De bortskjemte

f615fd0d49772f8ca796681a4294a8d3Det tar ikke lang tid å skjemme bort et barn. Det går kort tid fra barnet er høflig og ydmykt til det ikke takker for maten engang. Manchester City er de siste i rekken av «De Bortskjemte». Innspillingen er en reprise av det de fleste lag som har suksess og som ikke klarer å følge opp opplever.

Det er noe trist, men logisk over det hele. Men det fikk meg til å tenke, da jeg så reaksjonene fra Manchester Citys siste hjemmekamp denne sesongen: Fortjente Manuel Pellegrini at 80 prosent av tilskuerne hadde forlatt Eastlands da han skulle takke for maten?

Jeg mener nei.

Da Isak og jeg løp av sted akkurat da dommeren blåste av kampen mot Arsenal, var det første gangen jeg har gått som en av de første. Og grunnen var reell: Vi skulle rekke et fly. Isak og jeg pleier alltid å stå igjen til det nesten er tomt, for å dvele litt ved det vi har sett. Vi liker det, liker å få med oss alt, uansett. Vi tenker litt på det vi har opplevd, og ser ofte på til siste spiller har forlatt gressteppet, ofte med armene over hodet som en takk.

FullSizeRenderMen denne gangen måtte vi løpe. Valget var ikke der.

Så Manuel måtte snakke alene. Hele stadion ble tømt før Manchester Citys manager de tre siste sesongene rakk å si «morna». Fordi supporterne er skuffet over at City ikke allerede har sikret seg en plass i pengeligaen Champions League neste sesong, fordi det ikke ble finale i den samme turneringen – og fordi laget har skuffet voldsomt denne sesongen.

Det er naturlig. Men er alt Pellegrinis skyld? Jeg var motstander av ansettelsen av chileneren, og jeg har aldri falt for mannen som visst skal være utrolig sjarmerende. Bare så synd han aldri har vist det. I stedet har han vist seg som en ekstremt kjedelig type, i alle intervjuer, lite engasjement på sidelinjen og en rekke laguttak og spillerbytter som ofte har vært til å le av.

Jeg mener han har mye av skylden for at Manchester City gradvis er blitt dårligere de to siste sesongene. Men langt fra all skyld.

Roberto Mancini ble for høy på seg selv. Han skal visstnok ikke ha hilst på noen på stadion, det sier i hvert fall myten. Italieneren var i ferd med å få alle mot seg (ikke spillerne), og ledelsen følte at trykket måtte lettes på. De måtte ha inn en mann som kunne samle hele klubben.

Josep Guardiola var mannen, men han ville ikke. Opp fra reservebenken kom Manuel Pellegrini, og «This Charming Man» (fin låt, feil tittel på manageren) gjorde akkurat det: Fikk tilbake den trygge og gode atmosfæren. Og han fikk laget til å score mange mål og vinne to titler i sin første sesong.

Det skal han ha all ære for. Mye har vært sagt om at han bygde mesterlaget sitt på Mancinis spillere, men det kan Mark Hughes si om Mancinis ligamestre fra 2012 også. Så jeg stopper der. Bare konstaterer at han tok City tilbake på toppen.

Men heller ikke han klarte å holde klubben der.

Det er noe galt med Manchester City. Klubben har øyrikets beste spillerstall. Likevel sliter den med å bli blant de fire beste, og tar sin laveste poengsum i ligaen siden 2008/09 eller 2009/10. Helt unødvendig etter min mening. Ja, Manchester City har hatt skader. Omtrent like mange som Arsenal og Manchester United. Sistnevnte har i hvert fall benyttet sjansen skadene har gitt dem til å gi unggutta sjansen. City blir bare eldre og eldre. En oversikt i siste nummer av Four Four Two viste at Manchester City har den nest eldste troppen (etter West Bromwich) i hele ligasystemet (92 klubber).

isak1Så rekrutteringsmessig er det helbom. Omtrent som det har vært på innkjøpssiden, men der får Pellegrini dele skylden med Barcelona-direktørene Soriano og Begiristain. Når det gjelder bruken, eller ikke-bruken, av unggutta, så får Pellegrini ta skylda sjøl. Det finnes ingen unnskyldninger der. Når du har et juniorlag som er kommet til Youth Cup-finalen to år på rad, så er det klart det finnes spillere som er gode nok.

