Feil laguttak – feigt laguttak

(Liverpool-Manchester City 3-0) Glem de idiotiske supporterne som herpet bussen. Glem «skumle Anfield» og statistikken. Glem hvor gode (?) Liverpool er/var. Det verste med denne kampen er hvor skuffende Guardiola var. Og hvor svake nøkkelspillerne til City var.

Det er sjelden jeg synes det er pinlig å tape fotballkamper. Så lenge du ser at motstanderen er bedre, eller at spillerne på «ditt» lag gjør alt de kan, men at evnene ikke er der, så er det greit.

Det er jeg blitt vant med gjennom å holde med et fotballag i snart 50 år.

Men når et lag, spiller for spiller, i utgangspunktet er bedre enn motstanderen (som jeg fortsatt mener at Man City er kontra Liverpool), så blir det noe annet. Da er det noe som er fundamentalt galt i topplokket.

Jeg så kampen med Isak. Han er en ganske fornuftig og klok gutt. Isak pleier å kaste ting når City slipper inn mål (ganske sjelden altså). Denne gangen satt han bare og tenkte. Og da jeg hentet han på skolen i dag, spurte jeg om han hadde fått noe tyn (alle kompisene hans holder med Liverpool, de stilte til og med eget barnelag i Supportercupen for et par år siden).

Isak sa bare: – Nei. Fordi jeg tok det i forkant, gikk bort til hver og en av dem og gratulerte med en fortjent seier.

– City var ræva, det var det som skuffet meg, sa Isak – og ristet på hodet.

Han har helt rett. Men hvorfor var det sånn?

Vi kan ikke begynne å skylde på verken en buss som blir angrepet eller atmosfæren. Vi må erkjenne at dette hadde helt andre årsaker. For hvorfor gikk plutselig Guardiola bort fra sitt vante 4-3-3 akkurat i denne kampen?

Aymeric Laporte – ikke akkurat noen rutinert venstreback.

Og hvorfor skulle middels raske Laporte plutselig være den geniale løsningen mot Salah?

Jeg mener at Guardiola, som har fått masse ros for måten han har tviholdt på sin spillestil, i dag må få høre det motsatte: Feigt laguttak. Feil laguttak.

Det er konklusjonen. Jeg sier ikke at resultatet ville blitt annerledes med Delph eller Danilo som venstreback, eller Sterling eller Bernardo Silva som høyrekant. Men hvorfor endre på en oppstilling som har fungert i sju måneder? Plutselig skulle det være fire sentrale midtbanespillere der. Balansen ble ødelagt. Jeg skjønner skepsisen mot å starte med Sterling, som tydeligvis ikke har tålt buingen mot han (svakt).

I tillegg: Du kan ikke, som manager, vurdere om Laporte er en egnet venstreback etter en kamp mot Everton, som ikke bød på noen problemer i det hele tatt.

Kyle Walker – gjør tidvis mye merkelig.

Men, disse to tingene er selvsagt ikke årsaken til den grusomme kampen alene. Vincent Kompany fikk aldri satt forsvaret. Otamendi slo en rekke svake pasninger. Walker var, og jeg har sett det i mange kamper før, en såkalt «liability», en spiller som plutselig gjør uventede, merkelige ting. At han ikke får klarert før 1-0 er etter min mening «rett-i-dusjen»-opptreden. Og det ødelegger kampen. Publikum værer blod, City blir stressa. Det er litt skuffende. Etter en så god sesong bør dette mannskapet ha selvtillit nok til å håndtere 0-1 på Anfield.

Det hadde de ikke. Det så mest av alt ut som de ikke ville være der ute. Hva da når vi kommer til europeiske finaler?

Guardiola må finne ut av dette. City slapp inn tre mål i begge kampene mot Monaco forrige sesong. Guardiola fikk noen smeller med både Bayern München og Barcelona også. Ja, alle får det, men han må finne en metode som gjør lagene hans mindre sårbare.

Jeg har sagt det før: Grunnen til at City har sluppet inn så få mål kommer mer av at de har ballen så mye enn at forsvaret er så fantastisk. Det blir litt som Rosenborg på sitt beste: Keeper og forsvar var middels, men det spilte mindre rolle så lenge motstanderen knapt hadde ballen.

Gabriel Jesus fikk ikke akkurat enkle arbeidsforhold på Anfield.

Men i Europa ble RBK ofte avslørt. Nå ble kanskje City det også? De våget ikke å spille sitt spill, ballen ble pælmet av gårde mot en av de lavere spissene i Europa. Sané åpnet bra, men sluttet å utfordre. Jeg satt og ventet på rykket, han som våget, han som fint kunne fått straffespark. Men det kom aldri. I stedet kom en svak støttepasning.

