De beste i hver posisjon – Høyrebacker

Svea fortsetter sin gjennomgang av de beste spillerne i City de siste 50 årene – i hver enkelt posisjon. Denne gangen er det høyrebackene han ser nærmere på.

Her er vurderingen av Manchester Citys ti beste høyrebacker de siste 50 årene. Kyle Walker vil trolig trenge seg inn på denne listen, men må få spille en sesong først.

10. Richard Edghill (1993-2002)

Debuterte på Citys A-lag tre dager før han fylte 19 år, som en svært lovende forsvarsspiller. Edghill kunne spille både back og stopper, og den store styrken hans var farten. Problemet var to ting: Ballkontrollen – og skader. Det ble mange skader, og det ødela noe som kunne blitt en god karriere i Manchester City. Høydepunktet var play-off-finalen mot Gillingham i 1999, der han scoret på straffe.

9. John Gidman (1986-88)

Gidman var en favoritt hos meg, helt siden jeg så han for Aston Villa på midten av 1970-tallet. Da han kom til City i 1986 var han 32 år og litt på hell, men han gjorde en god jobb på høyrebacken i et ellers urutinert lag i to sesonger. Glimrende offensivt, var Gidman en moderne back som kanskje var bedre offensivt enn defensivt. Gidman er blind på det ene øyet. Det holdt han kjeft om i mange år …

8. Ian Brightwell (1986-98)

Brightwell var en såpass anvendelig spiller at han aldri fikk fast plass i en bestemt posisjon. Høyreback, stopper, venstreback, kant, sentral midtbane – det ble Brightwells bane. Men han var best når han dundret fremover fra høyrebacken og fikk brukt farten og spilleforståelsen sin. Han ville trolig vært høyere på denne listen hvis han hadde spilt høyreback hele karrieren.

Bacary Sagna – kom til City litt for sent i karrieren.

7. Bacary Sagna (2014-17)

Et par sesonger under tiden i Arsenal var Sagna den beste backen i ligaen. Han kom til City litt for sent, da skadene hadde tatt tak i kroppen hans. City fikk en skikkelig god sesong ut av franskmannen, i 2015/16, da han spilte 28 ligakamper og var blant lagets beste spillere den sesongen. Hurtig, sterk og god offensivt, men også en god forsvarer. Sagna ville vært høyere på listen uten skadene.

Kenny Clements med helside i fotballbladet Shoot.

6. Kenny Clements (1975-78)

Solid mann på høyrebacken i de gode sesongene fra 1975-79. Var egentlig i støtteapparatet på Maine Road fra 1971, men City så etter hvert hvor god fotballspiller han var da han slang med på noen treninger. Sånn kan det gå. En skade stoppet han fra videre spill i 1978/79, og han ble solgt en stund senere. Kom tilbake midt på 1980-tallet, da som midtstopper. Fin bart.

5. Ray Ranson (1978-84 og 1993)

Debuterte 18 år gammel, mye på grunn av skaden på Kenny Clements. Kamper for England U-21, og Ranson var en tøff back mange trodde skulle bli Englands nye nummer 2. Spilte cupfinalen i 1981, 20 år gammel, og var glimrende i et par sesonger på begynnelsen av 1980-tallet. Kom tilbake og gjorde en god jobb da Peter Reid hentet han i 1993. En spiller City burde fått mer ut av.

4. Micah Richards (2005-2013)

Debuterte 17 år gammel, og ble også tidenes yngste debutant blant forsvarsspillerne for det engelske A-landslaget. Det ble aldri helt enighet om Richards var best som stopper eller back, men han spilte mest back i City. Hadde et par virkelig gode sesonger (2010/11 og 2011/12) der han galopperte oppover høyresiden. Tapte kampen mot Zabaleta og skadene og karrieren har gått nedover etter at han forsvant fra City.

Paul Lake – enormt lovende spiller som dessverre fikk karrieren ødelagt av skader.

3. Paul Lake (1987-92)

Det er vanskelig å plassere Lake, men han må med i en eller annen posisjon, fordi han var en fantastisk spiller. Jeg setter han blant høyrebackene, fordi han spilte mye der, og fordi det er en plass som passer han veldig godt, spilleforståelsen var unik, fysikken det samme. Han ville nådd veldig langt, hvis ikke skadene hadde tatt han. En av Citys mange tragedier på skadefronten.

2. Pablo Zabaleta (2008-17)

Det tok litt tid, men en periode var Zabaleta kanskje den beste høyrebacken i europeisk fotball. Han kom også på sesongens lag i Premier League, og gjorde det til en spesialitet å stikke i en korridor der motstanderen slet med å få tak i han. Tøff som få, med en fantastisk innstilling, ble Zabaleta en stor favoritt for alle, meg inkludert. Og han er den beste høyrebacken City har hatt de siste 40 årene.

Tony Book – City-legende!

1. Tony Book (1966-73)

Det er vanskelig å komme utenom han som kom til City som 32-åring og spilte som en ungdom på høyrebacken til han var 39, løftet alle pokaler som eksisterer, som kaptein, og temmet superstjerner som George Best og Eddie Gray på venstrevingen. Book var kjapp, effektiv og en leder av format. Han hadde en fantastisk karriere med City, og hos meg fortjener Book betegnelsen «Citys beste høyreback» – fortsatt.

 

Legg igjen en kommentar