Ikke kom og si noe annet.
Men Pellegrini fortjente likevel et bedre farvel enn han fikk søndag. I ettertid ser jeg at dette nærmest ble pinlig. Her har vi en manager som har vunnet tre pokaler og tatt klubben til en semifinale i Champions League, og så er supporterne så sure og bortskjemte at de ikke vil høre fyren si takk engang.

Fysj. Det er pinlig. Vi er noen survere alle sammen, meg selv inkludert. Vi er blitt så bortskjemte med stjerner og pokaler at vi minner om alle andre … og det var kanskje akkurat det vi ikke skulle? Glemt for lengst er 1-8 mot Middlesbrough for kun åtte år siden. Det klages på alt. Fra alle hold. Alt er galt. Absolutt alt.

Og så den gnålinga om Guardiola… jeg er lei hele greia lenge før han har startet i jobben. Det blir vel ny revolusjon, mange nye kjøp til overpris. Som vanlig. Kjøper City to midtstoppere til 80 millioner pund, så kaster jeg opp. Nå får det være nok.
Kampen mot Arsenal var god. I godt humør, kom Isak og jeg til stadion tidlig. Trakk inn alt som var. Gutten som er ubeseiret på tur med faren sin, forble ubeseiret. Isak kjøpte deksel med Agüero på til telefonen sin, han kjøpte De Bruyne-skjerf på stadion og hadde tatt på De Bruyne-drakten. Den gule. Det var full klaff – igjen. Han traff på alt. Men selv Isak kan ikke hjelpe for hjernedrypp blant forsvarsspillerne til Manchester City.

De første sju minuttene av kampen var fantastiske, noe av det beste jeg har sett av City denne sesongen. Det var fullt trøkk, Arsenal kom ikke over midten – og så scoret Agüero. Gutta var «på», det var ingen tvil.

Akkurat da jeg hadde fullført resonnementet, kom utligningen etter nok en mix-up mellom Hart og Clichy…

isak2Men City ga seg ikke, og jeg syns det er all ære for denne kampen. De Bruyne scoret, Isak holdt hardt rundt meg – og vi trodde det skulle bli en ny, stor dag. Men plutselig var det tomt i midten da Sanchez raste gjennom. 2-2.

To sjanser hadde Arsenal. To mål scoret de. City hadde fem-seks store sjanser. Det burde vært nok. Selv Bony var ok, og tverrliggerskuddet hans var beviset på at han fortsatt kan hvis han får opp pulsen.

Det var for øvrig pipekonsert da Bony kom inn – fra egne supportere. Det går jo ikke. Jeg måtte kjefte på en fyr foran meg. Tror du virkelig spillere løfter seg hvis de blir skjelt ut allerede FØR de har sparket ballen?

Jeg skjønner at folk blir skuffet. Jeg skjønner at folk ikke skjønner at det er mulig å rote bort dette. Men å gi all skyld til Pellegrini, og ikke stå igjen for å gi han en varm applaus for de tre årene han har ledet klubben, det er ikke bra.

Det er rett og slett ikke en City-supporter verdig.

