Mer fortjent blir det ikke

Manchester City tok søndag kveld sitt femte ligamesterskap gjennom historien – det første i oppvisningsstil.

City har dermed 16 trofeer totalt – fem ligatitler, fem FA-cuper, fem ligacuper – og en Cupvinnercup.

Jeg husker godt Alex Ferguson, som sa følgende, og som han jo har litt rett i: «Med de ressursene som er brukt, og med alle de klassespillerne de har kjøpt, så må de likevel helt til siste dagen for å sikre seg begge ligatitlene sine. De burde vært mer suverene.»

Det var i 2012 og i 2014. I 2018 var det aldri noen tvil. Da fikk Ferguson selv oppleve Manchester Citys suverenitet, der han satt på Old Trafford og så Manchester United tape mot jumboen West Bromwich, et lag United faktisk ofte sliter med på hjemmebane – med ditto mesterskap sikret for Manchester City.

Og det med fem serierunder igjen.

Det er suverent. Gjennom alle de årene Ferguson styrte Manchester United, og vant 13 ligatitler, så var United kun én gang så suverene som City var denne sesongen.

Fotballgeniet fra Barcelona.

Men det måtte altså et fotballgeni fra Barcelona, og enda noen flere spillere, til for at Manchester City skulle vinne en ligatittel på suverent vis.

Det tok fire kamper før Manchester City var i teten i Premier League 2017/18. Siden ble klubben der. Det hører også med til sjeldenhetene at en klubb leder ligaen i 35 av 38 runder. Men det har altså Josep Guardiolas lag klart denne sesongen.

Hvordan skjedde så denne forvandlingen, fra å være 15 poeng bak den suverene ligavinneren Chelsea i 2016/17 til å være 27 poeng foran den regjerende ligamesteren i 2017/18?

Det er en enorm forskjell. 14 borteseirer på 17 kamper er egentlig det mest imponerende, selvsagt ved siden av fotballen som er spilt. Her er mine sju viktigste grunner til at ligatrofeet havner på stadion med det dumme navnet:

 • En tro på egne ferdigheter. I perioder har motstanderen gitt opp før kampen er spilt, det har vært enkelt å se. Guardiola har fått spillerne, det tok et snaut år, til å forstå at hvis du spiller sånn og sånn, så føler motstanderen seg underlegne over hele banen.
 • Ederson – en av de viktigste faktorene til at City har gjort det så mye bedre denne sesongen.

  Ny keeper. Ederson Moraes har sine feil han også, men i Guardiolas ekstremt krevende og ballbesittende stil, er du nødt for å ha en keeper som opptrer som den 11. utespilleren.

 • Kyle Walker. Han har også gjort feil, ganske mange også mot slutten av sesongen. Likevel: City måtte ha inn en back med større fart enn klubben har hatt de siste sesongene, og Walker har løpt opp mange spisser ved å ligge i rett posisjon, og ved at han bruker farten sin riktig.
 • Possession i soner. Noe av det mest imponerende er hvordan Guardiolas City spiller på seg press. De beholder ballen i en sone, lar motstanderen komme innpå seg, men er så ballsikre at de holder ballen der – for så plutselig å vri spillet. Otamendi/De Bruyne/Fernandinho er ekstremt gode til dette, og dette gjør at motstanderen svært sjelden får tak på City.
 • Kevin De Bruyne – spektakulær spiller som jobber knallhardt for laget!

  Kevin De Bruyne. Sjelden, kanskje aldri, har ligaen sett en så dominerende spiller på et lag enn De Bruyne, spesielt i høst. Men ikke bare var/er han spektakulær: Han jobber knallhardt, er ekstrem i presset og løper i 90 minutter. Han har fadet LITT i vår, men er fortsatt Citys viktigste spiller.

 • Raheem Sterling. 23 mål. Hvem hadde trodd det. Den dagen han lærer seg å avslutte, så scorer han like mange som Mohamed Salah. Men han har virkelig fått sving på spillet sitt, og farten hans er uvurderlig for Citys offensive spill.
 • Josep Guardiola. Han må nevnes som et eget punkt, selv om han har med alle de seks andre punktene å gjøre også. Denne mannen vil så mye, er så intens, jobber så hardt for å få spillerne til å forstå hva de bør gjøre, at det bare er imponerende (bortsett fra da han ble utvist mot Liverpool).

Manchester City har vunnet 28 av 33 ligakamper så langt, scoret 93 mål og sluppet inn kun 25. Det er bare suverent, og derfor er det ingen tvil: Manchester City er Englands suverent beste lag i 2017/18, selv om Liverpool (og Wigan) kanskje vil hevde noe annet …

Men som den legendariske Liverpool-manageren Bill Shankly alltid sa: «The league is our bread and butter».

Derfor er ligatittelen alltid den gjeveste – i hvert fall for meg.

Gratulerer, alle blå.

5 svar

 1. Per Gunnar Østeraas sier:

  Hææææææærlig. Glede mæ t pokalen 6 mai.😆😆😆

 2. John Akse sier:

  Helt enig og som vanlig godt skrevet😊ser at noen i tidligere kommentarer er veldig opptatt av rekorder i antall poeng og mål og det hadde nok vært gøy det🤔men eg mener at no, når pokalen er sikret er det mye viktigere å få testet ut noen av «unggutta» som f.eks. Garcia og Foden (om de er fit for figth) med tanke på neste sesong. Og kansje også Stones og Laporte i midtforsvaret.Viktig å få de testet i ordentlige kamper sånn at pep får dannet seg et bilde av ka vi har og ka vi trenger, det er lenge siden noen har klart å forsvare ett PL gull så det hadde vært enormt å klare. Men uansett er dagen deilig spesielt for en city supporter fra Bergen🏆👏🥇😊

 3. Svea sier:

  Det stemmer. Må legge inn en felle iblant for å se om dere leser sakene jeg skriver …

 4. Ove K. Kjølstad sier:

  Jasså. Du legger inn noen feller. Det er derfor du utelot at vi også har noen åttekantede kakefat i glasskapet også. Den/dem er jo kjekke å ha nå som det skal feires med småkaker.

 5. Svea sier:

  Stemmer. En-kamps-seire som Charity Shield regnes selvsagt ikke med. 5-5-5-1 er det rette.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.