Opplevelsene du aldri trodde skulle komme

(Manchester City-Liverpool 5-0) Det var nok et resultat som jeg, for 10 år siden, aldri trodde jeg skulle få oppleve.

Da Emile M’Penza scoret trøstemålet på White Hart Lane 13. mai 2007, var det Manchester Citys niende tap på de 16 siste ligakampene og kun den 10. scoringen i siste halvdel av sesongen.

Manchester City endte som nummer 14 på tabellen, fire poeng fra nedrykk. Det ble scoret 29 mål totalt den sesongen, færrest av alle i Premier League.

I tillegg satte klubben en, trolig, uslåelig rekord: Ingen scoringer i ligaen på hjemmebane fra 1. januar til 15. august. På åtte strake hjemmekamper, klarte ikke Manchester City å score.

 • 0-3 mot Blackburn
 • 0-2 mot Reading
 • 0-1 mot Wigan
 • 0-1 mot Chelsea
 • 0-0 mot Charlton
 • 0-0 mot Liverpool
 • 0-2 mot Aston Villa
 • 0-1 mot Manchester United

Joey Barton ble toppscorer i City for ti år siden – med svimlende seks mål!

Midtbanespilleren Joey Barton ble toppscorer med seks mål. Det var nesten et under at Manchester City ikke rykket ned. Og med exiten i FA Cupens kvartfinale (igjen) må jeg innrømme at jeg hadde gitt opp klubben når det gjelder pokaler eller gode ligaplasseringer.

Sesongen etter kom en bedring, til 9. plass på tabellen, noen flere scorede mål (45) og en klar forbedring i hjemmestatistikken (11-4-4). Men det var også da bunnpunktet kom, med sesongavslutning på Riverside i Middlesbrough – og 1-8 som resultat.

Og som vanlig ble det tap – mot Liverpool. Mot Arsenal. Mot Tottenham. Og mot Chelsea.

 • På seks sesonger, fra 2002 til 2008, spilte Manchester City 48 ligakamper mot Arsenal, Chelsea, Liverpool og Tottenham.
 • Det endte med seks seirer, sju uavgjorte og 35 tap.

Siden, og dette skyldes selvsagt de nye eierne, har Manchester City skapt respektable resultater mot disse lagene, lag det fram til 2008 føltes umulig å komme innpå.

Og Manchester City er det mestscorende laget i ligaen siden 2007/08, og mange av scoringene har kommet mot de beste lagene. I tillegg til to seriegull, to ligacuper og en FA Cup, har jeg de ni siste sesongene fått oppleve å snu en vond trend mot de vanskeligste motstanderne, med disse resultatene:

 • Arsenal – 6-3, 4-2 og 3-0 på hjemmebane.
 • Chelsea – 4-2 og 3-0 borte og 3-0 hjemme.
 • Liverpool – 5-0, 3-0 og 3-0 hjemme.
 • Manchester United – 6-1 og 3-0 borte, 4-1 hjemme.
 • Tottenham – 5-1 og 5-1 borte, 6-0 hjemme.

Når du i 30 år holdt med et lag som stort sett ga deg skuffelser og store tap mot de beste, så er det nesten ikke til å tro.

Mané planter knottene i ansiktet på Ederson og blir utvist.

Mye er sagt og skrevet om oppgjøret mot Liverpool allerede. Hva ville skjedd uten utvisningen? Det vet selvsagt ingen. Poenget er at Mané ble utvist. Var det rett eller galt? Gult eller rødt? I slike diskusjoner har det lett for å bli fargen på skjerfet ditt som avgjør.

Poenget mitt er at du må mene det samme – selv om det gjelder ditt eget lag. Jeg ser en som bøyer hodet og en som sparker høyt. En klassisk situasjon som ender ut i en skadet keeper. Jeg har latt være å mene noe om situasjonen i sosiale medier, fordi – igjen – du blir bedømt etter hvilket lag du holder med, uansett.

Så jeg konstaterer bare at Ederson ble skadet, Mané ble utvist. Jeg gjorde det samme da både Sterling og Walker ble utvist. Var de kortene riktig? Det spiller egentlig liten rolle. Det skjedde, karantener ble gitt.

