Sané har fortsatt et stykke igjen – til vingtoppen i City

Leroy Sané ble – litt overraskende for meg – kåret til sesongens beste unge spiller for 2017/18. Det er 42 år siden en Manchester City-spiller sist fikk denne utmerkelsen, Sanés forløper på vingen, Peter Barnes i 1975/76.

Men hvordan rangeres Sané blant City-vingene gjennom historien? Det har jeg sett litt på her, en gjennomgang av de «rene» City-vingene siden 1965, altså ikke kantspillere på midtbanen, som Paul Power eller James Milner.

Her er mine 20 beste:

20. Rick Holden, 1992-94

* Kjøpt fra Oldham for £ 900 000, som den kantspilleren i ligaen med flest assister i 1991/92. Det fikk han aldri vist i City. For treg i den øverste divisjonen, kom aldri i posisjon ofte nok, og ble en skuffelse totalt sett.

19. Dave Bennett, 1979-81

* Lokal spiller som fikk sitt gjennombrudd under John Bond i 1980/81. Ble likevel ofret da Bond skulle forsterke laget, og måtte til Coventry for å vise hvor god han kunne blitt. En liten tabbe av mister Bond.

18. Michael Hughes, 1991-92

* Nok et merkelig salg, av en spiller som beviste i tiden etter City at han hadde det som skulle til. Spilte fast på venstrekanten i 1991/92, men ble solgt til Strasbourg for å gjøre vei for Rick Holden. Tabbe av Peter Reid.

Nicky Summerbee – sønn av sin far.

17. Nick Summerbee, 1994-97

* Det er ikke enkelt å være sønnen til faren sin, i hvert fall ikke når faren er blant klubbens beste og største gjennom historien. Nicky Summerbee hadde mye av faren, og gjorde mange gode kamper. Men fikk det aldri helt til. Dessverre.

16. Terry Cooke, 1999

* Kom fra Manchester United for £ 700 000 da City trengte injeksjon og oppfinnsomhet, rett etter nyttår i 1999, og var meget viktig da City rykket opp via play-off-finalen i 1999. Kom på kant med manager Joe Royle og spilte ikke mer etter høsten 1999. Synd.

15. Peter Beagrie, 1994-97

* Åpnet veldig bra, etter overgangen fra Everton (£ 1.1m) våren 1994. Også meget god i starten av 1994/95, men mistet gløden da Alan Ball overtok. Problemet til Beagrie var også at spissene aldri visste når innlegget kom. Det kom som oftest nok en finte …

14. Mark Kennedy, 1999-2001

* Litt som Cooke – Kennedy åpnet fantastisk, og var viktig da City spilte seg opp igjen i Premier League i 2000, etter fire sesonger utenfor den øverste ligaen. Hadde noen fantastiske scoringer, men også han kom på kant med manager Royle og ble solgt.

Martin Petrov herjet tidvis på venstrevingen.

13. Martin Petrov, 2007-10

* Et av Sven-Göran Erikssons beste kjøp. Petrov kom fra Atletico Madrid for £ 4,8m sommeren 2007, og herjet i perioder på venstrevingen. Var også brukbar og delvis god under Mark Hughes, og fikk også noen sjanser av Mancini, før han ble solgt til Bolton.

12. Jesus Navas, 2013-17

* Kjøpt for £ 15m av Manuel Pellegrini sommeren 2013, og var inn og ut av laget fra han kom til han dro. Du følte alltid at Navas hadde mer inne, at det var så lite som manglet på en ving i toppklasse, men innleggene var for dårlige, det samme var avslutningene.

11. Adam Johnson, 2010-12

* En spiller jeg hadde sansen for da han kom. Johnson hadde gode finter, han fikk forsvarerne på ræva eller han fikk straffe. Skuddene hans var også gode. Men han ble aldri fast, og det var nok rett å kvitte seg med han etter to og et halvt år.

10. Paul Simpson, 1982-88

* Nok et feilsalg fra Citys del, da Mel Machin kvittet seg med den lynraske og poengsterke vingen på starten av 1988/89. Simpson var i perioder fantastisk, ujevn som alle vinger, men han burde fått flere sjanser. En av de jeg virkelig likte i de mørke 80-årene.

9. Tony Coleman, 1967-69

* Rebell. Men fantastisk en mot en, med et vidunderlig venstrebein, skapt for gode innlegg. Det fikk han brukt mange ganger da han var med å vinne både liga og FA Cup i løpet av to turbulente år. TC var ingen enkel mann, men en svært begavet spiller.

David White hadde mange målgivende innlegg til Niall Quinn.

8. David White, 1986-93

* Ingen typisk ving, selv om han spilte der store deler av karrieren sin. White var ekstremt rask til å være så svær, teknikken var middels, men han hadde gjennombruddskraft og etter hvert både god innleggsfot og var flink til å score mål. Solgt for tidlig (han også).

7. Tommy Hutchison, 1980-82

* Var en etterlengtet dribler og underholder da han kom til et grått City-lag høsten 1980. Meget god da ting snudde for klubben senhøsten 1980 og våren 1981. Scoret begge målene da City spilte 1-1 i FA Cupfinalen. Sterk personlighet og meget god dribler. Elegant.

6. Raheem Sterling, 2015-?

* Kjøpt for £ 44m – og har vært omstridt siden overgangen. En spiller som folk gjerne diskuterer, fordi han faktisk mangler mye, men samtidig har han mye andre ikke har: rykket og evnen til å komme seg i posisjoner. 23 mål denne sesongen sier alt om hvor bra dette kan bli, hvis han fortsetter …

5. Peter Barnes, 1974-79 og 1987

* Ble sammenlignet med både Stanley Matthews, og i ettertid Lionel Messi. Barnes på sitt beste var finter, kroppsbeherskelse, teknikk og fart på meget høyt nivå. Som en klassisk ving var han ujevn, og dessverre ble han solgt da han var i ferd med å fullføre potensialet sitt, 22 år gammel.

Shaun Wright-Phillips – i sin tid ligaens beste spiller!

4. Shaun Wright-Phillips, 1999-2005 og 2008-11

* Rett før han ble solgt til Chelsea, sommeren 2005, var han ligaens beste spiller, etter kontinuerlig fremgang alle år siden debuten høsten 1999. En vanvittig balanse, kombinert med fart og gode finter. Og et tungt skudd. Ikke like god da han returnerte i 2008.

3. Leroy Sané, 2016-?

* Toppnivået her er nesten skremmende høyt. Litt som Thierry Henry i sin tid, bare fosser Sané forbi forsvarerne når han er «på». Det har han vært ofte denne sesongen, og han er ustoppelig i fart, med klyv og stor hastighet er han umulig å stoppe. Men – litt ujevn er han.

2. Dennis Tueart, 1974-78 og 1980-83

* Like god på begge vingene, og i midten, en rev av en fotballspiller. Smartere enn de fleste til å gå dit motstanderen ikke trodde han skulle gå. Spektakulær da det var nødvendig, som i ligacupfinalen i 1976. En entertainer som gjorde det backer hater aller mest: Han utfordret dem. Hver gang.

Mike Summerbee – City-legende!

1. Mike Summerbee, 1965-75

* I 10 år herjet Mike Summerbee med backene i den engelske ligaen. De sparket han, han sparket tilbake. Og Summerbee vant, stort sett. Hvor mange scoringer han la opp til, vites ikke, siden det ikke er statistikk for sånt. Men det var ikke få. Han herjet på vingen, og City var det beste laget – lenge.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.