Det største sjokket på 38 år

sveaDet er ekstremt mange likheter mellom dagens Leicester-lag og Nottingham Forests sjokkvinnere fra 1978. Og det samme er det med dagens Manchester City-lag og gullfavorittene Manchester City fra 38 år tilbake.

Foran sesongen 1977/78 var Manchester City tippet som gullvinnere av mange. City hadde forsterket sølvlaget sitt fra 1976/77 med landslagsspissen Mike Channon, mens Liverpool, mestre den sesongen, hadde mistet angrepsesset Kevin Keegan.

De fleste mente det ville stå mellom Liverpool og Manchester City, med Arsenal, Manchester United og Everton som outsidere.

Ingen hadde tenkt på Nottingham Forest, som så vidt hadde klart å rykke opp våren 1977 da City og Liverpool kjempet om seriegull.

Hvis vi går 38 år fram i tid, så har sølvvinner Manchester City forsterket med landslagsangriperen Raheem Sterling, mens Chelsea ikke har forsterket i det hele tatt. Så de fleste holdt før sesongen tittelforsvarer Chelsea – og Manchester City som favoritter, med Manchester United og Arsenal som outsidere.

Ingen hadde tenkt på Leicester, som rykket opp i 2013/14, da Manchester City ble ligamestre.

forest-1977-78Nottingham Forest 1977/78 besto av en gjeng spillere som var avskrevet i andre klubber, som Colin Barrett og Ian Bowyer, skippet ut av Manchester City, Frank Clark, for gammel for Newcastle, Larry Lloyd som slet i Coventry, Kenny Burns som Birmingham var glad de ble kvitt, Peter Withe, avskrevet i samme Birmingham, samt to Leeds-rejects i John McGovern og John O’Hare. I tillegg hadde de fire egenproduserte spillere som sto på stedet hvil i Viv Anderson, Martin O’Neill, John Robertson og Tony Woodcock.

Denne gjengen kunne da ikke vinne ligaen, tenkte de fleste.

Leicester var i samme situasjon før sesongen 2015/16. Kasper Schmeichel fikk ikke plass i Manchester City, hadde vært lånt ut i seks klubber, vært innom Notts County og Leeds – før Leicester, under tvil, satset på Schmeichel i 2012. Danny Simpson var en Manchester United-reject, som heller ikke ble funnet god nok for Newcastle. Danny Drinkwater fikk aldri sjansen i Manchester United, Mark Albrighton var ikke god nok for Aston Villa, Robert Huth ble sendt fra Chelsea via Middlesbrough til Stoke, der han mistet plassen og Wes Morgan var sett på som over middagshøyden i Nottingham Forest.

I tillegg var spissen Jamie Vardy der, som ble kjøpt for en million pund fra Fleetwood i amatørligaen. Litt som Forest kjøpte spissen Gary Birtles fra amatørligaen, i 1978.

Denne gjengen kunne da ikke vinne ligaen, tenkte de fleste.

Forest, høsten 1977, kjøpte landslagskeeper Peter Shilton fra Stoke og midtbanemotoren Archie Gemmill fra Derby – og vips så klaffet det meste.

Brian-Clough_Rex_2174070aManager Brian Clough var avskrevet etter fiasko i Brighton og Leeds. Han hadde alt å vinne. Det samme hadde Forest, som kun sto med to FA-cuptitler gjennom historien.

Leicester, sommeren 2015, kjøpte midtbaneankeret Kante og playmakeren Mahrez – og vips så klaffet det meste.

Manager Claudio Ranieri var avskrevet etter en mislykket jobb som gresk landslagssjef. Han hadde alt å vinne. Det samme hadde Leicester, som kun står med tre ligacuptitler gjennom historien.

Manchester City startet sesongen 1977/78 fantastisk – og ledet. Og selv etter en svak periode, løftet laget seg rundt juletider og var fortsatt favoritt til ligagullet da vi gikk inn i 1978.

mike-channon-fotballkortManchester City startet sesongen 2015/16 fantastisk – og ledet. Lenge. Og selv etter en svakere periode, virket det fortsatt som laget var tittelfavoritt da vi gikk inn i 2016.

