Disse statistikkene leder City

Det er ikke bare Premier League-tabellen som toppes av Manchester City etter elleve spilte kamper så langt denne sesongen. Den ene rekorden etter den andre strykes, etter hvert som City vinner og vinner, scorer og scorer. Samtidig topper City-spillerne «alle» statistikker.

Den magiske grensa er brutt – Sergio Agüero er forbi Eric Brook.

Den ene rekorden etter den andre brytes om dagen for Manchester City som klubb og for flere av Citys spillere. Mest omtalt har selvsagt scoringsrekorden til Sergio Agüero vært. Da Sergio Agüero scoret sitt 178. offisielle Manchester City-mål borte mot Napoli i Champions League 1. november, passerte han Eric Brook, spilleren som tidligere hadde scoret flest mål for Manchester City (177 mål i perioden 1928-1939). Det vil likevel alltid være diskusjon rundt en slik statistikk, for mens en dubious goals-komité for noen år siden fratok Agüero en straffescoring mot Everton og gjorde den om til selvmål siden ballen gikk via stolpen, i keeper og i mål, fantes det ikke noen tilsvarende komité på 1920- og 30-tallet som kunne avgjøre eventuelt tvilsomme Brook-mål. Samtidig er det verdt å merke seg at Brook faktisk også scoret et 178. mål, nemlig i 1939/40-sesongen, før målet, kampen og hele sesongen ble strøket på grunn av utbruddet av andre verdenskrig. Det vil med andre ord alltid være spørsmål om hva som skal telle med og ikke.

Og apropos Sergio Agüero – han har nå scoret 130 Premier League-mål. Siden debuten mot Swansea i august 2011 er det ingen spillere i Premier League som har scoret mer enn han. Mens Agüero står på 130, er nestemann på lista Romelu Lukaku som står med 92 mål.

Spørsmålet om hva som skal telle med og ikke gjelder også for en annen rekord som ifølge mange nylig ble slått, nemlig lengste seiersrekke (alle turneringer). Her var den gamle rekorden på 11, satt i 2015 (over to sesonger, og da med tap i treningskamper imellom – som jo ikke teller med som offisielle kamper), mens seier over Wolverhampton i fjerde runde i ligacupen 24. oktober ville bli Citys 12. på rad, og altså ny rekord. Nå endte City opp med å vinne til slutt, men først etter straffesparkkonkurranse, og det ble da diskutert mye i etterkant om dette skulle telle med som en «seier» eller ikke. Manchester Evening News tok blant annet opp dette, i et forsøk på å få et endelig svar på om kampen skulle regnes som «seier», eller uavgjort. Deres konklusjon ble ikke annet enn at det kommer an på hvem en spør, og at det ikke finnes noe definitivt svar. Noe av problemet her er at denne rekorden gjelder for flere ulike turneringer, arrangert av ulike forbund og organisasjoner. City-klubbhistoriker Gary James er imidlertid en av dem som holder fast på at kampen skal regnes som seier, og argumenterer med at andre klubber også regner triumfer etter kamper som har gått til spilleforlengelse eller straffesparkkonkurranse med i en slik seiersrekke, for eksempel Arsenal i 2013 som tok sin 12. strake borteseier etter å ha slått West Bromwich på straffesparkkonkurranse i ligacupen, eller Manchester United, da media slo stort opp at Manchester United seier over Chelsea på straffesparkkonkurranse i 2008 i Champions League-finalen var Alex Fergusons 100. seier i Europa. Også Manchester City selv regner kampen som seier, og etter den kampen har City fortsatt med å vinne. Seiersrekken er i skrivende stund på 15 kamper, og ikke siden 21. august har City spilt en fotballkamp uten å vinne (1-1 hjemme mot Everton). Om en bestemmer seg for å være pirkete er det selvsagt mulig å lage én seiersstatistikk for resultater etter 90 minutter, og én der en også tar med kamper som går til spilleforlengelse. Det er i så fall denne rekorden City nå har slått, og fortsetter å øke.

Om en teller med kamper som går til spilleforlengelse står nå City altså med 15 seirer på rad, noe som er ny rekord for et engelsk lag. Den gamle rekorden var på 14, delt mellom Arsenal og Preston.

City har nå spilt 23 kamper på rad uten å tape!

