Før kampen: Manchester City – Fulham

Landslagspausen er endelig over og Premier League fotballen ruller igjen. Lørdag gjester nyopprykkede Fulham Etihad Stadium.

Et Fulham-lag som står med 4 poeng etter de fire første kampene (1-1-2) og 7-9 i målforskjell. Lagets eneste seier så langt kom i hjemmemøtet mot Burnley der det til slutt endte 4-2. Ellers har det blitt tap hjemme mot Crystal Palace (0-2) og borte mot Tottenham (3-1), mens det forrige serieomgang ble poengdeling borte mot Brighton (2-2)

Alle de fem siste innbyrdes oppgjørene har endt med City-seier. Sist gang Fulham gikk seirende ut av en kamp mot oss var i april 2009 da de vant 3-1 på Etihad Stadium etter at City hadde ledet 1-0 til pause takket være en scoring av Stephen Ireland. Men to scoringer av Clint Dempsey samt ett av en ex-City spiller, Dickson Etuhu, i andre omgang sørget for at alle tre poengene ble med hjem til London. Siden den gang har lagene møtt hverandre 11 ganger med 8 City-seire og 3 uavgjorte som resultat.

Raheem Sterling meldte forfall til Englands kamper mot Spania og Sveits grunnet en vond rygg, men blir forhåpentligvis klar til denne. Danilo er tilbake i full trening igjen etter ankelskaden han pådro seg i sommerens VM-sluttspill, men det er uvisst om han er aktuell for denne eller om den kommer litt for tidlig. Bernardo Silva ble byttet ut i pausen da Portugal møtte Kroatia forrige torsdag da han kjente antydninger til noe i lysken, men det var ikke verre enn at han spilte hele kampen mot Italia tre dager senere. Så forhåpentligvis er det ikke noe å bekymre seg for. Kevin De Bruyne er fortsatt ute, det samme gjelder Claudio Bravo og Eliaquim Mangala.

Fulham er tilbake i det gode selskap igjen etter fire sesonger i Championship. De endte som nummer tre, bak Wolverhampton og Cardiff, forrige sesong og måtte dermed ut i Play-off om den siste opprykksplassen. Derby ble slått i semifinalen før opprykket ble sikret da Aston Villa ble slått 1-0 i Play-off finalen på Wembley i mai. Forøvrig Fulhams første seier på Wembley i deres 139 år gamle historie.

Forrige sesong åpnet imidlertid alt annet enn bra for Fulham. Etter en svak første halvdel av sesongen, som kulminerte med et 1-0 tap for bunnlaget Sunderland i midten av desember, snudde det for alvor og laget gikk deretter hele 23 ligakamper på rad uten tap. Og slo blant annet opprykkslagene Wolverhampton og Cardiff på veien. Rekken ble ikke brutt før i siste serieomgang da det ble tap 3-1 borte mot Birmingham. Hadde de vunnet denne også ville de ha rykket direkte opp ettersom Cardiff heller ikke klarte å vinne sin siste kamp.

Klubben eies i dag av den styrtrike amerikaneren Shad Khan (født og oppvokst i Pakistan). Han kjøpte klubben fra Mohamed Al Fayed i juli 2013. Khan eier også NFL-klubben Jacksonville Jaguars. Han var flittig omtalt i media tidligere i sommer da han forsøkte å kjøpe Wembley Stadium. Men fortsatt er ingen avtale om et kjøp på plass.

Foran året sesong har Fulham vært svært så aktiv på overgangsfronten. Tett opp mot 100 million pund netto er brukt på å forsterke spillerstallen. Bare Liverpool og Chelsea har brukt mer denne sommeren. På overgangsvinduets siste dag alene kom hele fem nye spillere inn dørene. Andre Frank Zambo Anguissa ble hentet fra franske Marseille for 30 million euro. Joe Bryan kom fra Bristol City for en ukjent sum. Mens Sergio Rico (Sevilla), Timothy Fosu-Mensah (Manchester United) og Luciano Vietto (Atletico Madrid) ble hentet inn på lån.

I løpet av sommeren hentet man også inn Jean Michael Seri (Nice), Maxime Le Marchand (Nice), Fabricio Agosto Ramirex (Besiktas), Andre Schurrle (Borussia Dortmund), Aleksandar Mitrovic (Newcastle), Alfie Mawson (Swansea) og Calum Chambers (Arsenal, lån).

En av lagets største profiler er likevel unggutten Ryan Sessegnon (18). Den engelske U-21 landslagsspilleren har vært i klubben siden han var 8 år og fikk sin førstelags-debut i en ligacupkamp mot Leyton Orient i august 2016, bare 16 år og 81 dager gammel. Liga-debuten kom en uke senere mot Leeds (1-1), og fire dager etter det igjen scoret han sitt første ligamål i en kamp mot Cardiff. Noe som gjorde ham til den første spilleren født på 2000-tallet som scoret i det engelske ligasystemet, og den yngste spilleren noensinne som har scoret i Championship (nivå 2 i engelsk fotball). Han scoret også vinnermålet i en FA Cup kamp mot Cardiff i januar 2017, og ble med det den yngste spilleren noensinne som har scoret i denne turneringen.

