Kompany – en savnet leder, på og utenfor banen

kompany-palaceHan er viktigere enn både Gabriel og Jesus og Gabriel Jesus, engelen Gabriel og «Guds sønn», Maria og Josef og hele helligdommen. At Vincent Kompany kom gjennom 90 minutter mot Crystal Palace er sesongens beste nyhet – for meg.

sveaManchester City har ikke hatt så mange sterke kapteiner og ledere i laget og klubben i nyere tid. Ved en gjennomgang av Citys kapteiner, i hvert fall de siste 50 årene, ser jeg ingen som har vært (og er) en mer markant leder enn Vincent Kompany.

Går vi lenger tilbake i tid, er jeg på litt tynnere is. Billy Meredith var den første, kjente kapteinen, og den som ledet City til klubbens første trofé, FA-cupen i 1904. Så var det Sam Cowan, som spilte 11 sesonger i City, og løftet FA-cupen i 1934. Sam Barkas (12 sesonger i klubben) var kaptein da City vant sitt første ligamesterskap i 1937, og Roy Paul (7 sesonger) løftet FA-cupen i 1956.

I min tid var Tony Book, kaptein fra 1967-73, en markant skikkelse. Mest ut fra at han var eldst – og at han ledet laget ved å være blant de beste spillerne. Book løftet også fire trofeer fra 1968-70 og blir stående som en bauta for alltid.

Colin Bell, Mike Summerbee (ledet laget i den tapte ligacupfinalen i 1974) og Rodney Marsh ledet med blandet hell City uten å være klare ledere. Mike Doyle var en leder, men fikk bindet litt for sent og det ble med drøyt to sesonger. Doyle ledet City til ligacupseier i 1976.

Dave Watson hadde en sesong – før han feilaktig ble solgt i 1979, og da Joe Corrigan ikke ville være lagkaptein (men var klubbkaptein, City hadde delte roller den gangen), ble det Paul Power. Power var kaptein i nesten sju sesonger, gjennom gode og mindre gode dager, FA-cupfinale og nedrykk som motpolene.

Etter Power gikk bindet på rundgang mellom Mick McCarthy, Neil McNab – før Steve Redmond fikk æren allerede som 21-åring. Redmond var en ledertype, som hadde vært den klare kapteinen da juniorlaget vant cupen i 1986. Men Redmond mistet plassen sin, og dermed posisjonen. Og da Peter Reid kjøpte Keith Curle fra Wimbledon i 1991, tok han fra Redmond bindet og satte på sitt rekordkjøp.

Curle var nok den sterkeste lederen mellom Mike Doyle og Vincent Kompany. Curle ledet City i fem sesonger, og siden var det tynt på ledersiden, med unntak av Andy Morrison og Stuart Pearce, men begge var bare kaptein i én sesong.

Mark Hughes viser fram nyinnkjøpte Vincent Kompany i 2008.

Mark Hughes viser fram nyinnkjøpte Vincent Kompany i 2008.

Vincent Kompany kom til Manchester City fra Hamburger SV som 22-åring i 2008. Mark Hughes så på Kompany som sentral midtbanespiller, og han spilte faktisk ikke stopper i mer enn seks kamper under Hughes sin ledelse.

Da Roberto Mancini overtok manager-rollen etter Hughes, var omplassering av Kompany noe av det første han gjorde. Kompany vokste mer og mer fram som lederen i gruppa. Verbalt er han briljant. Kompany er en svær mann, han er et av de menneskene som du merker at kommer inn i et rom – uten at du ser det. Han er autoritær uten å være en autoritet. Han er en leder uten å bruke store ord. Vincent Kompany er en mann du stoler på.

Og vi savner han.

Mark Hughes hadde gjort Kolo Touré til kaptein og Mancini gjorde ikke noe med det den første sesongen. Så prøvde han å gi Carlos Tevez mer ansvar ved å gi han kapteinsbindet. Det var derfor Tevez var mannen som løftet Citys første trofé på 35 år i 2011 (FA Cupen), selv om det var Kompany som var lederen i gruppen.

