De beste i hver posisjon – Venstrebacker

Svea tar nok en gang for seg de beste City-spillerne de siste 50 årene – i hver enkelt posisjon. Denne gangen handler det om venstrebacker.

Gjennomgangen fortsetter, Benjamin Mendy kommer nok kjapt inn her, men dette er i hvert fall mine 10 beste venstrebacker de siste 50 årene:

10. Clive Wilson (1983-87)

Meget talentfull spiller, som spilte i mange posisjoner. Fast venstreback for City i 1986/87, men da var han allerede solgt til Chelsea for £ 500 000 – og leid tilbake til City for en siste sesong. Teknisk, rask og med et klokt hode, var Wilson god både som back og midtbanespiller. Dessverre en av mange talenter som ble solgt på grunn av elendig økonomi i klubben.

9. Niclas Jensen (2002-03)

Elegant danske med et meget godt venstrebein. Jensen ble kjøpt av Kevin Keegan, fra FC København for £ 750 000 i januar 2002. Han var med å vinne 14 av de 18 kampene han spilte i opprykkssesongen. Jensen spilte 32 kamper og var fast venstreback da City spilte i PL igjen i 2002/03. Scoret et vakkert mål mot Leeds den sesongen. Solgt til Borussia Dortmund sommeren 2003.

Stuart Pearce fra tiden da draktene satt litt løsere enn i dag.

8. Stuart Pearce (2001-02)

Kom gratis fra West Ham, og ledet City til opprykk. Spilte både back og stopper, 39 år gammel. Scoret tre mål, et på straffe i sin eneste sesong for City. Det imponerende er hvordan han spilte 38 av 46 ligakamper den sesongen, og var solid hvert eneste minutt. Pearce var minst like mye en leder som en god forsvarsspiller, men fortjener å komme med på denne listen.

7. Aleksandar Kolarov (2010-17)

Omstridt spiller blant fansen – noen var store fans, andre mente han var i City altfor lenge. Sju sesonger ble det, og Kolarov fikk med seg alt City vant i løpet av denne tiden. Tøff type, godt venstrebein, hadde noen susere av frispark, spesielt de første årene, og ble omskolert til stopper den siste sesongen. Kolarov var helt ok, men han burde hatt tøffere konkurranse de siste sesongene.

6. Bobby McDonald (1980-83)

Citys faste venstreback i tre sesonger, og den mest målfarlige den klubben har hatt. 16 scoringer ble det fra han debuterte i oktober 1980 og til han dro sommeren 1983. McDonald scoret mange av målene sine med hodet, fra dødballer, også det litt uvanlig for en back. Tøff og sterk, ga han laget sårt tiltrengt stål da John Bond overtok og kjøpte McDonald fra Coventry for £ 250 000. Et godt kjøp.

5. Gaël Clichy (2011-17)

I konkurranse med Kolarov om venstrebacken i seks sesonger, der han vant den «kampen» tre ganger. Det var definitivt noe med Clichy jeg likte, den lettbeinte og tekniske franskmannen, som kom fra Arsenal for moderate £ 7.5m. Clichy hadde den farten som var etterlyst med Kolarov. Men det manglet andre ting, som defensiv trygghet og innleggsfot. Og til slutt var seks sesonger nok.

Terry Phelan – dyr spiller for sin tid.

4. Terry Phelan (1992-95)

Phelan var blant de hurtigste spillerne som har spilt i City. Se på YouTube hvordan han løper fra og gjennom hele Tottenham-forsvaret i kvartfinalen i FA Cupen på Maine Road i 1993. Phelan kostet rekordsummen £ 2.5m da han ble hentet fra Wimbledon, og han etablerte seg straks i Premier Leagues hurtigste forsvar. Problemet, etter hvert, var skadene. Men Phelan hadde kvalitetene. City brukte de ikke godt nok.

3. Andy Hinchcliffe (1987-90)

Her forsvant nok en lokal spiller, fordi en ny manager ikke hadde sansen. Andy Hinchcliffe, juniormester i 1986 med City, har kanskje den mest presise venstrefoten av alle som har spilt i klubben. Han var nærmest genial på frispark (innlegg) og cornere. Akkurat da vi skulle se det beste av Hinchcliffe, ble han solgt til Everton, der han vant FA Cupen. I Sheffield Wednesday fikk han A-landskamper for England.

2. Glyn Pardoe (1962-75)

Pardoe har fortsatt rekorden som Citys yngste debutant: 15 år og 314 dager, da han spilte mot Birmingham 11. april 1962. Den anvendelige spilleren, som var Citys faste venstreback i fire sesonger, før George Best var nær ved å skade han så hardt at foten nær måtte amputeres i desember 1970. Pardoe kom så vidt tilbake, men ble aldri den samme. Fantastisk atlet, som burde vært med i VM 1970 for England.

Willie Donachie med helside i fotballbladet Shoot!

1. Willie Donachie (1971-80)

Donachie tok i praksis over for Pardoe som Citys venstreback, som var hans i sju strake sesonger. Var tofotet, og spilte også høyreback. Den dag i dag er jeg fortsatt ikke sikker på hva som var hans beste fot. Atlet. Donachie spilte aldri en dårlig kamp for City, men han hadde et fælt selvmål for Skottland en gang … Solid spiller, smart, rask nok, tøff nok. Etter min mening er det ingen tvil om førsteplassen på denne listen – enn så lenge.

2 svar

  1. Steinar Henning Jørgensen sier:

    100% enig her. For oss som er gamle nok og husker donachie har han ingen konkurranse om denne. Kunne nesten vært nominert som høyre back også som jeg husker ham. Men der hadde han hatt mer konkurranse selvsagt. Håper og tror at city nå har kjøpt en som kan gi ham konkurranse på sikt. Mendy virker utrolig spennende men har en lang vei og gå før han evt kommer opp mot Donachie

Legg igjen en kommentar