Ny sesong – høye forventninger

8 milliarder, 836 millioner og 487 000 kroner. Det er hva som er brukt på kjøp minus salg av spillere fra Manchester Citys eiere siden 1. september 2008. Er det nå «verdensherredømmet» starter?

Josep Guardiola har fått, stort sett, det han har pekt på siden han overtok som manager sommeren 2016. Og han har kvittet seg med spillere han mener ikke passer inn i hans spillestil, eller som ikke er gode nok til å utføre stilen hans.

Guardiola har trimmet stallen, færre spillere, med bedre kvalitet på de 18-19 beste. Og han har senket snittalderen fra sommeren 2016 til sommeren 2017 med 2,5 år. 12 spillere var over 30 år sommeren 2016. Nå er kun fem mann passert 30.

Alt dette var nødvendig, og riktig.

Og kanskje måtte det koste så mye.

Kanskje.

De fleste som kjenner meg vet at jeg er lei av at det brukes penger som aldri før. Ingen klubb har brukt så mange pund på spillerkjøp som Manchester City siden 2008. Jeg håper det stopper nå. For nå har Guardiola foretatt den største endringen i en City-stall siden Malcolm Allisons famøse opprydning sommeren 1979.

Den gangen gikk det rett til helvete.

Sveas oversikt over Citys pengebruk de siste sesongene.

Det gjør det garantert ikke nå.

Spørsmålet er mer: Hva er bra nok for Guardiola og Manchester City i 2017/18?

Og hvordan vil svært gode spillere, for det vil vi oppleve, reagere på lite spilletid?

Ja, stallen er trimmet. Men forrige sesong var det kanskje 13-14 spillere som var så gode at de burde spilt hver kamp. Nå er det antallet økt til 18-19. Hvis Manchester City kommer langt i alle de tre cupene, så vil det kanskje ikke bli et problem. Men uten spilletid, si at City ryker tidlig ut av ligacupen og FA Cupen, vil det automatisk bli gnisninger.

Og hva er egentlig Guardiolas beste lag? Og i hvilket system er denne spillertroppen best?

Spørsmålene er mange. Det som ikke er et spørsmål, det er om dette er tidenes beste City-tropp. Jeg svarer et ubetinget ja på det. Den er bedre i kvalitet enn den gjengen som vant ligagullet i 2012, bedre enn de som vant ligagull og ligacup i 2014, og bedre (sorry for nostalgigenet mitt) enn den daværende, fantastiske troppen (sammenlignet med de andre lagene) i 1977/78. Da var troppen FOR god. Spillere som Mike Doyle og Joe Royle, og etter hvert Dennis Tueart, fikk nok av rullering og lite spilletid (på de to førstnevnte).

Og dermed ble det gnisninger, som ødela sesongen som startet så godt og som burde endt med ligagull.

Men hvem skal vi stole på i 2017/18?

Det er ikke første gang Manchester City har verdens dyreste keeper. Det hadde klubben allerede i 1973 da skotten Keith MacRae kom fra Motherwell for £110 000. Ingen hadde noen gang betalt mer for en keeper.

Vi får håpe Guardiola lykkes bedre med Ederson Moraes enn daværende manager Johnny Hart gjorde med MacRae, som bare ble en parentes bak Joe Corrigan i Citys historie. Men det jeg har sett av Moraes er veldig bra. Han må være Europas hurtigste keeper. Og han virker bra med både bein og armer. Han er bare 24 år (fyller år 17. august), og mangler naturlig nok noe på rutinen. Men jeg føler meg trygg på at dette blir bra.

City var nødt til å foreta seg noe på backsiden, etter å ha brukt penger på én back (Maicon) siden 2011. Benjamin Mendy er jeg sikker på blir en klar forsterkning. Og han er bare 23 år. Han koster mer enn noen annen forsvarsspiller i engelsk fotball, men det er heller ikke første gang at City knuser rekorder her. Keith Curle var lenge den dyreste forsvarsspilleren i engelsk fotball.

Kyle Walker – god, men for dyr.

Kyle Walker (27) kostet for mye (mest utfra alder), men backene i 2017 er i en annen prisklasse enn i 2007, fordi de er langt viktigere for hele spillet. Dagens backer er både backer og vinger – i ett. Danilo har vært fantastisk i de kampene jeg har sett i sommer og kan spille i tre posisjoner, begge backene pluss defensiv midtbane. Det virker som et fornuftig og meget smart kjøp. Dani Alves sa heldigvis nei. Takk for det.

Så jeg føler meg trygg på backplass, for første gang på noen sesonger. På stopperplass falt alt på plass da Kompany returnerte i vår. Spørsmålet, det evige de siste årene, er om vi kan stole på at kapteinen spiller de fleste kampene. Gjør han det er City trygge, med enten Stones eller Otamendi, eller begge, som det har sett ut i 3-5-2 de siste kampene. Og så håper jeg Tosin Adarabioyo får gjennombruddet. Da har vi en klassestopper i 10 år. Og han er lokal, han er ekte City-gutt. For meg betyr det mye.

Yaya Touré kan få (uventet?) mye spilletid den sesongen her også. Fortsatt er han (34) vårt beste anker. Fernandinho (32) virker ikke helt i slag, Gundogan er jeg usikker på hva City får ut av på grunn av alle skadene. Denne «lagdelen» kan bli et problem, mot de gode lagene. Har Manchester City «glemt» ankeret?

