Åtte managere – 15 trofeer (så langt …)

Søndag 25. februar vant Manchester City sitt 15. «major trophy» i historien. Spørsmålet er om antallet økes til 16 eller 17 før sommeren.

Fortsatt er det langt opp til «de store», men forrige søndag utlignet Manchester City Evertons 15 trofeer og ligger to bak Tottenham, på en sjuendeplass.

Topp 10: Manchester United 42, Liverpool 41, Arsenal 30, Chelsea 22, Aston Villa 20, Tottenham 17, Manchester City 15, Everton 15, Newcastle 11, Blackburn 10. (Dette er ligatitler, FA-cup, ligacup og de tre (nå to) europeiske turneringene.)

Åtte managere har vunnet de 15 trofeene for Manchester City.

Tom Maley – sterk leder.

Den første var Tom Maley, som vant FA-cupen i 1904, mot Bolton, for øvrig det første trofeet av en Manchester-klubb gjennom historien. Sterkt av et lag uten historie …

Maley var en sterk leder, en som forlangte disiplin, som han tok med seg fra Skottland. Han tok også med seg kortpasningsspillet, og City ble en av de mest spillende lagene i ligaen under hans ledelse.

Tom Maley ledet City fra 1902-06. Han overtok et lag som hadde rykket ned i 1902, tok laget rett opp igjen i 1903, og i 1904 vant ikke bare klubben FA-cupen, de var også bare tre poeng bak ligagullet, på en andreplass. I 1905 ble City nummer tre, nå bare to poeng bak ligagullet. Men dette var også begynnelsen på slutten for Maley og Citys første storlag. Kampfiksing ble påstått, det samme var «overbetaling» av spillerne.

Etter at FA hadde etterforsket saken lenge, ble 17 spillere og to direktører suspendert. Mange av disse spillerne ble tvunget til Manchester United for at de i det hele tatt skulle få spille fotball. Men den verste straffen fikk manager Maley og formannen i Manchester City: De ble utestengt fra fotball for resten av livet.

Så der ble Manchester Citys første storhetsperiode stoppet, egentlig før den hadde kommet skikkelig i gang. Men en FA-cuptittel, pluss opprykk og 2-3-5 som plasseringer i ligaen, gjør at Tom Maley står igjen som en av de mest suksessrike City-managerne gjennom historien.

To mann, Ernest Mangnall og David Ashworth, var nær noe. Men Mangnall måtte nøye seg med 2. plass i ligaen i 1921, mens Ashworth tapte FA-cupfinalen i 1926.

Den neste som fikk suksess var Wilf Wild. Wild var egentlig klubbsekretær, og han hadde ansvaret for publikum, blant annet. En gang holdt han først en teamtalk i garderoben, gikk så ut på banen og ba publikum om å trekke nærmere midten så flere kunne få plass, før han gikk tilbake til garderoben og fortsatte praten med spillerne …

Wild ledet Manchester City fra 1932 til 1946, og i sin første sesong tok han klubben til FA-cupfinalen, der det ble tap mot Everton. Han returnerte til Wembley 364 dager senere, og da vant Manchester City sitt andre trofé gjennom historien etter 2-1 over Portsmouth.

Høydepunktet kom tre år senere, i 1937, da Manchester City vant sitt første ligamesterskap og sitt tredje trofé totalt. Wilf Wild satt så vidt over 2. verdenskrig, men gikk av i november 1946.

Les McDowall – City-manageren som har sittet lengst.

Det fjerde trofeet ble vunnet av Les McDowall, en tidligere spiller (rett før og etter 2. verdenskrig). McDowall overtok som manager i 1950, og tok laget rett opp igjen etter nedrykk under John Thomson. Som Wild, tok McDowall City til to strake cupfinaler, og som Wild tapte han den første (mot Newcastle i 1955) og vant den andre (mot Birmingham i 1956). Det var også McDowall som var manager da City både scoret og slapp inn tresifret antall mål i 1957/58 (104-100). Han gikk av etter nedrykket i 1963.

Joe Mercer – suksessmanager som måtte vike for assistenten.

Trofé nummer fem, seks, sju og åtte, ble vunnet av Joe Mercer. Han overtok (som vanlig) etter et nedrykk, tok City opp på første forsøk (som vanlig), vant ligaen i 1968, FA-cupen i 1969, ligacupen og cupvinnercupen i 1970, før han ble tvunget ut for å gi assistent Malcolm Allison enda mer makt, i oktober 1971. Trist, men sant.

Kapteinen under Mercer-tiden, Tony Book, sørget for trofé nummer ni, med ligacupen i 1976. Book tok over etter Ron Saunders, som hadde tatt City til ligacupfinalen (tap for Wolves) i 1974, og Book var sjef fram til 1979. Igjen måtte noen ofres for å gjøre plassen enda større for Malcolm Allison … Tony Book var også et poeng bak ligavinner Liverpool, med 2. plassen City tok i 1977.

Etter dette ble det tynt. Den som var nærmest et trofé var John Bond, som tapte FA-cupfinalen i 1981.

City måtte vente 30 år på neste finale.

Roberto Mancini sørget for at pokalskapet endelig kunne åpnes igjen.

Fra dagens tid tok Roberto Mancini trofé nummer 10 og 11, FA Cupen i 2011 og ligatittelen i 2012. Mancini kom i desember 2009 og fikk sparken på dagen et år etter ligatittelen i 2012. Mancini har også 2. plass i ligaen fra 2013 og tapt cupfinalen fra samme sesong.

Manuel Pellegrini tok over etter Mancini sommeren 2013, og i sin første sesong som manager vant han Citys trofé nummer 12 og 13, første ligacupen, deretter ligaen. To år senere tok Pellegrini trofé nummer 14 for City – ligacupen i 2016. Pellegrini har også en 2. plass i ligaen fra 2015.

Foreløpig sistemann er Josep Guardiola, som etter en troféløs sesong i 2016/17, startet sesongen 2017/18 med å vinne ligacupen, Manchester Citys 15. trofé gjennom historien.

I øyeblikket ligger klubben og Guardiola godt an til å vinne sitt trofé nummer 16 (ligaen), mens en seier i Champions League fortsatt føles veldig langt unna …

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.