja. Je har ittnå me d.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.