Get on with it.

Men det jeg så, det var et Manchester City som ledet 1-0 da Mané ble utvist. Og som til slutt vant 5-0, helt fortjent. I 2. omgang kom Johan Cruyff-sitatet fram med rette: «Har du ballen, kan ikke motstanderen score.» Korrekt. Liverpool fikk ikke låne ballen, City var tålmodige, spilte frem og tilbake, ballsikkert – og så kom eksplosjonene. Mange nok ganger til at det endte 5-0, den største seieren over Liverpool på 80 år.

Det var faktisk ikke til å tro. Manchester City har kommet foran Liverpool på tabellen de åtte siste sesongene. Likevel tror jeg alltid at det blir tap mot dem, noe som henger igjen fra tidligere tider.

Utvisninger skjer hele tiden. Spørsmålet er hvordan du håndterer dem. Og: Det er annerledes å forsvare en 1-0-ledelse med 10 mann enn å angripe med en mann mindre når du ligger under.

Samtidig: Manchester City kjørte fullstendig over Everton i 2. omgang, City med en mann mindre, og klarte å utligne. Liverpool falt helt sammen – og fikk fire baklengs til.

Igjen: Hvordan responderer du på et rødt kort? Det nytter i hvert fall ikke å tenke «det var feil» resten av kampen. Da taper du – garantert.

Min børs fra kampen: Ederson 8 – Danilo 6, Stones 7, Otamendi 5 – Walker 7, De Bruyne 9, Fernandinho 6, Silva 7, Mendy 7 – Jesus 8, Agüero 7. Bravo 6. Sané 8.

Relaterte saker

38 svar

 1. Per Arve Stenødegård sier:

  Men klarer vi å Feye Feyenoord av banen i neste , eller blir det en ny stangekamp med de lille feile i rytma\ballslipp som gjør det mulig å demme opp for motstander. Klopp tør å løfte laget den 5 meteren som gjør de sårbar i kontraen , mot andre lag som legger flere bak ball sliter vi bemerkelsesverdig mye fortsatt

 2. Jan Havnen sier:

  Otamendi var på forhånd utpekt til vårt svake ledd, og det ble eksponert veldig godt veldig fort. Minner litt om kampen da Mangala og Demich. spilte midtstoppere og vi tapte 1-4.
  Offensivt nærmer vi oss absolutt toppnivå i Europa, det vil jeg påstå.
  Vi har den beste stallen i ligaen.
  Jeg spurte i sommer om Pep våget å starte sesongen med å satse på Kompany. Det gjorde han og nå får vi se nå da…..

 3. Jan Havnen sier:

  Glemte å ta med at resultatet smakte utrolig godt etter at vi har slitt mot dette laget de siste årene. Om jeg måtte velge en kamp før sesongstart, med et brennende ønske om 3 poeng, ville jeg valgt akkurat denne.

 4. Jan Havnen sier:

  Naturligvis står sier over United veldig høyt, en god nr. 2 denne sesongen, men nå har vi slitt mot Liverpool lagene de siste sesongene, derfor står denne seieren så høyt.

 5. Jan Tore Slinde sier:

  Mendy svak i første omgang. Såg ut som Mangala med ball og hadde returløp som Kolarov. 2 omg mykje bedre, men da slapp han å fokusere på det defensive også. Otamendi er det lett å slakte etter denne kampen. Men ingen forventer at han skal slå Salah i løpeduell. Og i dei fleste situasjonane Otamendi kom i trøbbel, så var det andre på City som sviktet. Eg var også livredd 3 bak før kamp.

 6. Nils Are Golf sier:

  God vurdering Svea. Synes Guardiola forklarer valget av 3-5-2 veldig bra og også hvorfor vi slet som vi gjorde med bakromsspillet i første omgang. Ikke mange pressekonferanser med managere/spillere som er interessant men PG sine er fotballorienterte og gir et lite innblikk i hvordan han tilnærmer seg kamper og justerer underveis. Tror ikke ser på Otamendi som den største syndebukken i forhold til første omgang for å si det slik.

Legg igjen en kommentar