Derfor tok Mahrez straffen

Pep Guardiola og Riyad Mahrez er ikke helt enige om hvem som bestemte at nysigneringen fra Algerie skulle ta gårsdagens straffe mot Liverpool, som kunne ha sikret City seieren på Anfield. Samtidig innrømmer Gabriel Jesus at han er skuffet over det som skjedde. Pep Guardiola innrømmer på sin side at han ikke kjente til Mahrez’ dårlige straffesparkstatistikk.

Etter 85 minutter der lagene nullet hverandre ut gjennom en skreddersydd taktikk i forhold til motstanderens styrker, kunne City fem minutter før slutt i gårsdagens toppoppgjør mot Liverpool ha snappet til seg alle de tre poengene og sikret lagets første seier på Anfield på 15 år, da dommer Martin Atkinson pekte på straffemerket etter at Leroy Sané ble soleklart felt av hjemmelagets Virgil van Dijk, som da også innrømmet i intervjuene etter kampen at straffen var korrekt idømt. Dessverre for City var Sergio Agüero, det normale førstevalget til å ta straffer, byttet ut, og den tunge oppgaven måtte derfor falle på noen andre. Til manges store overraskelse var det ikke Gabriel Jesus som gikk fram for å skyte, men nyinnkjøpte Riyad Mahrez, som ikke hadde verdens beste straffesparkstatistikk før gårsdagens kamp. Mahrez har tatt 12 straffespark i Premier League og kun scoret på 7 av dem, det vil si 58%. Av alle spillere i Premier Leagues historie som har tatt flere enn ti straffer, er det bare én spiller som har dårlige statistikk, nemlig Juan Pablo Angel, med sine 5 av 10 treff (50%). Så gikk det da også galt da Mahrez fikk prøve seg med venstrefoten i går. Sommerkjøpet fra Leicester som kostet City £60 millioner sendte ballen et godt stykke over mål, til City-supporterens store fortvilelse og Liverpool-supporteres store fornøyelse.

TV-bildene viste at Pep Guardiola ga tydelig beskjed til Benjamin Mendy på sidelinja da City ble tildelt straffe om at han skulle løpe bort og gi beskjed om at Riyad Mahrez skulle ta straffen. Innbytter Gabriel Jesus hadde nemlig først gjort seg klar, og en kan forstå at den unge brasilianeren ble skuffet over å bli fratatt oppgaven han trodde han hadde.

På pressekonferansen etter kampen forklarte Pep Guardiola hvorfor han bestemte at Mahrez skulle ta straffen. «Jeg er på treningsfeltet og jeg ser hver dag at han trener på straffer, noe som har gitt meg tiltro til han. Det kommer til å bli en god opplevelse for ham, neste gang går den inn,» kunne Guardiola fortelle. Pep la også til at han unnskyldte seg til Gabriel Jesus, som hadde forventet å ta straffen. «Gabriel ville ta straffen, og jeg har sagt unnskyld til ham. Det var mitt valg.» På spørsmål om Mahrez’ dårlige straffesparkstatistikk i intervjuet etter kampen måtte imidlertid Guardiola innrømme at han ikke var klar over dette, noe som har fått flere til å heve et øyebryn eller to.

At det var Guardiolas valg virker det som om Riyad Mahrez ikke er helt enig. Til Manchester Evening News kunne han nemlig fortelle etter gårsdagens kamp at det var han selv som bestemte at han skulle ta straffen. «Nei, det var jeg som bestemte det og tok straffen. Slikt kan skje i fotball. Jeg tok valget om å skyte i midten – og ballen gikk over. Nå er jeg nødt til å se framover. Det er sånn fotballen er. Noen ganger scorer du, noen ganger bommer du. Det viktigste var likevel at vi gjorde en god opptreden. Vi fortjente å vinne, men noen ganger er det også viktig ikke å tape.» På spørsmål om straffesparkstatistikken hans er god, svarte Mahrez: «I Champions League, ja, men ikke i Premier League. Vi må bevege oss videre og være sterke. Sånn er fotballen, sånn er livet. Bommen vil ikke påvirke meg. Alle bommer på straffer, selv store, store spillere. Men selvsagt ville jeg score, for å hjelpe laget til å vinne.»

En som bare fortvilet kunne observere at Mahrez’ forsøk gikk høyt over mål var Gabriel Jesus, som etter kampen innrømmet at han var skuffet over ikke å få prøve seg fra ellevemetersmerket. «Selvsagt er jeg ikke glad for det. På samme måte som Riyad har jeg trent på treningsfeltet. Jeg ville gjerne ha tatt den. Jeg følte meg sikker, så jeg var ikke glad for at de ikke tillot meg å ta den. Likevel var det viktig at vi ikke tapte. Pep snakket med meg etter kampen. Det er slikt som skjer i fotball. Jeg vil støtte Riyad hvis manageren velger han igjen.»

Manchester Evening News kunne i dag også avsløre at City faktisk ikke har noen fast rekkefølge på straffesparktakerne dersom Sergio Agüero ikke er på banen. Samtidig bringer avisen også en oversikt over hvilke City-spillere som har best statistikk på straffer. Agüero har scoret på 39 av 49 straffer, noe som vil si at han har en treffprosent på cirka 80%. Den beste straffeskytteren i troppen er Ilkay Gündogan som har scoret på seks av seks (100%), men også Raheem Sterling har scoret på 100% av straffene han har tatt – som bare er én eneste, mot Watford da han økte til 6-0 forrige sesong. Kevin De Bruyne og David Silva har også tatt én straffe hver for City, og begge bommet. På landslagene sine har de imidlertid scoret de gangene de har fått sjansen fra straffemerket. Og hva med Gabriel Jesus, som gjorde seg klar til å ta gårsdagens straffe. Han har tatt tre tidligere for City, men bare scoret på én av dem …

Relaterte saker

9 svar

  1. Ederson bør ta straffer. ⚽️💥

    • Vidar Hauge Vidar Hauge sier:

      Arild Kvalvåg scora på 34 av 38!!! Hvorfor tar ikke han straffer når Aguero ikke er på banen? Man kan jo lure på hva tankegangen er til Pep på dette området, når en som nå har bommet på 6 av 9 straffer, får beskjed om å ta straffe. Stor forskjell å ta straffe på et treningsfelt kontra i en av sesongens viktigste kamper.

  2. Aguero, Sterling, Gundogan i prioritert rekkefølge.

  3. Flott artikkel – topp info

  4. Den som er kaldest i hodet, må ta straffene. Var aldri nervøs når Yaya eller Balotelli tok dem, men de er ikke der nå.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.