Talking points – desember 2015

sveaLaget Manchester City sendte ut på Britannia lørdag kostet 236 millioner pund. Hallo? 2-3-6 millioner PUND. Det blir 21,5 millioner pund i snitt pr spiller det, som lot seg knuse, ganske enkelt av et Stoke-lag som hadde fulgt en ny tradisjon i internasjonal fotball: Press Manchester City – og du har gode sjanser til at de gjør feil, og derfor øker selvsagt sjansen til å vinne kampen.

Men dette var altså – i utgangspunktet – 11 gode fotballspillere, alle landslagsspillere, med en snittalder på 28,2 år. På andre siden av Britannia sto en 11’er, plukket ut av Manchester Citys tidligere manager, Mark Hughes, som totalt har kostet 30 millioner pund – eller «en Fernandinho», hvis du trenger et bilde på forskjellen på lagene.

Stokes lag kostet 12,7 prosent av Manchester Citys. Likevel vant de – forholdsvis enkelt – over stjernegalleriet, blant annet med en angrepstrio til en verdi av 120 millioner pund. Uten at det spilte noen rolle. Bony så som vanlig ut som han var stoppa ut og utlånt fra historisk museum. Sterling hadde tatt på beksømskoa denne gangen også, og De Bruyne? Han prøvde. Det er det beste jeg kan si.

Plzen-v-Manchester-City-Manuel-Pellegrini_3005119MANUEL PELLEGRINI har aldri vært min favorittmanager, og det kommer han heller aldri til å bli – uansett hvor mange trofeer han henter til Manchester. De som kjenner meg vet dette, og de vet at sånn har det vært siden ansettelsen. For noen dager siden fikk jeg et spørsmål fra en fotballpersonlighet: «Hva mener du egentlig om Pellegrini?» Jeg svarte «Naiv. Null taktiker. Holder ikke.» Svaret jeg fikk var bare «Helt korrekt.»

Jeg mener Pellegrini er dårligst på å se an kampbildet, hvilke farer motstanderen kommer med osv. Og til å ta grep. Det siste irriterer voldsomt. Han er forsiktig med å skylde på skader, og det skal han jammen meg være også. Når du sender på banen et lag med en snittalder på 28 år og der hver spiller kostet mer enn 20 millioner pund I SNITT, da skal du være svært forsiktig med å klage på noen i det hele tatt.

Men når du ser at kampplanen – hvis han hadde noen – ikke fungerer etter et kvarter, hvorfor foretar du deg ingen ting? Hvorfor sitter du bare der og ser trist ut? Det er faktisk lov å bytte ut overbetalte fotballspillere når som helst i en kamp. Men Pellegrini venter – alltid. Nå kom byttene helt plutselig sånn fra 55-65. minutt. Hvorfor? Jeg hadde bytta Demichelis og Fernando før halvtimen var spilt, og Bony i pausen. Jeg hadde – i motsetning til Pellegrini – våget å vrake den «ferdige» Demichelis til fordel for 17 år gamle Cameron Humphreys, Citys største stoppertalent siden Tommy Caton. Og jeg hadde brukt Delph, ikke den tregere Fernando. I tillegg er det enkelt å se at Clichy hadde vært et smartere valg mot kjappe Shaqiri. Og at Ihenacho for lengst fortjener en plass på laget i stedet for «stand still» Bony.

Ingen grep ble gjort. Kun «the usual changes» fra 60-90 minutter. Og kroppsspråket til Pellegrini er ikke bra. Jeg sier ikke at alle skal hoppe og sprette som Stuart Pearce eller Jürgen Klopp. Men du må vise at du bryr deg, at du er engasjert. Ikke sitte der som om du bare venter på hva det er til middag etterpå.

man-city-5-a-sideDET MEST bekymringsfulle ved Manchester Citys spillerstall er hvor sjelden «The fab five» spiller samtidig. Det er blitt sjeldnere og sjeldnere med årene. Når Hart, Kompany, Touré, Silva og Agüero er på banen samtidig, så vinner stort sett Manchester City fotballkamper. Men tallene jeg kommer med her er skremmende:

De fem startet 20 ligakamper sammen i 2011/12. Tallet var sunket til 13 i 2012/13 og til 4 (!) i 2013/14. Forrige sesong startet de 9 ligakamper sammen, og hittil denne sesongen har de kun startet 3 kamper sammen. De tre kampene ga 7-0 i målforskjell og ni poeng…

Men totalt har Citys fem viktigste spillere kun startet 29 prosent av kampene samtidig de fem siste sesongene. Tar vi kun de tre siste sesongene, synker tallet til 18 prosent, og det er klart dette er noe av forklaringen på den lille nedturen vi ser nå.

