Den dyre jakten på Kompanys makker

kompany-460013Dyre, dårlige spisser var lenge synonymt med Manchester City. Mulig noen fortsatt mener at det er sånn (Bony), men komiske og dyre midtstoppere har overtatt den verste merkelappen, etter min mening.

Siden spensthopperen, Status Quo-diggeren og monsteret av en midtstopper, Dave Watson ble kjøpt til Manchester City fra Sunderland for rekordsummen £ 275 000 i 1975, har rundt 30 stoppere blitt kjøpt inn av klubben.

Grovt regnet har to av tre vært bom. Jeg fant 10 stoppere jeg vil kalle en suksess, og rundt 20 jeg gjerne kunne vært foruten – eller som ikke ble noen suksess av grunner bare Manchester Citys ledelse kan svare på.

Det er en litt for stor overvekt av bomkjøp, og dette har spesielt vært tilfelle de siste årene.

Men Watson var en suksess. Han ledet City-forsvaret med pondus i fire sesonger – før det første elendige kjøpet kom: Paul Futcher. Hvorfor denne stopperen ikke lyktes er fortsatt et lite mysterium for meg. Han var kaptein for England U-21, var sett på som Watsons ideelle makker, og han kostet rekordsummen £ 350 000 (ingen hadde betalt mer for en forsvarsspiller i England på den tiden) da han ble kjøpt fra Luton sommeren 1978.

Futcher ble en fiasko, og siden kom det mange. Jeg skal la være å nevne alle, men Dragoslav Stepanovic, Brian Gayle, Alan Kernaghan, Michel Vonk, Kit Symons, Paul Beesley og Tony Vaughan kostet alle mange pund og ga lite innhold. Mick McCarthy var en suksess, det samme var Andy Morrison, og Keith Curle (men han kostet da også rekordsummen £ 2.5 M), mens Colin Hendry fort ble uønsket og sendt tilbake til Blackburn – nok en tabbe av Manchester City.

I nyere tid kom både Lucien Mettomo og David Sommeil for store summer, uten å sette varige spor, mens Richard Dunne, Steve Howey og Sylvain Distin kan kalles gode kjøp.

Og da er vi ved overtakelsen, i 2008. Ser vi bort fra Vincent Kompany (superkjøp til £ 6 M) før araberne kom inn, så er det en ganske trist liste.

128 millioner pund har Manchester City brukt på Kolo Touré (15 M), Joleon Lescott (22 M), Jerome Boateng (10.5 M), Stefan Savic (6 M), Matija Nastasic (10 M), Martin Demichelis (4.2 M), Eliaquim Mangala (32 M) og Nicolas Otamendi (28 M).  Alt for å finne den ideelle makkeren til Vincent Kompany.

Uten at han er funnet. Kompany er muligens ikke så enkel å spille sammen med heller, så dominerende som han er. Men hva City har tenkt med her, er ikke enkelt å si: Touré var på hell da City kjøpte han. Lescott gjorde sine saker greit, og passet godt med dominerende Kompany. Men til den prisen da? £ 22 M for en ordinær stopper? Så kjøpte de Boateng, i dag kanskje verdens beste stopper, og lot han gå igjen etter én sesong som back… katastrofe.

Så City hadde altså den beste makkeren til Kompany – men lot han gå. Litt som Peter Reid lot den ideelle makkeren til Curle (Hendry) dra i sin tid, mens han satset på mannen med trestokkene til lår, Steve Redmond.

Men tilbake til nåtid:

Savic fikk aldri sjansen, det samme med Nastasic, som jeg mener burde spilt sammen med Kompany nå hvis Boateng ikke skulle spille. Demichelis er en smarting, og gjør jobben, mens Mangala hittil (til DEN prisen) har vært en katastrofe på to bein.

Han virker så usikker, så klønete at jeg rett og slett ikke skjønner hva som skjer. Til DEN prisen, må han jo være god. Egentlig. Det skal ikke være mulig å bomme når du betaler mer enn 30 millioner pund for en spiller.

Otamendi ser noe bedre ut enn Mangala, men han er vill i stilen. Enten rydder han – eller så rykker han ut. Otamendi tar sjanser, litt for ofte etter min mening.

Nå snakkes det om John Stones. Så tross en pengebruk for stoppere som ingen andre i engelsk fotball, så er klubben fortsatt ikke fornøyd.

Jakten på Kompanys ideelle makker, før han selv legger opp på grunn av skade, fortsetter altså – nå på niende året.

Du tror det ikke før du leser det.

10 svar

 1. Hva med å se i egne rekker for en gang skyld. I følge Kompany er jo Denayer et større talent enn det han selv noen gang var. I tillegg fikk han massivt skryt av Deila, og ble kåret til årets unge spiller i SPL forrige sesong. Har også fått masse skryt av Marc Wilmots, og selv om han på grunn av knallhard konkurranse, har fåt begrenset med spilletid på landslaget, er han av mange (inkl. Kompany selv) sett på som en kommende sjef i midtforsvaret.

  • Finn Harald Rode Olsen sier:

   Denayer er jo ung og han er under 30 år. Da tør ikke Pellegrini benytte ham. Det er jo mot hans .

 2. Tror det må en annen manager til før talentene i egne rekker slipper til , pellegrini ser ikke ut til å se lenger frem enn til neste match og da satser han på det trygge han har.