Til tross for at Sessegnon ble 18 år så sent som i mai, har han allerede rukket å spille 75 kamper for Fulham, og lagd imponerende 20 mål fra sin posisjon som back/vingback. Han har også representert England på alle nivåer fra U-16 opp til U-21. Forrige sesong ble han kåret til EFL  Championship Player of the Season, og ble også den første Championship-spillere til å bli nominert til PFA Young Player of the Year. En tittel som forøvrig gikk til vår egen Leroy Sane.

Vi må også se opp for Aleksandar Mitrovic. Angriperen, som var på utlån fra Newcastle siste halvdel av forrige sesong og som ble kjøpt i sommer har allerede rukket å score fire mål. Siden Fulham-debuten i februar står Mitrovic bokført med 16 liga-scoringer, mest av alle i de to øverste divisjonene i England.

Laget ledes av den serbiske manageren Slavisa Jokanovic (50). Før han ankom Fulham ledet Jokanovic israelske Maccabi Tel Aviv til gruppespillet i UEFA Champions League for første gang på 11 år etter å ha slått ut Basel i kvalifiseringen.

Slavisa Jokanovic

Men etter bare et halvt år i Israel valgte han i desember 2015 å takke ja til Fulham. Han sørget for at Fulham berget plassen i Championship før han sesongen etter ledet laget til opprykk i sin første hele sesong i klubben. Han har tidligere også vært manager i Watford. I oktober 2014 ble han den fjerde manageren på fem uker (!!) i London-klubben, og under hans ledelse sikret Watford seg opprykk våren 2015. Men han klarte aldri å komme til enighet med klubben om en ny kontrakt og ble i løpet av sommeren 2015 erstattet med  Quique Sanchez Flores. Han har tidligere også vært manager i Partizan Beograd, Muanthong United, Levski Sofia og spanske Hercules. Som aktiv spiller var han innom klubber som Partizan Beograd, Oviedo, Tenerife, Deprotivo La Coruna, Chelsea og Murcia.

Til denne kampen må de klare seg uten midtbanespillerne Neeskens Kebano og Tom Cairney samt forsvarsspilleren Tim Ream som alle er skadet. Foruten disse tre er resten av troppen friske og raske ifølge manager Jokanovic. Han legger ikke skjul på at laget hans står overfor en vanskelig oppgave lørdag ettermiddag.

Det vil vel ikke overraske noen hvis jeg sier dette er en av de vanskeligste bortekampene for et nyopprykket lag. Vi vet hvordan de spiller, og vet at det blir vanskelig å spille vårt eget spill på Etihad. Men vi har på ingen måte gitt opp på forhånd. Skal vi klare å få noe ut av denne kampen må alle spillerne være skrudd på gjennom hele kampen, da nytter ikke å gjøre individuelle feil slik vi gjorde borte mot Brighton sist kamp(Fulham ledet 2-0, men det endte til slutt 2-2), sier Jokanovic.

5 siste innbyrdes møter, Manchester Citys målscorere i parantes:

22.03.2014: Manchester City – Fulham 5-0 (Y. Toure 3, Fernandinho, Demichelis)
21.12.2013: Fulham – Manchester City 2-4 (Y. Toure, Kompany, Navas, Milner)
19.01.2013: Manchester City – Fulham 2-0 (D. Silva 2)
29.09.2012: Fulham – Manchester City 1-2 (Aguero, Dzeko)
04.02.2012: Manchester City – Fulham 3-0 (Aguero, Dzeko, Selvmål)

– Fulham har tilgode å holde nullen bakover i det 20 siste liga-oppgjørene mot Manchester City. Sist de klarte dette var i mars 2004 da det endte 0-0 på Etihad Stadium.
– Manchester City har lagd 16 mål på sine fem siste hjemmekamper etter tapet for Manchester United i april.
– Pep Guardiola har et poengsnitt på 2,35, det beste i Premier Leagues historie (minimum fem kamper)

Stuart Attwell

Dommer er Stuart Attwell. 35-åringen fra Nuneaton ble i august 2008 den yngste dommeren til å dømme i Premier League da han i en alder av 35 år dømte oppgjøret mellom Blackburn og Hull. Samme år ble han også utnevnt som FIFA dommer, og ble med de den yngste internasjonale dommeren fra England. I juli 2010 var han med på en utviklingsprogram mellom det engelsk (FA) og det japanske (JFA) fotballforbundet der han dømte i den japanske J-League.

Han var ikke involvert i noen av våre kamper forrige sesong. Sist han dømte en kamp der Manchester City var involvert var i februar 2016 da vi slo Sunderland 1-0 på Stadium og Light etter en tidlig scoring av Sergio Aguero.

Kampstart er lørdag kl.16.00. I Norge vises kampen kun i opptak på TV2 Sport Premium 2 kl. 18.15

Relaterte saker

1 svar

  1. John Akse sier:

    På tide å si opp sumo😖om eg ikke husker helt feil feil så var det over 10 kamper de unnlot å vise den suverene PL mesteren direkte forrige sesong😖😖😖

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.