Og denne sesongen har Hart, Kompany, Touré, Silva og Agüero kun spilt 1/3 av ligakampene. Det er oppsiktsvekkende lite.

STATISTISK sett er det ikke sikkert ligamesteren i 2015/16 trenger å sette poengrekord. Det kan faktisk holde med en ganske lav poengsum, og Manchester City er selvsagt fortsatt en av favorittene til ligagullet. Men det alarmerende for meg denne sesongen er de klare tapene, og måten City er blitt rundspilt på. Det har skjedd svært sjelden de fem siste sesongene. 1-4 mot Tottenham. 1-4 mot Liverpool. 0-2 mot Stoke. Dette var resultater som mer hørte hjemme i gamle dager, ikke nå. Og fire tap så langt i sesongen har City kun opplevd etter 15 seriekamper én gang siden araberne fikk kontroll: City sto med 9-2-4 etter 15 kamper også i 2013/14. Da endte det med ligagull.

Men City kan neppe tape mer enn et par-tre kamper til, tror jeg, resten av sesongen, hvis de skal ta sitt tredje ligagull på fem sesonger. 1,4 poeng i snitt pr kamp de 10 siste kampene? Det lukter ikke gull av det. Men under Pellegrini har City hatt noen sånne perioder – 1,3 poeng i snitt pr kamp i en periode på 12 kamper i 2014/15 og 1,7 poeng pr kamp i en periode på 11 kamper i 2013/14. Det pleier å løsne, men akkurat nå sitter jeg med en følelse av at det ikke gjør det, at Pellegrini er litt rådløs, at han kanskje ikke helt vet hva han skal gjøre for å snu dette.

BRUKEN av unge spillere, eller mangel på den, provoserer meg. At Ihenacho får spille såpass lite, tross alle skadene, skjønner jeg ingen ting av. At Garcia og Roberts aldri kommer lenger enn til benken, det skjønner jeg også lite av. At Denayer ble lånt ut – igjen – var feil. Og unge Humphreys kan umulig være dårligere enn Demichelis.

Du kan kritisere Louis van Gaal i Manchester United for at laget hans spiller kjedelig fotball. Og sikkert mye annet også. Men han gir de unge sjansen. Når du kommer gjennom et såpass godt akademi som City har nå, så må jo noen få sjansen på A-laget. Min følelse er at Pellegrini garderer seg – hver kamp – fordi han er redd for å miste jobben. Han stiller med rutine foran ungt pågangsmot hver gang, fordi han tror det skal redde jobben hans.

Jeg tror effekten er den motsatte. At ledelsen, de som bruker penger på prosjektet «City – verdens beste akademi» – ser at de har en manager som ikke våger.

Til slutt kan akademiet og bruk av spillere avgjøre Pellegrinis skjebne.

65 svar

 1. Knut Espen Svegaarden sier:

  Du har nok litt rett, men spørsmålet er: Hvorfor skjer det? Det er det viktige svaret klubben må skaffe seg.

 2. Knut Espen Svegaarden sier:

  Pellegrini gjør masse bra han, Kjell-Inge. Men han har sin stil, og jeg tror ikke noe på den – i lengden. Fotball handler om taktikk, og her mener jeg at Pellegrini og teamet sliter. På meg virker de dårlig forberedt på mange motstandere. Pellegrini vil at laget hans skal styre alle kamper, men det er ikke så enkelt. Du må også tenke på at med det materiellet City har hatt de siste årene, så trenger du ikke være genial for å vinne mange fotballkamper. Klubben har tross alt seks-sju spillere i den ypperste verdensklasse, og det har de hatt lenge.

 3. Knut Espen Svegaarden sier:

  Enig, Odd Inge. Og det skal en smart manager også gjøre.