 3. Ove K. Kjølstad sier:

  Når noen går feil hver gang så må man jo vende spørsmålet å spørre om det det er OSS det er noe feil med dvs Kompany i disse dager. Hvorfor gjør folk det dårlig når han ikke med, når man gjør det bra når han er med? Noe mentalt? Hvorfor ikke Boateng fikk prøve seg når han offentlig tagg om å få lov må være det merkeligste Mancini (ikke) gjorde. Vi har kjempetallenter i egne rekker, men de er unge. Det gjelder ikke å brenne/psyke de ut. Savic ble på mange måter det, men han har klart seg bra etterpå. Det må åpenbart «være noe med oss».
  Forøvrig var Paul Futcher en meget hyggelig herremann å prate med.

 4. Terje Negård sier:

  Synes du er for negativ til Otamendi, dyr ja, men synes han viser klasse allerede. Han utstråler autoritet, tacklingsterk og han vinner faktiske de fleste dueller både på bakken og i lufta, tross ikke altfor stor høyde. Har vist at han også er målfarlig på cornere, samt at jeg synes han har gode pasninger opp gjennom første pressledd slik at vi kan skape overtall og kjøre hurtige overganger. Det er jo ikke Otamendis feil at Kompany stort sett har vært skadet, slik at han for det meste har vært nødt til å spille med Mangala, som du aldri vet hva finner på, eller Demi som også er godt «over the top» Utlånte Denayer er også meget god, han bør hentes tilbake ved første anledning. Da vil vi ha tre gode stoppere, så får vi håpe at Mangala kan vokse spillemessig og bli tryggere og mer stabil enn han er i dag, Demi forsvinner nok snart uansett. Tror for øvrig at det forsmedelige 1-4 tapet mot Liverpool fort kunne ha sett helt annerledes ut om ikke Pelle hadde valgt å spare Otamendi, det var helt uforståelig for meg. Jeg mener at når forsvarssjefen Kompany ikke er tilgjengelig, da må i hvertfall Otamendi være på banen.

  • Finn Harald Rode Olsen sier:

   Ening med deg angående Otamendi. Han kommer til å bli en meget verdsatt spiller etterhvert.Et annen ting med Man City er at spillerne ikke får mulighet over tid. F.eks. Boateng. Se på Chris Smalling, han var til tider latterlig i enkelte kamper for Man Utd tidligere, men er etter min mening PL beste midtstopper p.t. Når det gjelder Kompany så har han også sine mangler på taktiske plan. Han har en spilletstil som gjør at han ofte blir skadet, og er ute over tid i hver sesong. I tillegg er han i særklasse å pådra seg idiotiske kort, som f.eks. ved å klippe ned spiller som står med ryggen mot mål når ballen på tur til innkast.

 5. Per Arve Stenødegård sier:

  Problemet hos oss er ikke att enkelspillere ikke er gode nok individuelt sett , men at laget mangler grunnspill og ikke minst struktur og knallhard jobbing ved balltap innen den strukturen.
  Før dette er på plass ved en annen manager innbiller eg meg så blir det bare flashes av genialitet fra enkeltspillere som gjør at det blir spilt kjempekamper når disse er ON.

  Og desto større nedside når en av disse ikke gidder og da selvsagt i mangel på en underordnet plan drar resten av stjernegalleriet med seg.

 6. Det er jo litt betenkelig at Otamendi (28) var den yngste i forsvars fireren mot stoke.

 7. Terje Isaksen sier:

  Enig med Per Arve, det finnes ingen defensiv struktur i laget. Det ser ut som det blir lagt opp til at angrep er beste forsvar og thats it.
  Det er for meg en gåte at de som har med den defensive delen ikke makter å gjøre noe med dette.
  Samhandling er et viktig moment i den defensive strukturen, og kanskje det enkleste å gjøre noe med og den er fullstendig fraværenede i City .
  Noe den forøverig har vært under hele Pelle sin tid.
  Jeg har selv spilt foball, ikke på høyeste nivå riktignok.
  Vi hadde en engelsk trener som var veldig opptatt av uttrykket «ball watching» det vil si og bare følge ball og ikke mann og når jeg ser på forsvaret til City så er det et sørgelig skue når det gjelder dette.
  Trodde dette var barnelærdom på dette nivået men den gang ei.
  Få inn en annen trener ferdig med det.
  Veldig negativt dette her men vi MÅ da kunne forlange mer enn hva som blir prestert idag!!!

 8. Per Arve Stenødegård sier:

  Det som uansett er the case opp mot Sveas artikkel her er att ingen midtstopper eller forsvarspiller for den del vil spille på ett jevnt godt kontrollert nivå så lenge midtbanestrukturen med ballen hos motstanderlaget er mer eller mindre basert på tilfeldigheter att de foran de har bestemt seg for å ta i enkelte kamper , og andre kamper går det mer på halv åtte. Da er forsvarspillere uansett nivå garantert å gjøre feilvalg å «dumme seg ut» De kommer i tellefeilsituasjoner der det blir feil nesten uansett hva de gjør fordi motstanderen har ett spillerpunkt ekstra.
  En henger ikke med de riktig store , og ikke de neste største i europa heller før dette er banket på plass av en manager som ingen tørr å fuske foran øynene til. Tror eg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.