Kevin De Bruyne – vi har sett det en stund nå: Han er fortsatt veldig god, men ikke i nærheten av så dominerende som han var før jul. David Silva kan tas vekk fra kamper hvis du presser han skikkelig. James Milner vet hvordan du gjør det, og han klarte det i lange perioder.

Er det dermed krise?

Langt ifra. Men det må være en vekker for Guardiola, at han, som har stått på at «min måte er den eneste måten, ellers gir jeg meg» plutselig endret fra «sin måte» til en slags sikringsmetode mot Jürgen Klopps Liverpool.

Det var det som var mest skuffende.

At fotballkamper tapes, det har skjedd før, vil skje igjen.

Men helst ikke på den feige måten dette var.

Børs (1-10) Ederson 5 – Walker 2, Otamendi 4, Kompany 4, Laporte 3 – Gundogan 2, Fernadinho 7, Silva 5 – De Bruyne 5, Jesus 3, Sane 5.

Relaterte saker

6 svar

 1. Ove K. Kjølstad sier:

  Pep gjorde også en annen endring. Han byttet om på Kompany og Otamendi. Det var vel som et resultat av at Salah rundlurte Otamendi flere ganger i september. Det byttet var heller ikke vellykket. Ingen av dem fungerte. Man må vel innse at ingen forsvarere har taket på Salah alene og finne andre løsninger. Jeg ser at du (og andre i dag) gir Ferna best score. Jeg er ikke enig i det. Han fikset ikke Oxlade og fikk først skinne når Oxlade byttet posisjon. KDB spilte dessuten holdene midtbane i forsvar og ble liggende mye dypt også i angrep, dog med en mer fri rolle.
  Det som allikevel var mest skuffende var ikke at Pep hadde feil taktisk plan, men den mangelfulle korreksjonen. Pep hadde for første gang ikke noen Plan B. Han ble like fullstendig passiv som spillerne. Alt gikk i de samme mønsterne til det stoppet opp. Det ble ingen bevegelser. Hvorfor bytte inn Sterling hvis man ikke gir han ballen?
  Det eneste som varmet var løpsmengden til Sane. Han var i praksis over alt på banen. Han gjorde mye bra, men nådde aldri helt fram. Det endte alltid i en feilpasning i siste runde. Av den grunn blir han dømt veldig hardt i dag i mange medier. Kanskje litt vel hardt.

 2. Per Asle Rustad sier:

  Presist analysert – med ett unntak etter min mening. Fernandinho var også meget svak og ga ikke forsvaret noen beskyttelse. Mot de beste lagene svikter han hele tiden. Vi har sett det før og det kommer til å skje igjen. KDB ble liggende altfor dypt fordi Fernandinho ikke fungerte. I første omgang så City ut som et uorganisert juniorlag uten keeper. Ederson var ikke på høyden med noen ting han heller. Skremmende å bli skremt ut av en kamp på denne måten.

 3. Geir Ove Neset sier:

  Kritikk av Walker tiltredes. Han har kjempeproblemer med å være 100% fokusert. Vært skyld i mange baklengs denne sesongen pga. konentrasjonssvikt.

 4. Trond Wifstad sier:

  Fotball handler ofte om marginer og psykologi. Fullstendig forunderlig at Guardiola plutselig skulle tilpasse laget og taktikken etter hvilket lag som står på andre banehalvdel. Bryter med alt han har sagt tidligere i år. Gir et klart signal til spillerne at han ikke er sikker lenger. Når så Lpool har marginene på sin side og scorer to mål på like mange angrep, opplever spillerne at Guardiola hadde rett!! Hvorfor endre på det som tidligere i år har feid all motstand av banen (med unntak av 15 min mot Lpool sist)!!!! Skivebom av Guardiola! Tilbake til det vanlige på tirsdag og litt marginer med så kan dette fortsatt gå vegen, men først skal vi feire seriemesterskapet i morgen kveld👍🏻

 5. John Akse sier:

  Veldig enig med deg bortsett fra at etter min mening var Fernandinio mye svakere enn karakteren 8. Når det gjelder Walker så synes jeg han har vært svak veldig lenge og for den prisen de betalte for ham, burde det være mulig å skaffe en høyre back med fart

 6. Tim Oland sier:

  «At han ikke får klarert før 1-0 er etter min mening «rett-i-dusjen»-opptreden. Og det ødelegger kampen» Så enkelt var det etter å ha dominert de 10 første minuttene. Hadde den ikke kommet hadde det til slutt stått 0-3 og ikke motsatt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.