 4. Arne Persson sier:

  HELT enig, Svea! Etter min mening kommer city ikke videre før Pellegrini forlater klubben – og tar med seg Kidd og han andre som sitter på benken.

 5. Bjørn Nordvik sier:

  Ja «Talking Points» City vinner mot Watford, Watford vinner mot Stoke og Stoke banker City. United vinner mot WBA og WBA slår Arsenal og Arsenal banker United. City vinner 6-1 mot Newcastle og taper 4-1 mot Liverpool. I går hørte jeg nesten alle på forhånd bare diskuterte hvor mange mål Liverpool kom til å vinne med og skulle man fulgt matematikken skulle de ha vunnet med åtte mål. Men slik gikk det ikke. Newcastle vinner 2-0. Vi ekte supportere vet at det går både opp og ned. City kommer tilbake. Som eneste lag på balløya henger vi fortsatt med og kan vinne fire trofeer. Og det til tross for at vi gjennom hele sesongen har hatt mer enn et halvt fotballag skadet. Men disse omfattende skadeproblemene må da også snart ta slutt.

 6. Knut Espen Svegaarden sier:

  Per Arne – nå gjør du deg til. Det må være greit med slike sammenligninger iblant, med kjøpelaget Manchester City. For det er det det er: Kjøpelag. I hvert fall til det kommer en manager som våger å bruke egenproduserte spillere.

 7. Knut Espen Svegaarden sier:

  Pellegrini sier han ikke kan rulere. Likevel sitter de samme spillerne på benken i hver kamp, og får knapt minutter. Iheancho, Garcia, Roberts, Humphreys. Likevel kommer Demichelis inn på stillingen 4-0 i ligacupen. Hvis noen kan fortelle meg poenget med det, så blir jeg glad. For jeg skjønner det ikke.

 8. Knut Espen Svegaarden sier:

  Fint at du er uenig, Kjetil. Jeg står på mitt, mener Pellegrini er utrolig dårlig til å gi de unge sjansen, mener han er taktisk meget svak. Ja, han er sikkert bedre likt enn Mancini, helt greit det, og han har gjort en helt ok jobb med Manchester City. Men han har også hatt det beste spillermateriellet i hele klubbens historie. På lørdagens quiz så spurte jeg etter de 19 spillerne City har kjøpt inn som kostet mer enn 20 millioner pund. 19 mann. 19. Det er mest i England. Skulle det ikke bare mangle at du får til noe da? Nå har ikke Pellegrini kjøpt alle disse 19 spillerne, men noen av dem, og han har lykkes dårlig på overgangsmarkedet, etter min mening. For meg høres det ut som – når jeg leser deg, Kjetil og deg Per Arne – at alt er pluss. Altså er vi fornøyde bare vi vinner iblant. Manchester City har den beste troppen, kanskje i engelsk fotballs historie, og jeg er enig med Gary Neville: City burde ha ledet så mye at det allerede var slutt på spenningen. I stedet har vi en skremmende svak ligasesong, den svakeste siden 20009/10, der vi faktisk får skikkelig juling i flere kamper. Skyld på skader, please. Det har alle lag. Vi kan gjerne komme tilbake i mai, da alle har fasiten. Men hvis du aldri våger å mene noe i forkant eller underveis, så blir verden kjedelig.

 9. Arne Persson sier:

  Kunne vært interessant fotballfaglig forklaring på hvorfor noen mener Pelle er så god! Jeg mener svea kommer med en fotballfaglig begrunnelse på hvorfor han IKKE er god. Den forklaringen støtter jeg 110 prosent, og jeg har vært en av kritikerne av Pelle fra første stund! Selv om Rennestraum da har ment at jeg er en dommedagsprofet. Pelle gjorde det bra med laget til Mancini da han kom. han var en annerledes trener, som gjorde at spillerne turde slippe seg løs. Vi vant etter å ha bøtte inn mål og spilt fantastisk underholdende fotball. Nå har Pelle forsøkt å ta laget videre, og har mislykkes fullstendig. City er ikke på noen måte bedre nå enn da han kom – tvert i mot. Mancinis spillere begynner å bli eldre, og er i tillegg skadeutsatt. Dermed er vi mye dårligere nå. Jeg husker benken til city for et par/tre år siden: Tevez, Dzeko, Nasri, Milner. Spillere som satt på benken og kunne komme inn å snu kampen. Hva ser vi i dag? Og det er ikke bare skader som har skylda!
  Og enda har jeg ikke snakket om ungguttene. Jeg mener at Pelle ødelegger talenter, bare det er grunn nok til å få sparken.
  Dessuten er Pelle enten utrolig arrogant og naiv, eller så har han ikke peiling på taktikk i det hele tatt! Enda en grunn til å få sparken fra en klubb som har så mange gode spillere – at de skulle ledet PL med 10-12 poeng allerede.

