Joe Hart klar for Burnley

Etter tolv år med Manchester City som arbeidsgiver er Joe Hart klar for spill i Premier League-rival Burnley, som kjøper 31-åringen for £4 millioner.

Det var i 2006 at Stuart Pearce la £600 000 på bordet til Shrewsbury for keeperen som den gangen var 19 år gammel og fortsatt et ubeskrevet blad, selv om han allerede hadde debutert på aldersbestemte engelske landslag. Hart ble anbefalt til Pearce av Tim Flowers, som den gangen var keepertrener i City, og allerede 14. oktober 2006 debuterte en ung Joe Hart for Citys førstelag i en kamp mot Sheffield United i Premier League, etter at både Andreas Isaksson og Nicky Weaver var blitt skadet. Hart holdt buret rent i den kampen, som endte 0-0.

Joe Hart debuterte som 19-åring for Manchester City høsten 2006.

I januar 2007 ble Hart lånt ut til League One-klubben Tranmere Roivers, og ble senere i sesongen også lånt ut til Blackpool. Etter å ha returnert til City ble han av City-manager Sven-Göran Eriksson utnevnt til førstekeeper foran Andreas Isaksson, og i juni 2008 fikk han også han sin landslagsdebut for Citys førstelag. Da Mark Hughes overtok som City-manager ble imidlertid Shay Given hentet inn (i januar 2009) som ny førstekeeper og Hart mistet plassen sin igjen. Det endte opp med at Hart i sesongen 2009/10 ble lånt ut til Birmingham, der han hadde en glimrende sesong og ble kåret til årets spiller av fansen. Det gjorde at han også ble tatt ut til Englands VM-tropp sommeren 2010.

Etter at låneoppholdet i Birmingham var over returnerte Hart til City, og klubbens nye manager Roberto Mancini måtte da i ligaåpningen høsten 2010 ta stilling til om det skulle være Hart eller Given som var førstevalget. Hart ble valgt, og resten er historie – som det heter. Hart var den keeperen i Premier League som flest ganger holdt nullen (18), og han leverte en rekke fantastiske opptredener, blant annet i bortekampen mot Tottenham på White Hart Lane.

Sesongen etter vant City Premier League med Hart mellom stengene, noe som skulle gjenta seg to sesonger senere. I noen kortere perioder mistet han plassen som førstekeeper, som da Costel Pantilimon sto noen kamper mens Hart satt på benken i november 2013, men stort sett var Hart en bauta mellom Citys stenger, som i enkelte kamper gang på gang reddet City med fantastiske redninger, og var en ener i én-mot-én-situasjoner. I bortekampen mot Barcelona i Champions League i mars 2015 var det ene og alene på grunn av Hart at det ikke ble stortap for City.

Sommeren 2016 fikk City ny manager, og Pep Guardiola var ikke like begeistret for Hart som hans forgjengere Roberto Mancini og Manuel Pellegrini hadde vært. Hart ble vraket og Claudio Bravo ble kjøpt inn som ny førstekeeper. Hart ble sendt på utlån til Torino, der han ikke hadde en altfor god sesong. Sesongen etter ble tilbrakt på utlån i West Ham, og mens City hadde hentet inn Ederson, noe som gjorde at Hart havnet enda lengre nede på rangstigen i Manchester, mistet Hart etter hvert også plassen på West Ham – og til slutt på det engelske landslaget. Til tross for å ha stått i kvalifiseringen til VM, ble ikke Hart tatt ut til sommerens VM.

Joe Hart i full strekk for City i 2014.

Nå er det altså klart at Joe Hart, som nå er blitt 31 år, fortsetter sin karriere i Burnley, som i motsetning til Torino og West Ham, har lagt £4 millioner på bordet til City og gitt keeperen en toårskontrakt. Harts siste kamp for City ble i sommerens pre-season der han var med til USA, mens den siste offisielle kampen var mot Steua Bucuresti i play off til Champions League august 2016 – den eneste offisielle kampen han fikk av Pep Guardiola, som en slags avskjedskamp.

«Det har vært en fantastisk opplevelse», kunne Hart fortelle om sine tolv år i City i et intervju med CityTV, som ble lagt ut kort tid etter at overgangen var et faktum. «Jeg har vokst mye. Jeg kom her da jeg var 19 og jeg drar nå når jeg er 31, så det er mange år og mye har skjedd, både med tanke på familie, venner og fotballen. Jeg føler uten tvil mye kjærlighet her og at jeg blir verdsatt. Jeg har alltid likt City-fansen. Jeg kom her som en guttunge fra Shrewsbury. Det var stort for meg å komme hit, og det var før klubben var i stand til å kjempe om titler, og jeg følte meg veldig velkommen helt fra første dag. Jeg tror at de i meg så en som alltid prøvde å gjøre sitt beste. Jeg ville aldri ha klart å gjøre de tingene jeg har gjort om jeg ikke følte meg verdsatt eller glad, så jeg er glad for at jeg har kunnet gi fansen noen fine øyeblikk. Jeg håper jeg kommer til å bli husket på en god måte her.»

Det skrives at City betaler Hart en sluttpakke for å hjelpe til med å gjøre overgangen mulig, siden han naturlig nok går mye ned i lønn i Burnley.

Relaterte saker

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.