35 svar

 1. Per Arve Stenødegård sier:

  Amen til alt , desverre. Sånn har det blitt . Sad but true.
  Eg har jo fortsatt lov å lese på VG- Debatt , PL , og ser jo att dette er ett alment problem der inne blandt Norske supportere også , og med så mange om beinet og så trangt som nåleøyet er og blir for å sikre seg de tre første plassene så blir det mangt ett raserianfall blandt folk både i United ,Liverpool , Chelsea, Arsenal og hos oss i åra fremover. Noen av disse er bare nødd til å ha magesårsesonger tid om annet. Det er bare å ta det inn over seg først som sist.
  Og att Gardiola blir en instant suksess tar iallefall ikke eg for gitt 🙂

 2. Kjetil W. Brundtland sier:

  Synes også det er flaut og lite ærverdig å ikke gi ham en hyllest. Det som du skriver, folk er blitt bortskjemt på et «øyeblikk». Har reagert den siste tiden over så ekstremt mye negativitet ! Bra alle bauger og kanter. Kjenner for min del at interessen rundt City har dalt på grunn av en massiv negativitet rundt klubbens prestasjoner. Skal faktisk bli godt å få seg en pause fra det hele. Mitt kjære City er tross alt i sin beste periode over tid jeg noen sinne har opplevet, men det føles som vi har ramlet ned 4 divisjoner og bare omgitt av løker på alle hold i klubben. Rister på hodet her, jeg har da husken i behold ennå. Den kommer godt med i disse tider. Noen har simpelthen ikke godt av å ha det godt. Etter å bivånet United i del kamper de siste årene er jeg i alle fall sjeleglad i fotballen vi etterstreber samma faen, og at jeg er lyseblå !

 3. John Cato Thorkildsen sier:

  Det er menneskelig natur å reagere slik vi gjør når vi plutselig vinner i Lotto og forventningene skrus i været av media og alt rundt. Klart folk er skuffet over sesongens prestasjoner når klubben har kommet så langt. Derav mange syrlige kommentarer etter kamper med elendig spill og slett innsats.

  Skuffelsen etter en dårlig kamp gir seg som regel innen en time (iallfall for mitt vedkommende). Da er alt glemt og nye «briller» på.
  Vg debatt er en fjolleside som maner til mye drittslenging og dyrking av nett troll, så å ta det seriøst ville jeg heller tenkt meg to ganger om å gjøre.

  Pellegrini burde heller tatt talen før kampen og ikke etter, nok et dårlig valg av Chileneren. Etihad og andre fotballarenaer tømmes alltid raskt etter kamp, og selv om det var Pellegrinis siste hjemmekamp (og med det skuffende resultatet), så var det dårlig timing for en rørende avskjedstale. Hadde aldri giddet å stått og hørt på en takk for meg tale etter en nedtur. Next!
  Vet det høres kynisk og utakknemlig ut, men det er slik fotballen er blitt. Resultater, penger, trofeer og makt. Det gjør noe med supporterne også.

  Jeg savner ironien og humoren som var kjennemerket til klubbens supportere, men det er blitt visket vekk sakte men sikkert de siste årene. Interessen er fremdeles på topp og når vi starter en ny sesong med blanke ark i august, så er spenningen tilbake.

  Kjekt å se at du smiler Svea, du pleier alltid å være så alvorlig på bilder.

 4. Arne Persson sier:

  Jeg skal innrømme at jeg ikke har åpnet siste medlemsblad på grunn av bilde og tittel på forsiden, jeg innrømmer at jeg hadde gått før Pellegrinis avskjedstale – hadde jeg vært der. Jeg vet jeg burde skamme meg, men jeg gjør det dessverre ikke. Jeg bare gleder meg til en ny sesong uten Pelle og kompisene hans på sidelinjen. Bortskjemt? Ja, kanskje. Mest savner jeg tæl, kjærlighet, innsats og stolthet. De to siste sesongene under Pelle har dette nærmest vært fraværende.

 5. Jan Tore Slinde sier:

  Enig, og det er flaut. Mange fans av andre klubber bruker jo dette sjølvsagt mot oss. Og det forstår eg. Plastikkfans som kom sammen med pengene vil vi alltid høyre uansett kor lenge vi har vært supportere.Pelle har skuffet meg i år. Men har fortsatt respekt for han. PL er det største. Og han skaffet oss eit gull. Fordi ditt og fordi datt blir for dumt. Han må få kred fordi han var manager når vi tok gullet. Eg personleg er meir skuffet over enkelte spillere. Og da tenker eg først og fremst på dei som eg hadde forventinger til og som har prestert på høyt nivå før. Pep vi nok få litt ting på stell. Men eg er langt fra overbevist over at alt blir så mykje bedre under han. Grunnen er at vi er og vil alltid være City.

 6. Bjørn Nordvik sier:

  Som City har manglet de store lederne på banen denne sesongen mangler vi også de store lederne på tribunen – de som setter standarden – de som hyler og skriker – de som piper når motstanderen har ballen – og de som får resten av tilskuerne med seg til å lage et skikkelig trøkk. Fortet og «fear» faktoren tilbake- ja takk.

 7. Kjetil W. Brundtland sier:

  Sagna har sagt noe i etterkant det er verdt å bite seg merke i. SPILLERNE har sviktet ! Selvsagt har de det, og en kan si mye om Pelle , men at det bare er ham som har skyld for hva som er tilfelle nå, det er feil. Mange faktorer i tillegg. Summen av dem har gjort sitt.

  Hypotetisk, hadde vi slått Arsenal hadde det mest sannsynlig stått langt flere tilbake. To i treverket fra å bli hyllet en smule mer….Personlig ville jeg ikke brukt følgende spillere med mindre jeg var nødt : Yaya, Kolarov, Bony og Demi. Mark Hughes skjønte i vært fall noe vesentlig med PL. En må karakter som spiller på en bestemt måte, derav De Jong, Zaba, Kompany, Teves, Bellamy og Tevez. Vi har to beslektede spillere (Fernandoene og Otamandi). Karakterer blandet med Silva ,Yaya (når han var sulten),Nasri og Aguero. Nå rakner takket være mangel på først å fremst dem. Bra når en slipper «motstand» , men fullstendig under båten med en gang folk ligger i beina på oss. Pingler !

 8. Arne Persson sier:

  Som gode/bortskjemte/dårlige fans, får vi i alle fall takke West Ham for jobben i går!

 9. John Askildt sier:

  SPOT ON SVEA!
  Vi var også der, og måtte løpe før kampslutt for å nå samme fly. Første og siste gang dette skjer håper jeg.

 10. Nils Are Golf sier:

  Wake up and smell the coffee liksom. At det skulle bli folketomt på søndag var vel ikke akkurat noen stor overraskelse lisssssom. Vi er ikke City som i 2000, vi er ikke City som i 1990 og vi er ikke City som tiårene før det. Vi har fått 20000 nye fans på 13 år. Idag trenger du noen minutt på å tråle deg gjennom representanter fra de forente verdens nasjoner før du endelig møter på en engelskmann utenfor stadionen. Spillerne og Pelle selv ville ikke engang være utpå den banen og ta imot «hederen» og avstanden mellom spillere/manager og fans har bare blitt større jo lengre vi har pint oss gjennom denne sesongen. Slik som sesongen utviklet seg så burde klubben håndtert avskjeden på en helt annen måte, slik at den ble verdig for alle, ikke minst for Pelle som hadde fortjent noe langt bedre. Nå er det City fansen som sitter igjen med svarteper og blir gjort til latter i media. Det fortjener vi ikke, noen ja, men majoriteten er fortsatt CTID. Selve arrangementet var jo også i god gammel City cock up ånd så at folk kan bli drittleie av maks dødtid er jo også litt forståelig. Up the hammers forresten.

 11. Finn Harald Rode Olsen sier:

  Paradoksene er mange. Ligamesterskapet med Pellegrini ble sikret gjennom seier mot West Ham i siste kamp. Fjerdeplassen og CL deltagelse, kan vise seg å bli sikret gjennom hjelp fra nettopp West Ham i år. City klarer det ikke det ved egen hjelp til tross for et stjernegalleri uten like. Føler meg slettes ikke trygg på på ett poeng i Swansea heller. Etter min mening en elendig sesong.