 10. Jan Tore Slinde sier:

  Sliter med å forstå mykje av det Pellegrini gjør. Han har ingenting å skylde på. Og for meg virker han sta. Når det er sagt, så er han selvsagt ikkje ein dårleg manager. Flott at han ønsker offensiv fotball. Men at han på død og liv skal spille så feiende flott fotball, sjølv etter vi har blitt rundspilt og utkjempet i 60 min forstår eg ikkje. Han nekter å forandre på noe seier han. Det er ganske tydelig at han meiner, for han tar omtrent alder grep i kampene uansett korleis det går. Kantene bytter kant, det er det eneste grepet han tar for å prøve å forandre noe. Har meir sansen for manager som spiller korta etter 60-70min og redder eit tilsynelatende umulig uavgjort/siger. Ein vinner ikkje kvar kamp fordi ein har det beste laget og spiller den flotteste fotballen. Har laget ein dårleg dag og blir utkjempet, så må ein ta grep og prøve å ta poeng på andre måter. Sånn tenker vertfall eg. Og til fleire kamper City unngår og tape på dårlege dager, til større sjanse er det for at dei blir mestere.

 11. Knut Espen Svegaarden sier:

  Godt det ble litt temperatur i bloggen i hvert fall.
  Neste gang skriver jeg om reisen til en kamp mot Huddersfield på 1960-tallet.
  Regner med det er like interessant?

 12. Jan Henning Andersen sier:

  Flott initiativ Svea, du greiser å riste liv i flokken. Wilhelm har mange gode og viktige poenger. Det kan ikke herske tvil om at Pelle er en dyktig manager i det store og hele, men jeg kan være enig i kritikken mot ham, at han til tider agerer for sent i enkelte kamper. Men kampen borte mot Sevilla viste at han har kamplan, og at han evner å sette opp lag opp mot motstander. Hvis en ser fremover i tid så vil akademiet bli en viktig faktor for City, de vil ikke fortsette å kunne kjøpe seg til suksess, ungdommen må dyrkes frem og få anledning til å vise seg frem i kamp. Der har City en vei å gå ….!

 13. Per Arve Stenødegård sier:

  Wilhelm har selvsagt gode poenger her , greit nok , men sannheten er jo uansett at vil en virkelig spise kirsebær med de store så må det være en lagplan i bunn når vi taper ballen sånn som det var hos Mancini. Alle var jo så imponert over Peps Barca for noen år siden , men der de virkelig skilte seg ut var jo i omstrukturering av laget tiendedeler etter balltap der alle jaget i flokk etter en distinkt plan. Roberto var inne på det samme.
  Det er jo også pga dette vi ser helt hjelpesløse ut enkelte kamper , både mot topplag i CL , men også mot rimelig ordinære lag i PL.
  Disse laga har en struktur som de jobber etter når de mister ballen til oss og setter oss sjakk matt når vi skal bruke den med ett sjansepasninger og generelt sloppy pasningspill og vi blir derved lett kontret isenk fordi vi da ikke følger med hjem i det hele tatt. Ingen hundre prosent gjenvinningsplan\hindre motstandere farlige brudd er vår store acilleshel pr dato.