En annen rekord som nylig ble slått er rekken av kamper på rad uten tap. Den gamle rekorden var her på 22, satt to ganger (først i 1936/37 og så i 1946/47). Ved å slå Arsenal 3-1 5. november er nå denne rekorden slått, og City står for øyeblikket med 23 kamper på rad uten tap. Forrige gang City tapte en fotballkamp var 23. april i år, da Arsenal slo City etter ekstraomganger i semifinalen i FA-cupen. Om en også deler denne statistikken inn i to, og har én med spilleforlengelse og én uten, kan en legge til tre kamper, noe som da vil si at City etter ordinær spilletid har 26 kamper på rad uten tap. Forrige gang City tapte en kamp etter ordinær tid var borte mot Chelsea i Premier League, 5. april (1-2).

Flere andre rekorder står imidlertid også for fall. City må slå Leicester og Huddersfield i de to neste kampene for å tangere rekorden for flest ligaseirer på rad (11), og slår City Leicester på King Power Stadium til helga, er det ny rekord når det gjelder antall borteseirer i ligaen på rad. Ved å slå West Bromwich 3-2 28. oktober tangerte City den gamle rekorden på 6, satt helt tilbake i 1903, mens en seier mot Leicester på lørdag gjør at denne vil passeres.

Ikke bare ender City opp med å vinne alle fotballkamper de spiller for tiden, de gjør det også med stil og scorer en bråte med mål. Etter å ha spilt 17 kamper i alle turneringer så langt denne sesongen har de lyseblå scoret fantastiske 52 ganger, noe som gir et scoringssnitt på over tre mål per kamp. Ingen annen Premier League-klubb har siden Premier League startet opp scoret så mange mål etter 17 spilte kamper (alle turneringer). Og når det gjelder Premier League – City har den beste starten på sesongen etter 11 kamper siden Premier League startet (31 poeng og 31 plussmål). City har scoret 38 mål så langt i Premier League, noe som gir et scoringssnitt på 3,45 mål per kamp. Fortsetter det på samme måte ender City opp med 131 mål når sesongen er slutt, noe som vil være en smadring av Chelseas Premier League-rekord fra 2009/10-sesongen da de endte opp med 103 ligamål. Om en går bakover i tid og også ser nedover i divisjonene (fire øverste), vil det likevel være bak Peterborough i fjerde divisjon i sesongen 1960/61, som da scoret 134 ligamål. På øverste nivå er rekorden 128 (på 42 kamper), satt av Aston Villa i 1930/31-sesongen.

Når det gjelder rekorden for antall scorede mål i alle turneringer på en sesong, tilhører faktisk den rekorden allerede City, som i 2013/14-sesongen scoret 156 mål, fordelt på de ulike turneringene.

Mange har begynt å sammenligne denne sesongens City-lag med Arsenal sesongen 2003/04 – som gikk gjennom alle 38 kamper uten å tape.

Det spørsmålet mange nå altså begynner å stille seg er hvordan dette kan ende. Bare to lag har gått gjennom hele sesongen i den øverste divisjonen i England uten å tape en eneste kamp – først Preston i den aller første sesongen da det bare var 22 kamper, og så Arsenal (38 kamper) i 2003/04. Pep Guardiola uttalte i forkant av møtet mot Arsenal nylig imidlertid at det er liten sjanse for at City slår den rekorden. «Den rekorden tilhører Arsene Wenger. Han kan ta det med ro. Jeg føler meg sikker på at vi ikke kommer til å slå den rekorden. Det var et eksepsjonelt lag han hadde. Å gå gjennom en hel sesong uten å tape i Premier League er fantastisk. Han vet nok at vi ikke tar den rekorden.»

Om City er ute etter å ta poengrekorden i Premier League er det imidlertid Chelsea som må slås. I den første sesongen til José Mourinho som Chelsea-manager, i 2004/05, endte de opp med 95 poeng. City er imidlertid godt på vei til å slå den rekorden, selv om det er lenge igjen. Mens Chelsea endte opp med 2,5 poeng i snitt per kamp, har City for tiden 2,82 poeng i snitt per kamp, og vil med snittet ende opp på 107 poeng (maksimalt mulig på 38 kamper er 114).

Edin Dzeko poserer med både ligacuppokalen og Premier League-pokalen i 2014.

