Fotballklubben som forsvant

sveaPå dagen 40 år etter at Manchesters egen sønn, Brian Kidd, kom hjem til Manchester City F.C. fra Arsenal og London, var klubben hans fjernet – med et pennestrøk, over alt, på stadion, hjemmesiden og sikkert andre steder også.

Kidd er fortsatt i Manchester, eller Sale, der han bor. Men fotballklubben hans er altså borte. Erstattet med et slags merchandise – kalt Manchester City. Og bare det. Etter 122 år som Manchester City F.C. ble altså en del av navnet bare fjernet.

For meg er det knapt til å tro, og jeg får en følelse av at avstanden mellom City og meg bare blir større og større.

isak1

Isak foran hovedinngangen til «Nye Maine Road», som Svea liker å kalle stadion, før kampen mot Arsenal i vår

– Liker det ikke, svarte Isak på 13 år da vi meldte litt før i dag om Citys nyeste påfunn. Og da en 13-åring ikke synes noe om det, så er det ikke rart det var mange negative meldinger på sosiale medier fra de som er langt eldre enn Isak, men samtidig yngre enn grinebitere som meg.

På midten av 1990-tallet var jeg svært kritisk til at Manchester United fjernet «F.C.» i navnet sitt. Jeg mente det var et bevis på den verdenen de var på vei inn i, et marked med et merkenavn som gjorde det lettere å selge Manchester United, og alt rundt. For meg var det et ynkelig knefall for markedskreftene.

Og jeg har ment det samme om Uniteds fjerning av ordene «Football Club» siden – fordi du fjerner IKKE bare en del av et navn sånn uten videre. I hvert fall ikke for å tjene enda mer penger.

Da må jeg selvsagt stå for det samme når det gjelder City. Det er ingen forskjell. I min verden må alle meninger være like – uansett lag.

Så 1.juli 2016 ble en merkelig dag for meg. Bildene fra Nye Maine Road, med ny logo og fjerning av F.C. over hovedinngangen så veldig rart ut. Det så litt sånn tegneserieaktig ut faktisk, med en logo som ligna på en jeg var glad i en gang, men selvsagt uten «F.C» der også – helt bevisst. Og med «MANCHESTER CITY» skrevet med store bokstaver nå, sikkert for at det skulle se ut som «F.C» ikke hørte hjemme der.

Nå hadde jeg klart å bli vant til «ørnen», etter 19 år med den, og da må det byttes. Igjen tror jeg det handler om penger, og en mulighet til få bort «F.C».

Slik ser det ut foran hovedinngangen nå. «Football Club» er borte, både fra den nye klubblogoen som ble lansert i dag, i tillegg til skiltet over inngangen.

Hvem vet egentlig om den avstemningen var reell? Kanskje hadde gutta med pengene, de som gjør som de vil med City – egentlig – allerede bestemt seg for å bytte logo. Og så lot de oss tro at vi var med på å bestemme…

Jeg vet jeg blir konspiratorisk, og mange vil sikkert mene at dette ikke betyr noe, at jeg henger meg opp i detaljer og at jeg er kronisk negativ til City – uansett hva de gjør, hvem de ansetter og hvilke typer de henter.

Det kan være jeg er. Og det kommer jeg trolig til å fortsette med. Men 1. juli 2016 var en dag jeg burde huske med glede, dagen da svigersønnen til Gud, Josef, kom til Man City, som klubben nå heter på hjemmesiden. Med helt ny design, ganske stilig den, så fant de (ingen tilfeldighet dette) at «F.C» også skulle fjernes på hjemmesiden. Så mcfc.co.uk ble til mancity.com.

Fra mcfc.co.uk til mancity.com – City har lansert ny nettside med nytt design

Poengløst etter min mening, men selvfølgelig er det ikke det. Bokstavene «F.C.» skal bort, fordi de begrenser markedet. Manchester City skal være mer enn en fotballklubb. Basta.

city.0

City nye klubblogo, som ble lansert i dag

Men de sier det ikke, de bare fjerner og endrer som de ønsker det, lager fest og moro rundt nyvinningene, og vi (noen av oss i hvert fall) biter på, eller i hvert fall bryr vi oss ikke. Om kort tid er diskusjonen over. Vi har valgt å ta imot eiere som har gitt oss trofeer og stjernespillere og en veldrevet og striglet klubb.

Derfor har vi heller ikke noe vi skulle sagt.

Nolito er klar. Jeg vet ikke helt hva vi skal med nok en spiller født på midten av 1980-tallet (vi har 21 spillere født fra 1983-87 i stallen akkurat nå), men greit nok. Han kosta ikke veldig mange pund heller. Og Josef startet jobben i dag.

Akkurat det håper jeg å kunne analysere litt senere i sommer.

Men i dag er jeg mest frustrert fordi Manchester City ikke lenger er en fotballklubb, men bare nok et i rekken av merkenavn for å kunne tjene enda mer penger.

Jeg liker det ikke.

Dessverre.

9 svar

 1. Per Arve Stenødegård sier:

  Eg husker den tida en måtte sveive på telefonen for å komme til den lokale telefonsentralen, snakket med dama der og hun satte deg over , ringte opp det nummeret du skulle ha. Eg likte mye bedre den tida der enn det onlinehelvete en har idag med mobiltelefonmas og att en må være tilgjengelig hele tida. Men skal en være med på denne karusellen som kalles liv , så kan en godt bare hive sjegget ned i postkassa først som sist.
  Hils forøvrig til dine venner i VG redaksjonen for fotball PL som utestenger folk som har peiling på fotball, mens idiotene som tror de vet får herje på…. 🙂

 2. Knut Espen Svegaarden sier:

  Dette – også – handler om penger, markedsføring og salg, Per Arne. Det vet du også.

 3. Knut Espen Svegaarden sier:

  Jeg liker ikke bytte av logo. Eller drakter. Alt skal være nesten helt likt. Det er DET som er Manchester City. Den nye drakta ser forøvrig helt for jævlig ut.

Legg igjen en kommentar