Liverpool – gjengrodd av historie?

Liverpool FC. Lenge var de suverene. Og stort sett alltid var de bedre enn Manchester City. For mange Liverpool-supportere er det litt uvirkelig det som skjer nå. Manchester United, de har alltid vært en konkurrent. Men City – liksom …?

Jeg tror det oppleves/føles litt sånn for de som holder med Liverpool. Det er dette med historie, ofte blandet sammen med trofeer, igjen da.

Flere ganger før har jeg skrevet om dette – om respekten min for Liverpool FC, fra oppveksten min da de alltid var bedre og ofte best. Dette var en klubb som var ekstremt flinke til å finne de rette trenerne, managerne, spillerne – og få dette slått sammen til en vinnermaskin – The Red Machine.

Jeg er fascinert av Liverpool. Kevin Keegan var en stor helt i oppveksten. Jeg hadde mange helter fra andre klubber, sånn er jeg skapt: Keegan var én. Jeg digga omtrent hele laget deres på 1970-tallet. I tillegg måtte du la deg imponere av hva de presterte. Da jeg vokste opp ble ikke fotball sendt så ofte på TV. Men Liverpool i finaler i Europa, de ble sendt. Og jeg så hver eneste en.

Hillsborough – en tragedie som formet Liverpool.

Fra 1966-85 var Liverpool i åtte europeiske finaler. Fra Bill Shankly via Bob Paisley og til Joe Fagan, var Liverpool et av Europas aller beste lag fra 1976-85. Så kom Heysel, med opptøyer og drepte mennesker i 1985 – og Liverpool dro med seg andre engelske lag ut av de europeiske turneringene. På toppen av det hele fikk Liverpool Hillsborough i 1989 – som tok livet av 96 mennesker. At slike ting tar på, det er hevet over tvil, også for spillere og ledere. Og jeg tror det var en vesentlig årsak til at Liverpool mistet tronen til Manchester United på begynnelsen av 1990-tallet.

Fra Manchester City vant ligatittelen i 1968, kom Liverpool foran City på tabellen hver sesong, bortsett fra én, mellom 1969-2009. Det er 40 år det. Kun da Liverpool endelig var tilbake i Europa, i 1991/92, kom City foran Liverpool på tabellen. Og det er blitt fire europeiske finaler til, siden utestengelsen i 1985: UEFA-cupen under Gerard Houllier i 2001, to Champions League-finaler under Rafael Benitez i 2005 og 2007 og Europa League under Jürgen Klopp i 2016.

Det er 12 europeiske finaler, som har gitt åtte pokaler. Til sammenligning har Manchester City vært i én europeisk finale og to semifinaler.

Sammen med disse fantastiske resultatene i Europa, vant Liverpool 11 seriegull, tre FA-cuper og ligacupen fire ganger på rad (1981-84) mellom Citys ligagull i 1968 og neste gang City var foran Liverpool på tabellen, i 1991/92.

To mål av Nicolas Anelka senket Liverpool på Anfield i 2003. Det var forrige gang City vant der.

Det er syke resultater. Og mellom Citys FA-cup-triumf på Anfield i 1956, har Liverpool kun tapt to ganger mot City på Anfield, i 1981 og i 2003. De slo også ut City av diverse cuper på sju strake forsøk, fra 1973-2012.

Så kom vi til 2009/10. Da snudde ting. Manchester City har nå vært foran Liverpool på tabellen de ni siste sesongene. City har også, endelig, vunnet en viktig cupkamp mot Liverpool – finalen i ligacupen i 2016.

Det er mye som er snudd på hodet, selvsagt blant annet på grunn av penger. Der Liverpools historie virker å ha litt mose på seg akkurat nå, er det Manchester City som har vunnet titler, ikke som Liverpool gjorde på 1980-tallet, men sju titler på åtte sesonger er brukbart. Liverpool har én i den samme perioden (ligacupen under Kenny Dalglish i 2012). Spørsmålet onsdag kveld er om Manchester City …, eller kanskje mer om Liverpool fortsatt har den europeiske følelsen. I ligaen har City vist, over 31 kamper at de er det beste laget. City slo Liverpool 5-0 hjemme, men verken den kampen eller 3-4 på Anfield gir et riktig bilde av hvordan lagene står til hverandre, mener jeg.

Svea mener det fort kunne vært Ederson som hadde blitt utvist.

Hjemmekampen ble preget av utvisningen til Sadio Mané, og det kunne fort vært omvendt i den situasjonen: Utvisning til Ederson Moraes. Men mot 10 mann fikk City raskt kontroll, Liverpool «la seg» (og det passer ikke laget), og seieren ble grei – etter hvert.

På Anfield gjorde Citys spillere halvparten av tabbene spillerne har gjort totalt denne sesongen, mer eller mindre forærte Liverpool tre av fire mål, og fikk (hittil) sesongens eneste tap i ligaen.

Jeg tviler på at det samme skjer igjen. Tirsdag ble jeg intervjuet av Liverpool.no, og da prøvde jeg å gi en analyse av hva som kan avgjøre: City bør ha en bedre midtbane, ellers er det ganske jevnt. Det er to gode angrepsrekker, to ujevne forsvar. Liverpool virker å ha fått orden på keepersituasjonen sin, så jeg tror ikke forskjellen der er så stor.

Liverpool mener de skal skremme City med publikummet sitt. Det har vært mange store europeiske kvelder på Anfield. Planen/målet er å skape en til onsdag kveld.

Raheem Sterling kan garantert vente seg mer piping fra Liverpool-supporterne, om han er på banen på Anfield i kveld.

Hvis Manchester City lar seg skremme av noe sånt, hvis Raheem Sterling ikke fikser pipingen så kan han bli hjemme i Manchester, da er dette sjanseløst. Jeg regner med at dette laget nå er kommet så langt at det ikke lar seg stresse/presse av ytre omstendigheter.

Skjer det, så blir jeg faktisk litt skuffet.

Men det bryr meg ikke veldig mye hvordan dette går – uansett. Jeg er mest opptatt av ligakampene, sikre det viktigste trofeet. For eierne, og for mange supportere, betyr disse kvartfinalene mot Liverpool mye. Og for Liverpool betyr disse kampene enda mer: Det er deres mulighet til å vise at de igjen skal vinne trofeer de neste årene.

Dette er så 50/50 som det kan bli, etter min mening.

God kamp.

2 svar

  1. Jan Havnen sier:

    De siste territorier som gjennstår å erobre er Anfield og Champions leage.
    Er kveldens kamp viktig ? Jaaaaa….

    Jeg håper Liverpool er veldig gode i kveld, men at vi er bedre !

  2. Jakob Berge sier:

    Få om ingen klubber er bedre å slå enn Liverpool, og det har nok noe med hvor stort tak de har hatt på oss siste årene (spesielt på anfield). Pipingen på Sterling tar jo ingen verdens ende av pool fansen, og Sterling blir merkbart påvirket av det, men det absolutte drømmescenario er at Sterling blir matchvinner og buer på publikum.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.