Drømmen er selvsagt å vinne troféer, og helst flere av dem. Pep Guardiola har litt å ta igjen, siden han ikke vant et eneste trofé i sin første sesong som City-manager. City har allerede greid å vinne to troféer på én sesong, første gang i 1969/70-sesongen, da City vant både cupvinnercupen og ligacupen, og så i 2013/14-sesongen da både Premier League og ligacupen ble vunnet. Den såkalte «the double» (Premier League og FA-cupen har City imidlertid aldri greid), og da heller ikke «the treble» (Premier League, FA-cupen og Champions League). Eneste lag som har greid dette var Manchester United i 1998/99-sesongen. Ingen lag har imidlertid greid å vinne «the quadruple» (ligaen, FA-cupen, ligacupen og Champions League), men City har fortsatt mulighet til dette. Det vil i så fall gjøre at City må spille minimum 63 kamper denne sesongen.

Om vi går tilbake til Premier League og ser på listene over hvordan City-spillerne har gjort det sammenlignet med spillere fra andre klubber så langt denne sesongen, toppes de fleste statistikkene av City-spillere. Sergio Agüero er delt toppscorer i Premier League så langt med åtte scoringer (delt med Harry Kane), mens både Gabriel Jesus og Raheem Sterling ligger på plassen bak med sju scoringer (også en rekke andre spillere står med sju scoringer). Når det gjelder listen over spillere med flest målgivende pasninger i Premier League så langt finner vi to City-spillere alene på topp på denne lista. David Silva topper med sju, før vi finner Kevin De Bruyne på plassen bak med seks. På delt tredjeplass finner vi også Leroy Sané med fem (delt med Azpilicueta, Gross og Mkhitaryan).

Sergio Agüero scorer mål på løpende bånd!

Om vi ser på lista over hvilke spillere i Premier League som bruker minst tid på å score (altså antall spilte minutter delt på antall scorede mål), toppes denne av tre City-spillere. Øverst på toppen ligger Sergio Agüero som i Premier League så langt i snitt scorer hvert 75. minutt. Raheem Sterling ligger på plassen bak og scorer mål hvert 83. minutt, mens Gabriel Jesus ikke er noe særlig dårligere. Han bruker 86 minutter på å score. På plassene bak her finner en Morata (103 minutter), Kane (108 minutter) og så nok en City-spiller, Leroy Sané med mål hvert 112. minutt, Salah (122 minutter), Lacazette (125 minutter), Lukaku (141 minutter) og Vardy (161 minutter).

Over til de litt mer kuriøse statistikker: På listen over spillere som har slått flest pasninger så langt denne sesongen toppes også denne av en rekke City-spillere. Blant de seks spillerne som har slått flest pasninger er fem av dem fra City (Fernandinho 933, Otamendi 932, Arsenals Xhaka 914, David Silva 903, Stones 817 og De Bruyne 809). Og når det gjelder keeperne – nesten nederst på listen over keeperne som har gjort flest redninger finner vi Ederson som bare har gjort 15 redninger i Premier League så langt denne sesongen – noe som har sine naturlige forklaringer i og med at motstanderen sjelden slipper til. På topp finner vi Swanseas Fabianski som har reddet 40 skudd så langt.

Gabriel Jesus – scorer oftest mål!

En City-spiller som merker seg ut når det gjelder nesten utrolige statistikker er Gabriel Jesus – som faktisk aldri har tapt en eneste kamp for Manchester City siden han kom til klubben for nesten et år siden! På toppen av det hele har han scoret 14 ganger på 20 Premier League-opptredener, og totalt 16 mål i 27 kamper i alle turneringer (inkludert to på fire Champions League-kamper). I denne sesongen har den unge brasilianeren sju mål på ti kamper i ligaen så langt, forøvrig nøyaktig det han endte opp med forrige sesong, etter at han halvveis i sesongen kom fra Palmeiras. Scoringssnittet ligger dermed på hele 0,81 mål per kamp så langt.

Ser en på alle de minuttene Gabriel Jesus har spilt for Manchester City, har det i gjennomsnitt tatt ham 89,57 minutter å score et mål. Av alle spillerne som har scoret mer enn ti mål i Premier Leagues historie, er det aller best. Like bak følger Sergio Agüero. Etter seks år i klubben har argentineren et snitt som tilsier at det tar ham 107 minutter å score et mål. De to City-spillerne er for eksempel foran Thierry Henry når det gjelder scoringssnitt, en spiller mange regner for å være den beste spissen som har spilt i Premier League (han scoret hvert 121. minutt). Med andre ord: mens Sergio Agüero for lengst har skrevet seg inn i alle historiebøker, er Gabriel Jesus i ferd med å gjøre det samme.

2 svar

  1. Herlig med stats, Carl Jacob!

  2. Arne Solheim sier:

    Takk Tommy.
    Atter en dag med godt lesestoff på Citysiden..

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.