Nå er det forsvarsspillet som imponerer mest

(Manchester City-Burnley 5-0) Etter en ny fantastisk kamp, med vinkelskudd fra alle hold, en sjanseløs Joe Hart i Burnley-målet, fem scoringer, angrepsfotball på høyt nivå og total dominans i nok en kamp, er det på tide å stille spørsmålet: Hvorfor er Manchester City så gode DEFENSIVT?

Og: Er 2018/19-utgaven av Manchester City faktisk bedre enn “The centurions” fra 2017/18?

Tallene først.

Punkt 1: Manchester City har sluppet inn tre mål så langt, på de ni første ligakampene. Det har aldri skjedd før, i klubbens lange og rike historie. Tre baklengs på ni kamper er historisk sterkt.

Punkt 2: Manchester City har spilt fem strake ligakamper uten å slippe inn mål. Dette er tangering av klubbrekorden i en og samme sesong. Det skjedde en gang i 1914/15, under Ernest Mangnalls ledelse, og det skjedde to ganger da Manuel Pellegrini var manager, i 2013/14 og 2015/16.

Hvis vi ser litt på hvem Manchester City har spilt mot så langt denne sesongen, og sammenligner med de samme motstanderne (de som rykket ned er byttet ut med de som rykket opp) forrige sesong, så finner jeg følgende: City er ett poeng, og seks mål, bedre i 2018/19 enn i 2017/18.

Det er nesten litt oppsiktsvekkende. Motstanden de ni første serierundene er ganske likt: I 2017/18 hadde City Chelsea borte og Liverpool hjemme, samt to nyopprykkede lag og fem lag som bør/må slås. 5/9 kamper var spilt hjemme.

I 2018/19 har City møtt Arsenal og Liverpool borte, tre nyopprykkede lag og fire lag som bør/må slås. 5/9 kamper er spilt hjemme.

Etter ni kamper forrige sesong, hadde Manchester City 25 poeng og 32-4 i målforskjell. Denne sesongen har City 23 poeng og 26-3 i målforskjell.

Og så må vi huske på at 95 prosent av denne sesongen er spilt uten Citys beste spiller, Kevin De Bruyne.

Sånn jeg ser det, gjøres det færre defensive feil denne sesongen. I tillegg skjer løpene hjem, når ballen mistes (sjelden, men det skjer) raskere enn i forrige sesong. Kampen mot Liverpool var et godt eksempel. Guardiola har skjerpet det defensive spillet, uten at det har gått noe særlig ut over angrepsspillet.

Aymeric Laporte har vokst seg stor og til en fremtidig lederfigur. Det har vært viktig. I øyeblikket er det han – og en av Otamendi, Kompany eller Stones som spiller ved siden av Laporte. At Mendy har spilt de fleste av kampene, det har hjulpet. At Bernardo Silva har blitt bedre og bedre, det hjelper godt på defensivt. David Silva jobber hardere enn noen gang, og vingene løper hjem.

I tillegg virker det – foreløpig – trygt og godt når Ederson har ballen og skal distribuere den. Det kommer nok en blemme, det er nesten 100 prosent sikkert med den måten Guardiola velger å spille på. Men det er enormt å vinne på dette. City beholder ballen hver gang Ederson får den. Sparker han ut, synker sjansen til å få igjen ballen med 60-70 prosent.

Fordelen med IKKE å kjøpe så mange nye spillere, er at alle vet hva som kreves og hvordan fotball skal spilles i Manchester City.

Det er kanskje det vi ser nå, et maskineri som kanskje er enda bedre enn forrige sesong.

Jeg sier “kanskje”. Fordi det er vanskelig å tro på det.

Børs mot Burnley:

Ederson 6 – Stones 6, Kompany 5, Laporte 7, Mendy 7 – B. Silva 7, Fernandinho 8, D. Silva 9 – Mahrez 9, Agüero 7, Sané 8. De Bruyne 7, Jesus 6, Foden 7.

Relaterte saker

7 svar

 1. Cruyff fotballen ruller videre. Med den besittelsen av ball så skal motstanderne være dødelig eff om det skal bli mål. Laporte sin venstrefot eller fantastisk. Stiller meg undrende til hvorfor Otamendi har spilt så lite hittil, mener han en av de beste i Forsvaret ifjor.

 2. Jakob Berge sier:

  Angrepet er perfekt, midtbanen kommer til å bli bedre med Kdb tilbake, og backene pluss ederson har vist at de holder vk. Eneste jeg stiller meg undrende til er i likhet med Arild hvorfor Otamendi ikke starter mer. PLs beste midstopper forrige sesong, og Laporte har vært enorm denne sesongen, men både Stones ( Mot Lyon) og Kompany ( wolves og burnely) viser at de er rustne. Håper pep etterhvert samkjører et fast stopperpar, og håper det blir Otamendi og Laporte.

 3. Interessant kikk på statistikk som gir et positivt bilde av laget denne sesongen:
  https://www.theringer.com/soccer/2018/10/19/17995886/the-premier-league-standings-are-lying-to-you
  Ellers synes jeg Stones skal ha litt kreditt for at han går inn potetrollen etter behov.

 4. Kan se ut som om det er hardere konkuranse i toppen i år

 5. Ove K. Kjølstad sier:

  Du er så vidt innom det, Svea, det nye ‘typisk City’ ordet: Maskin eri. Ja, den gamle bohemgjengen er blitt et maskineri, både på og utenfor banen. Det er helt fantastisk, hvis vi skal lese det hele resultatmessig, men det kan kanskje oppfattes som sterilt noen ganger. Og kanskje kjedelig. Det blir mange tap-in mål og få mål som er kandidat til årets mål i ligaen.
  Men allikevel, overgangen til City er man målløs (og da mener jeg ikke antall mål) over. Det hele får meg til å tenke på forvandlingen i Vålerenga fra 70-tallets bohemer til 80-tallets superstruktur under Gunder Bengtsson.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.