Men fra sommeren 2011, var Vincent Kompany Manchester Citys kaptein. Og han har vært det siden.

Det er sjelden jeg ber om noe, men i lang tid har min viktigste tanke vært at Vincent Kompany må overvinne skademarerittet sitt. Jeg mener det er helt essensielt for at klubben skal fremstå med troverdighet defensivt. 21 skader har Kompany vært ute med siden 2010. Siden 2010/11 er det stadig blitt flere kamper på sidelinjen.

Dessverre.

Kompany har løftet fire trofeer (likt med Tony Book) så langt. Og hans tilstedeværelse er ganske tydelig: Med Kompany på laget har City vunnet 56 prosent av kampene og tapt 24 prosent. Uten kapteinen sin har City vunnet 44 prosent av kampene og tapt 31 prosent. Altså 15 prosent flere seirer og sju prosent færre tap. Legger du sammen de tallene, får du at Manchester City er 22 prosent bedre med Vincent Kompany på laget.

vincent-kompanyDessverre har han bare startet 66 prosent av ligakampene siden han kom til klubben.

Det er lite.

Men nå håper jeg han er tilbake.

For godt.

Manchester Citys viktigste spiller totalt (på og utenfor banen).

Du får aldri svar på dette, men det er min påstand: Med Joe Hart og Vincent Kompany på laget hele denne sesongen, hadde Manchester City ledet Premier League, John Stones hadde sett ut som Rio Ferdinand og ikke Paul Futcher, og jeg tror også spissene hadde scoret oftere.

Godt forsvarsspill betyr mye for angrepsspillet.

Fire baklengs mot Leicester, fire baklengs mot Everton, tre mot Chelsea, to mot Tottenham nå sist.

Ikke noe av dette hadde skjedd med Vincent Kompany på laget.

City trenger lederen sin.

City trenger kapteinen sin.

City trenger Vincent Kompany.

Mer enn noen gang.

Relaterte saker

10 svar

 1. Bjørn Nordvik sier:

  Ja – la oss krysse fingrene for at skademarerittet er over nå.

 2. Marius Skagseth sier:

  Amen!

 3. Kjetil W. Brundtland sier:

  Fullstendig enig , Svea. Har i grunnen ikke noe å legge til.

 4. Nils Are Golf sier:

  Bare for å være helt sikker på at jeg ikke misforstår deg Svea, du mener salget av Hart var en tabbe og at du synes ikke noe særlig om Bravo? Har vært litt vanskelig og lese mellom linjene de siste 28 innleggene ser du så greit og få det bekreftet lizzzzzzom (blink, blink, blinkity blunk :).

 5. Svea sier:

  Så du mener jeg ikke skal skrive det jeg mener? Ok. At du og andre er av en annen oppfatning er jo helt uproblematisk. Jeg sa det den dagen Hart forsvant, at dette kommer Guardiola til å slite med hele sesongen. For meg var det en tabbe, men det blir sikkert bedre neste sesong, da verken Bravo eller Hart står i mål for Manchester City.

 6. Nils Are Golf sier:

  Enig, Svea, valget har han definitivt slitt med så langt uansett hvordan man snur og vender på det. Vi får se, Svea, det er jo uansett rimelig friskt og sette en dom 6 mnd ut I sesongen på en ny spiller. Jeg tør derimot vedde noen halvlitere på at Bravo er førstevalg også neste sesong. Pep, gir seg ikke på denne og den som lever får se om han kommer til å angre på sin stahet.

 7. Svea sier:

  Jeg sier bare hva jeg tror, og det er at City har en annen 1.keeper enn Bravo eller Hart neste sesong. Ellers handlet denne saken om betydningen av Vincent Kompany. Hart/Bravo ble nevnt med to ord «Joe Hart», av sikkert 5000 ord her.

 8. Kompany kommer garantert ikke til å holde seg skadefri resten av sesongen. Han har en så ro og trygghet for både forsvaret og Bravo, at hvis han hadde holdt seg skadefri denne sesongen, hadde vi kjempet med Chelsea om gullet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *