Det er ingen tvil – Agüero er den beste

sergio-aguero-101814-getty-ftrjpg_jlxvnkogp3cn1wdmp1ywfgtakPå sine fem sesonger i Manchester City har aldri Sergio Agüero blitt nominert til «Sesongens spiller» eller vært på «Sesongens lag» i Premier League. Det er ikke mindre enn en skandale.

På de offisielle statistikkene står Agüero nå med 99 ligamål for Manchester City. På mine lister står han med 100. Konflikten gjelder et straffespark mot Everton, der ballen gikk i stolpen, via ryggen til Tim Howard og i mål.

Jeg mener det definitivt er Agüeros mål. Statistikerne mener det er selvmål av Howard.

Men uansett: Med sine tre scoringer mot Chelsea på Stamford Bridge, har Sergio Agüero scoret 100 ligamål, og det på kun 147 kamper. Det er ikke smått imponerende, og bildet blir ikke mindre sterkt når han kun har startet 129 av de 147 kampene. Og han er byttet ut i 74 av kampene han har startet. Så Sergio Agüero har kun spilt 90 minutter i 55 av kampene.

Manchester-City-v-Southampton-Premier-LeagueLikevel er han en suveren toppscorer i Premier League gjennom sine snart fem sesonger. Hvis du regner om scoringsfrekvensen hans i minutter mellom hver scoring, så blir det kanskje mest uforståelig hvorfor han stadig blir oversett i alle kåringer: En goal for Manchester City i ligaen hvert 106. minutt.

Det er nesten én scoring pr kamp det – over fem sesonger.

I Manchester Citys rike historie er det 13 spillere som har scoret 100 ligamål eller mer. Ingen har gjort det på kortere tid enn Sergio Agüero.

Så mange kamper har de 13 spillerne brukt på å nå 100 ligamål:

 1. Sergio Agüero 147 kamper (129 fra start, 18 som innbytter).
 2. Billy Gillespie 175 kamper.
 3. Tommy Browell 187 kamper.
 4. Horace Barnes 190 kamper.
 5. Frank Roberts 195 kamper.
 6. Joe Hayes 210 kamper.
 7. Francis Lee 218 kamper.
 8. Fred Tilson 219 kamper.
 9. Billy Meredith 219 kamper.
 10. Tommy Johnson 232 kamper.
 11. Alec Herd 237 kamper.
 12. Eric Brook 311 kamper.
 13. Colin Bell 326 kamper.

Uten alle skadene, så er det liten tvil om at Agüero ville nådd 100 ligamål for lenge siden. Mange av de andre på denne lista har også scoret noen av målene sine i 2. divisjon. Sergio Agüero er i egen klasse.

Han har scoret sine 100 ligamål mot 27 motstandere:

10 mot Newcastle og Tottenham.
7 mot Manchester United.
6 mot Aston Villa, Chelsea, QPR og West Ham.
5 mot Norwich, Stoke og WBA.
4 mot Fulham, Liverpool og Sunderland.
3 mot Everton og Wigan.
2 mot Arsenal, Crystal Palace, Southampton og Swansea.
1 mot Blackburn, Bournemouth, Cardiff, Hull, Leicester, Reading, Watford og Wolves.

francis-lee-manchester-city_3393737Ofte sammenligner jeg Agüero med Francis Lee, Citys to beste spisser i nyere tid. Lee scoret også sine første 100 mål mot 27 motstandere. Han scoret flest mot Manchester United (9), West Ham (8), Stoke, Tottenham og Wolves (6) og Ipswich, Sheffield United og WBA (5). Men Lee brukte altså 71 kamper mer enn Agüero på å score 100 ligamål.

Det forteller mer om Agüero enn Lee. Francis Lee ble Citys toppscorer i fem strake sesonger fra 1969/70 til han ble solgt i 1974. Agüero er foreløpig Citys toppscorer i tre av sine fem sesonger. Begge er blitt toppscorer i ligaen én gang. Agüero med 26 mål i 2014/15, Lee med 33 mål i 1971/72.

Det eneste Lee egentlig har gjort som Agüero ennå ikke har klart, er å passere den magiske 30-målsgrensen.

Begge tar straffer. Men Agüero har bare scoret 13 av sine ligamål på straffespark. Bare i sesongen 1972/72 scoret Lee 13 av målene sine på straffer. Begge har lavt tyngdepunkt. Begge har et voldsomt skudd, som bare skyter fart. Ingen av dem skyter/skjøt ofte over. Og begge har vært svært delaktig i de to største suksessperiodene i Manchester Citys historie. Både Lee og Agüero står med fire trofeer, Lee med en i liga, en FA-cup, en ligacup og en cupvinnercup. Agüero har to ligagull og to ligacuptriumfer.

Så langt.

Lee stoppet på sju sesonger. Agüero har foreløpig fem. Han er bare 28 år, og hvis Manchester City får beholde den argentinske magikeren, så kan det bli mer moro de neste sesongene. Følelsen av at Agüero fortsatt ikke har vist sitt beste, den er der. Iblant ser det ut som noe mangler, at han har falt litt ut av det, at han går for langt ned på banen, at han skal leke spilleopplegger han også.

Manchester-City-v-Crystal-PalaceMen akkurat da du begynner å lure på hva fyren egentlig driver med, så er han der. Og scorer.

Igjen. Og igjen.

Likevel blir han oversett i alle kåringer.

Det virker veldig merkelig.

14 svar

 1. Knut Espen Svegaarden sier:

  Jeg vet at de kaller det «player of the year», Per Arne. Men det er jo feil. Hvis det skal stemmer, så må det være for 2015 da, siden det stemmes på nyåret. Greia er jo til de grader gammeldags. Utdatert. Må da kunne gå an å ha en kåring langt senere i sesongen med dagens teknologi. Stemmes det pr post?

 2. Knut Espen Svegaarden sier:

  Ligaen ender forøvrig sånn til slutt: Leicester spiller to uavgjorte og taper to. Spurs vinner tre og taper to. Arsenal vinner fire og taper mot City. City vinner sine fem. Slutt-tabell: City 75. Leicester 75. Spurs 74. Arsenal 72. City mestre på målforskjell. Ferdig.

 3. Arne Solheim sier:

  City mestre på målforskjell…:o)
  Høres ut som en drøm..
  Støtter deg I ditt regnestykke Knut E
  Men lang vei frem…

 4. Kjetil W. Brundtland sier:

  Hvordan Aguero ikke er med på sesongens lag atter en gang gjør at det er vanskelig å ta kåringen helt på alvor. Aguero som målscorer er fantastisk. I forhold til det å drible er han så som så…Men han er tilbake til det å slå og gå, da er han farlig som få. I vinter prøvde han på noe han ikke er all verdens på. Da var han direkte svak til han å være. Skomaker bli ved din lest. I Aguero sitt tilfelle er det å posisjonere seg rett å være klininsk avslutter. Der en KONGE !

 5. Kjetil W. Brundtland sier:

  Godt og presist skrevet, Svea 🙂

Legg igjen en kommentar