 12. Sveinung Myhre sier:

  Enig med deg Tor Olav,ser mange city fans sutre som bortskjemte utd supp,viss ikke cap 1 cup,semi i champleague,sannsynlivis champL neste år ikje er nok så forstår eg ingenting .For 10 år siden var city ein parantes ,ja det har vært litt opp og ned i år i ligaen ,men det skyldes ikke bare av pellegrini ,som enkelte har gjort til syndebukk, skader,bortdømming(leste en artikkel i MEN at en kjent analytiker hadde oppdaget 10 feil som gikk imot city bl.a 4str. og offsides mål imot som ikke ble dømt for og rundt serierunde 30 hadde cityledet med et poeng,forutsatt de hadde scoret på str.)så for meg er pellegrini den beste manageren city har hatt. ps se på utd og lpool at å bruke penger er ikke ensbetydende med ligagull.OG en annen ting som er skrevet av engelske fans,DU STØTTER hvilken som helst CITYSPILLER når han tar på seg denLYSEBLÅ DRAKTEN ,mvh CITYMYHREN fan fra 71/72 ses.

  • John Cato Thorkildsen sier:

   Pellegrini er den beste manageren City har hatt når de spiller på sitt maks nivå, den kan jeg støtte. Men en av de svakere managerene de siste 10 årene når City spiller under pari kamper. Dessverre har det blitt mange under pari kamper denne og forrige sesong.
   Når du nesten kan spå kampforløpet etter noen minutter, da er det noe som skurrer.
   Har ikke du irritert deg selv over rare valg av startellever, bytter og taktikk inn mot kamper?
   Eller er det pur glede når Bony skal snu kampen som innbytter og bare dasser rundt som en umotivert sandsekk mens Iheanacho klør i de unge føttene sine etter å vise seg frem?
   Trofeer er gøy, men solid spill, plan B og innsats er bedre.

 13. Sveinung Myhre sier:

  Vel kanskje i 5-10 sek etter eller depper 5-10 min etter kamp,men aldri om det får meg til å uttale meg sånn som enkelte gjør på dette forum,skulle nesten tro de gikk utd og lpool sine ærender(min mening).Og hva vet vi om stallordre ala F1 kan styret ha diktert alt mot suksess i CL,derav mye bruk av de største stjernene,selvf. ville jeg sett en nacho,m Garcia el en j denayer på banen, men å ikke være med å hylle en manager som har gitt oss PL,2 CC og suksess i CL videre hvert år fra gruppe kval. er for meg en gåte,får håpe at pep lykkes på direkten viss ikke så lurer jeg på hva hylekoret sier , og forresten svea så stemmer det med Mancini at han og det italienske følget oppførte seg som arrogante drittsekker ovenfor staben,aldri et go morgen el. lign så spaken kom mer ut det enn resultatene

 14. John Cato Thorkildsen sier:

  En sjef som i ettertid må ut i media og forsvare sin regjeringstid er ikke særlig bra, betyr at han skal dekke over sine svakheter som leder.
  Pelle innrømmer at forsvarsspillet ikke har vært tilfredsstillende, men angrepsspillet har vært strålende.
  Managervalg fra andre hylle? Vel, det viser jo litt igjen da?
  Stå opp og klapp!

 15. Sveinung Myhre sier:

  2hylle manager? hvem er de 5-10 før MP ,som de såkalte tv2 exp. ga ligagull til før skadene tok overhånd,som førte Malaga og Villareal nesten til tops med midler som får Leicester til å virke som milliadærer i forhold ,som og har vært ansatt hos Real M som sikkert ansetter andre hyllevarer. MP som har ført City til det mestscorende laget iPL hvert år.Gøy å se på,enda bedre når Utd fans og andre kommer til meg og forteller at å se City spille er en seier for fotballen,men til slutt skal vær enig med deg ang. enkelte bytter og disposisjoner virker bak mål ,men det alltid enkelt å være tribune manager og etterpåklok når kampen er slutt, håper ellers at ALLE CITY fans får en god pinsehelg,og ingenting bedre enn å snyte laget fra jordet for CL deltagelse!

Legg igjen en kommentar