 14. Per Arve Stenødegård sier:

  Og som flere er inne på . Spillere som ikke har dagen , eller kanskje heller ikke er intresert å ha dagen må kunne vises dusjen rimelig tidlig . Statuering av eksempel.
  Plan B og C kan eg heller ikke se.
  Men rett skal være rett , tida da Alex sitt united kunne trykke på den siste halvtimen når de låg under fordi de andre laget bare måket ut er forbi og det kom da bestandig ett mål tilslutt.
  Nå er selv de noe lavereliggende lag såpass strukturert med gode spillere i de fleste posisjoner så å bare kaste alt frem hadde vært mer selvmord fotballwise nå til dags.
  Problemet er jo att Pelle ofte starter de fleste kamper slik . Har ett voldsomt trykk helt til en blir for ustrukturert bakover og får en på kjeften . Og så er det å jage enda mer og to -null er mer sannsynlig enn att en snur kampen.
  En må ha en mindre bingoaktig tilnærming fra start mener eg . Kjenne motstanderen litt på tennene.

 15. Jan Tore Slinde sier:

  Det er et godt tegn. For det viser kor mykje dette laget betyr for oss supportere og alle har eit ønske om at City skal ta opp kampen med dei store i Europa og være det beste laget i England. Er det noko dette forumet mangler så er det sånne diskusjoner der folk kommer med sine meininger. Folk har forskjellige meininger og det er interessant og høyre andre sine meininger om kor skoen trykker.

 16. Jan Tore Slinde sier:

  Van Gaal er nok ikkje enig med deg Kjetil. Han virker lei 🙂

 17. Knut Espen Svegaarden sier:

  Ja, alt er liksom bra igjen nå… Not. Du må våge å se bak resultatet, og det sier meg at dette var en kamp som veldig fort kunne endt i nok en mini-katastrofe. City var fem minutter unna å tape nok en fotballkamp fordi det ikke (håper jeg, etter å ha sett opptredenen) øves på defensiv organisering, spesielt når du mister ballen. Pompel og Pilt i midtforsvaret, til en verdi av 65 millioner pund, så ut som de hadde vunnet premien «du skal spille stopper i City» gjennom et loddsalg forrige søndag.
  Igjen mener jeg at byttene kommer for sent. Igjen mener jeg at byttene går på autopilot. Det merkeligste er at når Pellegrini og co hadde bestemt seg for å bytte, da hadde spillet begynt å fungere, da satt kombinasjonene, da var det tyskerne som slet. Endelig var kampen sånn den burde vært fra start av. Men da hadde han allerede bestemt seg for å bytte, så da skjedde det selvsagt likevel…
  Så kan du godt svare: «Ja, men Svea, det lyktes jo…» Jeg tror det like gjerne kunne ha blitt scoringer selv uten byttene. Fordi da var City på gang. Men jeg tror også at City fort kunne scoret et mål eller to til FØR pause, hvis Pellegrini hadde våget å bytte allerede da.
  Med fasit i hånda, nå, har selvsagt Pellegrini rett og jeg feil. Sånn er det. Når du er tøff i trynet og klager og kritiserer, og vedkommende motbeviser det, så ser du dum ut. Men med fasit i den berømte hånda så har alle svaret.
  At det skal ta en hel omgang før noen skjønner at dette ikke er akseptabelt, igjen, det skjønner ikke jeg.
  Det positive var at med en Navas inn så fikk du en spiller som dekket hele høyresiden. Han har en fantastisk motor. Defensivt er Navas undervurdert, og han skaper konstant bredde i tillegg. Det doble forsvarsspillet på Citys høyreside var helt fraværende før pause, da Sterling stort sett spilte der. Eller: Skulle spilt der. Og i spillervurderingene etter kampen, nevnes stort sett bare Sterlings scoringer og bidrag offensivt. Det fraværende defensive ble ikke nevnt med et ord. Men for Pellegrini er dette viktig. Han MÅ se helheten her.
  Og selvsagt er det gøy at det løsnet, selv om det tok altfor lang tid. Pellegrini må få spillerne til å være våkne i 90 minutter neste gang.
  For ligaen er viktigst. Swansea er viktigere enn Barcelona. Det er min mening, fra en som er svært lite opptatt av Champions League.

 18. Knut Espen Svegaarden sier:

  Bra vi er på to forskjellige kloder, Kjetil.

 19. Knut Espen Svegaarden sier:

  Ja, skapet ble satt i venterommet. Det stemmer.

 20. Arne Persson sier:

  Apropos skapet. Leste akkurat at Sterling sier at det var Yaya som holdt talen i pausa som tente gutta. Ikke Pelle altså. Han satt vel å klødde seg i hodet.

Legg igjen en kommentar