I 1977/78 spilte Manchester City 0-0 hjemme og tapte 1-2 borte mot Nottingham Forest, Mike Channon var en skuffelse – og det endte med en fjerdeplass mens Nottingham Forest kun tapte tre kamper og vant et suverent ligagull.

I 2015/16 spilte Manchester City 0-0 borte og tapte 1-3 hjemme mot Leicester, Raheem Sterling har vært en skuffelse – og City ligger i øyeblikket på en fjerdeplass, mens Leicester kun har tapt to kamper og har fem poengs ledelse.

Chelsea har skuffet denne sesongen, Liverpool skuffet i 1977/78. Manchester City har skuffet begge sesongene. Nottingham Forest sjokkerte alle, det samme har Leicester gjort denne sesongen.

Forest spilte en rask og direkte fotball i 1977/78, det samme gjør Leicester nå.

Det ironiske er at den sesongen Nottingham Forest vant ligagull, sitt første og eneste, rykket Leicester ned i 2. divisjon. Og når Leicester nå seiler mot et mulig ligagull, koker Forest rundt i ingenmannsland i Championship.

Forest vant ligagull i Manchester Citys 12. strake sesong i den øverste divisjonen.

Nå har Manchester City 14 strake sesonger i Premier League, og kan se at Leicester går helt til topps.

Livet pleier å gå i sykluser. Det er 38 år siden det siste nye laget vant ligagull i engelsk fotball, Nottingham Forest. Nå kan Leicester bli det neste.

city-leicester-2016

10 svar

 1. Interessant sammenligning og godt skrevet. Har dog svært ved at se Leicester som dobbelt CL-vinder 😉

 2. God tekst som vanlig fra dette holdet. Slik det er nå håper jeg Leicester tar dette. Vi fortjener det ikke. Er vanvittig frustrert over Pellegrinis disposisjoner av blant annet Yaya. Vi kan jo ikke spille med Yaya i en dyp rolle mot ligaens beste kontringslag!!!

 3. Knut Espen Svegaarden sier:

  … vi kan heller ikke la de to raskeste forsvarsspillerne, Sagna og Clichy, sitte på benken mot Englands hurtigste angriper…

  • Nei. Det er også helt riktig. Dette var også sjokkerende. Blir bare mer og mer irritert jo mer jeg tenker på det, så er glad jeg er en travel mann for tiden. Burde demt opp midtbanen med Delph, Fernando og Fernandinho. Clichy og Sagna inn for Kolarov og Demichelis. Yaya fremskutt med Silva og Sterling og Aguero. End of Story,

 4. Skremmende mange likheter og strålende artikkel som vanlig. Bare en liten bemerkning til slutten: Leeds var vel strengt tatt like «nye» som det Leicester er. Etter det jeg husker vant de ligaen andre året etter opprykk.

 5. Knut Espen Svegaarden sier:

  Det stemmer at Leeds vant i 1992 etter å ha rykket opp i 1990. Men Forest er det siste laget som ikke hadde vunnet ligaen før, men som vant, i 1978. Og siden har kun lag med ligatitler fra før vunnet, Liverpool, Aston Villa, Everton, Arsenal, Leeds, Manchester United, Blackburn, Chelsea og Manchester City. Leicester vil bli «nye». Skjønner?

 6. Jeg så lista di over de 10 største overraskelsene. Hvordan vil du rangere Villa i 81?

 7. Knut Espen Svegaarden sier:

  Tja, de hadde vært oppe siden 1975, så rangerer dem ikke helt der oppe. Men Saunders fikk tak på ting, satte sammen et bra lag til slutt, og seier i E-cupen, ligagull og to ligacupseirer på åtte sesonger er veldig bra.

 8. Per Arve Stenødegård sier:

  Eg for min del husker spessielt Larry Lloyd som en veldig begrenset spiller som eg synest var utrolig att sjefen fikk til å fungere i ett vinnnerlag 🙂 Kunne å heade en ball men var treg og ting gikk fort for ham.
  Samme med Ranieri og det han har fått til med Huth som hjerte i forsvaret. Helt utrolig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.