John Stones – blir det Ferdinand eller Futcher?

stonesJosep Guardiola har neppe hørt om Paul Futcher, men han får uansett håpe at John Stones ikke havner i «Futcher-kategorien» om kort tid.

Det var sommeren 1978. City-manager Tony Book hadde sett seg lei på antall baklengsmål som ødela for ligagullmulighetene i 1977/78. I tre ligacupkamper den sesongen hadde laget hans slitt med 2. divisjonslaget Luton Town, som hadde en imponerende midtstopper på laget: 21 år gamle Paul Futcher.

En gammel utgave av fotballbladet Shoot fokuserer på Citys Paul Futcher.

En gammel utgave av fotballbladet Shoot fokuserer på Citys Paul Futcher.

«Den nye Bobby Moore» var taggen på Futcher, som var fast på England U-21 og allerede hatt vært uttatt i A-landslagstroppen to ganger. Han var glimrende med ballen, kald og rolig, virka uanfektet av alt som skjedde rundt seg. The Sky was the limit. Og Tony Book måtte uansett erstatte veteranen Mike Doyle, som noen uker tidligere hadde gjort sitt i City og dro videre til Stoke. Book måtte finne en ny makker til den skadeutsatte kapteinen Dave Watson.

Den sommeren ble Paul Futcher kjøpt til Manchester City, for £ 350 000, ny klubbrekord for City og Futcher ble samtidig Englands dyreste forsvarsspiller. Forventningene var enorme. Duoen Watson/Futcher var uslåelig. Snart var de makkere for England også.

Trodde Peter Swales og Tony Book.

To år, 43 serie- og cupkamper, og en rekke tabber senere, ble Paul Futcher solgt til Oldham i 2. divisjon for £ 150 000. Han fikk aldri en A-landskamp for England.

Vi spoler til sommeren 2016. City-manager Josep Guardiola har sett at Manchester Citys forsvarsspill stadig er blitt forverret, fra 28 baklengs i 2011/12 har det gått via 34 til 37, 38 og til 41 i 2015/16. Kapteinen Vincent Kompany er skadeplaget og veteranen Martin Demichelis har gjort sitt. Noe må gjøres.

«Den nye Rio Ferdinand» er taggen på John Stones fra Everton. Han er 22 år og har allerede debutert for det engelske A-landslaget. Han har en imponerende ro i spillet sitt, er glimrende med ballen og en mann som det går an å bygge forsvaret rundt.

Så denne sommeren blir John Stones kjøpt, for £ 47,5 M, blir Citys nest dyreste spiller og den dyreste forsvarsspilleren i en handel mellom to engelske klubber. Forventingene er enorme. Duoen Kompany/Stones kan bli uslåelig.

Det er mulig denne sammenligningen er søkt, og det kan være det er jeg som ser spøkelser. Men jeg husker godt forventningene til en midtstopper som skulle være så mye bedre enn alle andre engelske stoppere til å bruke ballen. Futcher skulle være litt Franz Beckenbauer, litt Alan Hansen. En elegant stopper som startet angrep, ikke bare kælket ballen på rad 27.

Svea håper John Stones blir en Rio Ferdinand, ikke en Paul Futcher.

Svea håper John Stones blir en Rio Ferdinand, ikke en Paul Futcher.

Paul Futcher blir på mange måter sett på som starten på nedturen for Manchester City, den dyre stopperen som ble lagets svakeste spiller. Guardiola får håpe John Stones ikke blir «hans Futcher», at Stones virkelig blir den stopperen han tror og håper på. At spilleren har det meste, er det liten tvil om. Jeg har sett han mye, og han minner mye om en ung Rio Ferdinand, det nærmeste engelsk fotball kom en spillende stopper på 1990- og 2000-tallet.

Men å legge ansvaret i beina på en så ung stopper, det har City gjort før, uten voldsom suksess. Jeg fant 10 unge stoppere, både fra egen junioravdeling og i innkjøp, som skulle bli «the next big thing» i Manchester City.

* Tommy Booth (19)

* Jeff Clarke (20)

* Paul Futcher (21)

* Nicky Reid (18)

* Tommy Caton (16)

* Steve Redmond (18)

* Richard Dunne (21)

* Jerome Boateng (21)

* Mateja Nastasic (19)

* John Stones (22)

Av disse kan Booth, Caton og Dunne regnes som en suksess. Booth spilte nærmest fast i 13 sesonger etter at han kriget seg inn på laget som 19-åring. Caton var et eksepsjonelt talent, som debuterte som 16-åring og spilte alle 42 ligakampene i 1979/80. Kanskje var det for tidlig, for, som Futcher, fikk han aldri A-landskamper for England.

Dunne løftet seg og ble en bjelke for City gjennom ni sesonger, men Jeff Clarke klarte ikke presset, Nicky Reid slo aldri helt gjennom, Steve Redmond var god en stund, men fadet vekk da beina ikke orket, mens Boateng og Nastasic aldri fikk sjansen over tid. Det skyldes utålmodige managere med sine egne favoritter. For her kunne City nå hatt to glimrende stoppere midt i 20-årene.

Nå er det opp til John Stones og Josep Guardiola å få stoppet stopperstresset i Manchester City. Og enten blir Stones en ny Rio Ferdinand – eller en ny Paul Futcher.

Relaterte saker

6 svar

  1. Finn Harald Rode Olsen sier:

    Ikke heldig med kjøpene fra Everton tidligere.

  2. Kjetil W. Brundtland sier:

    Synes Stones så absolutt bra ut i første kamp. Vi får håpe og tro han blir en Rio, Svea 🙂

  3. Per Arve Stenødegård sier:

    Var redd for Futcher , men etter å ha sett glunten i Pepsymbiose så heller eg mot Ferdinand. Og det selv om han må ta på seg brorparten av skylda for målet i første kamp. Også noe ala Rio før han fikk den nødvendige roa\rutina i nytt lag.

Legg igjen en kommentar