Ligastart med én spesiell mann i minnet

– Det var først noen år etter at jeg forlot City at jeg forsto hva han prøvde å lære meg.

Michael Robinson var akkurat fylt 21 år i juli 1979, da Malcolm Allison bestemte seg for å satse £756 000 på spissen fra Preston North End.

Prislappen, rekord i Manchester City på den tiden, hjalp ikke akkurat på presset på den unge iren, som skulle erstatte publikumsfavoritten Brian Kidd.

Malcolm Allison, i kjent stil, var over Robinson hele tiden. For å lære bort. Men Robinson skjønte ikke hva Allison mente, han skjønte ikke hva manageren ville med han, og etter et år og åtte ligamål, tre av dem på straffer, på 30 kamper, og masse frustrasjoner begge veier, ga Allison opp. Han tok et tap på £356 000 – og sendte Robinson videre til Brighton.

Michael Robinsons første ligamål for Manchester City kom mot nettopp Brighton, på straffespark 25. august 1979.

Og gjett hvem som scoret i det første møtet mellom Brighton og Manchester City i 1980/81? Michael Robinson selvsagt. Og i kjent stil scorer spillere Manchester City selger: Robinson scoret fire mål mot Manchester City på de tre sesongene han spilte for Brighton, inkludert to i 4. runde i FA Cupen, som sendte Brighton på vei mot klubbens eneste finale i historien – mot Manchester United i 1983.

Da hadde både Manchester City og Brighton allerede rykket ned. Brighton, med en god Robinson på laget, tapte også FA-cupfinalen, etter omkamp.

Michael Robinson fra tiden i Liverpool.

Michael Robinson reiste videre til Liverpool, der han vant tre trofeer i 1983/84 (ligaen, serievinnercupen og ligacupen). Og etter tiden i Liverpool fikk han jammen med seg nok en finale, for QPR mot Oxford i 1986, samt 24 landskamper og fire mål for Irland – før han endte sin karriere i spanske Osasuna. Det igjen førte ham til en karriere som programleder på spansk TV, en slags spansk versjon av Gary Lineker på BBC.

Det interessante er at Robinson i ettertid har innrømmet at han, under tiden i Brighton, plutselig skjønte at det Malcolm Allison prøvde å lære ham i Manchester City virkelig ga mening.

– Jeg var bare ikke klar for det da jeg var 21 år. I ettertid har jeg skjønt at Allison egentlig var genial, har Robinson sagt.

Så Michael Robinson, sammen med Steve Daley kanskje det beste eksemplet på Manchester Citys pengebruk og fall fra 1979-83, er linken til Brighton, som Manchester City faktisk kun har møtt 17 ganger gjennom hele historien: to FA-cupkamper, 5-1 til City i 1924, som sendte dem til finalen der det ble tap, og Brightons 4-0-seier i 1983, som sendte dem til finalen og tap.

I tillegg er det en ligacupkamp, den siste gangen de har møtt hverandre, i 2008. Den kampen endte 2-2 (Fernandes/Ireland), og City røk på straffer. Vincent Kompany er den eneste av dagens spillere som spilte den kampen.

I ligaen er det blitt åtte kamper i daværende 1. divisjon (1979-83), fire City-seirer, to uavgjorte og to Brighton-seirer. I tillegg seks kamper i daværende 2. divisjon (1983-85 og 1988-89), tre City-seirer, to uavgjorte og en Brighton-seier.

Kevin Reeves er den som har scoret flest mål mot Brighton som City-spiller, tre ganger nettet den gode spissen, i 1981, 1982 og 1983. Brightons toppscorer mot City er – selvsagt – Michael Robinson, med sine fire mål.

Oppgjøret mot Manchester City på den nye stadion i Brighton, blir hjemmelagets første kamp i den øverste divisjonen siden 14. mai 1983, borte mot Norwich (tap 2-1).

De siste årene har klubben gjort mye riktig. Så sent som i 2011 var klubben i League One.

Lørdag kveld kommer Chris Hughton (back da Tottenham slo Manchester City i FA Cupfinalen i 1981) og hans mannskap til å selge seg så dyrt som det er mulig da ligaens dyreste lag kommer på besøk.

Det blir ingen tur i parken for Manchester City.

Men denne gangen spiller i hvert fall ikke Michael Robinson.

Michael Robinson er ikke på banen i kveld, verken for City eller Brighton.

Se Robinsons to mål i FA-cupen mot Manchester City i 1983

Relaterte saker

Legg igjen en kommentar