Eller kanskje Guardiola vil spille uten et defensivt anker. Det vil ikke overraske meg.

Fremover ser det (altfor) godt og spennende ut. To blad Silva, der Bernardo (23) er en fantastisk spiller og David (31) er den smarteste fotballspilleren i ligaen, De Bryune bør bare bli bedre, Sané har en toppfart som ingen matcher og Sterling har noen ferdigheter som gjør han til en (kanskje) perfekt innbytter? I tillegg: Phil Foden (født 2000) og Brahim Diaz (født 1999), to fantastiske talenter. Se på klipp av disse to, og du ser at det bare MÅ bli gode A-lagsspillere av disse. Foden har spilt i City siden han var sju år. Han MÅ dyrkes, fordi han er god nok.

Svea tror Alexis Sanchez blir City-spiller.

City har, med salget av Kelechi Iheanacho, bare to spisser. Det er derfor jakten på Sanchez og Mbappe fortsatt er der. Og det virker som Guardiola vil starte mange kamper med både Agüero og Jesus. Da er de fornøyde. Men hvis Sanchez kommer, hva skjer da? Er redd det blir bråk her hvis det kommer enda en angriper, og i tillegg (hvis det blir Sanchez) en som har den fysikken de to andre ikke har. Alexis Sanchez er en fantastisk angriper. Mer er det ikke å si. Og jeg tror han kommer. Det pleier å ende sånn.

Så spørs det hva som er en godkjent sesong i 2017/18. 2016/17 ble skuffende for mange, mest på grunn av forventningene til vinneren Guardiola. Men 3. plass i ligaen, semifinale i FA Cupen og åttedelsfinale i Champions League pluss en tidlig exit fra ligacupen, føltes ikke bra nok ut fra pengebruk og med «verdens beste manager» på plass.

Det bør nok kjempes om ligagull helt inn denne sesongen, pluss minst semifinale i Champions League og triumf i en av de nasjonale cupene hvis 2017/18 skal ses tilbake på som en suksess. Og med bruk av £144 M på spillere (kjøp minus salg), så bør det faktisk være forventingene Citys supportere skal og bør ha også.

Mulig lagoppstilling (3-5-2): Ederson – Kompany, Stones, Mendy – Walker, B.Silva, Yaya, De Bruyne, Sané – Agüero, Jesus.

Mulig lagoppstilling (4-4-2): Ederson – Walker, Kompany, Otamendi, Mendy – B. Silva, Yaya, De Bruyne, D. Silva – Agüero, Jesus.

Mulig lagoppstilling (3-4-3): Ederson – Kompany, Stones, Mendy – B. Silva, Yaya, De Bruyne, D. Silva – Sterling, Agüero, Sané.

Her er det fritt valg. Og alle tre formasjonene (minst) tror jeg blir brukt i løpet av sesongen.

 

God sesong, alle blå – selv om jeg tror Manchester United vinner ligaen …

9 svar

 1. Ove K. Kjølstad sier:

  Jeg har et bilde brent fast på hjernen. 5 City spillere i mur. Du har det sikkert i arkivet, Svea. Hver av dem koster over £ 200.000. De vaket alle rundt toppris i engelsk fotball den gangen i 73-74. Ingen annen klubb er hadde så mange dyre spillere.
  Det er i grunnen vår egen skyld at det blir så dyre kjøp. Vi er for mange som liker denne idretten – og vi er villig til å betale for oss. Og alke vil ha en bit av den kroneisen. Eller pengemaskinen som vi kan kalle det. Prislista på meget gode/talenfulle spillere gikk i år opp til £40 -50 M. City har måttet bøye seg for prislista. Prisen for extremt gode spillere (£ 70,80,200 M har vi så langt hokdt oss unna – selv om vi sirkler rundt grøten). Mangelen på utskifting av eldre spillere tvinger fram storhandel. Vel, jwg ser den ikke slutte så raskt. Vi skal jo bli det nye Barca!

  • Svea sier:

   Det kan nok stemme, men da snakker vi høsten 1975. Den gangen hadde Man City fem spillere som hadde kostet £ 200 000 eller mer: Rodney Marsh (£ 200 000), Dennis Tueart (£ 275 000), Asa Hartford (£ 250 000), Joe Royle (£ 200 000) og Dave Watson (£ 275 000). Tror ikke noen annen klubb var før City med fem spillere til de prisene på den tiden.

 2. Tor Sønsteby sier:

  Bra analyse dette, svake punkter er skader på Ederson (han kan bli skadet i utrusning), Kompany (trenger ikke si mer) og Aguero og Jesus skadet på likt. Det er nå på papiret de eneste stedene vi trenger å bekymre oss, nå er det bare vær så god ut og spill for laget. Dette kan og bør ikke gå galt hvis punktene over ikke rammer City igjen….da blir det typical City. I fjor hadde vi også utrolig mye dommer imot dømming, best ballinnehav og et hav av stang ut – det burde rette seg iår.

  • Svea sier:

   Gode poenger, Tor. Å gå til ligastart med bare to spisser, det har vi prøvd før – uten hell. De ideelle er (min mening) fire, som City hadde i 2011/12 (Balotelli, Dzeko, Tevez, Agüero). Jeg savner fortsatt den svære spissen, han som gjør at det iblant er mulig å slå innlegg i lufta og spille lange oppspill. Men det vil selvsagt ikke Guardiola ha. Da går han heller av.

Legg igjen en kommentar