City får ny klubblogo

CollagebadgesManchester City annonserte i dag at klubben bytter ut «ørnelogoen» klubben har hatt siden 1997 til fordel for en helt ny logo. Les alt om bakgrunnen for dette, samt en historisk gjennomgang av de ulike klubblogoene City har brukt, sammenhengen mellom disse og hva logoene symboliserer.

Tidligere i høst åpnet klubben opp for innspill fra fansen angående Citys logo, etter at det med jevne mellomrom har kommet inn innspill om at en del supportere ikke var fornøyd med logoen City skiftet til i 1997, og som klubben har hatt de siste 18 årene. I dag annonserte City at de etter innspill fansen har kommet med den siste tida velger å lage en helt ny klubblogo, etter å ha analysert alle innspillene som kom. Her kom det nemlig fram at flesteparten av fansen ønsket et rundt design på logoen, lignende to av de tre (originale) logoene City har hatt. Videre skrives det at klubben har jobbet med sine designere om å lage en ny logo som på mest mulig autentisk vis representerer både Manchester City Football Club og Manchester by, og samtidig tar hensyn til innspillene som kom fra fansen.

Selv om det for mange kan virke som et drastisk skritt å skifte klubblogo, spesielt siden mange forbinder den nye logoen med Citys suksess de siste årene, kan det være verdt å minne om at dette ikke er første gang City skifter logo, og at den nye logoen faktisk blir den fjerde City har båret på sine drakter. Her følger en liten historisk gjennomgang av de ulike logoene City har brukt gjennom tidene og hva de ulike elementene i disse symboliserer:

article-2373176-1AEFAB3F000005DC-818_148x150Den første logoen City brukte var rett og slett våpenskjoldet til Manchester by. Denne inneholder øverst en jordklode med bier på, der biene symboliserer effektiv industri, som Manchester var kjent for. Biene brukes fortsatt som symbol på Manchester. Den hvite antilopen med en lenke på symboliserer ingeniørvitenskap, noe annet Manchester var kjent for, mens kronen på hodet til løven symboliserer det eldgamle slottet Castlefield, bygd i romersk tid. Rosen som både antilopen og løven bærer refererer til Lancashire, som har hatt denne som sitt symbol helt tilbake til middelalderen. I skjoldet i midten av logoen ser en øverst et skip, som viser til Manchesters skipsfart, spesielt innenfor bomullsindustrien. Skipet er vendt vestover, altså mot Amerika. De tre stripene under symboliserer byens tre elver, The Medlock, The Irwill og The Irk. Helt nederst kan en lese Manchester bys slagord, skrevet på latin: «Concilio Et Labore», som enkelt oversatt betyr «Klokskap og innsats».

City brukte denne logoen (Manchester Coat of Arms) på draktene i cupfinaler fra 1926 til og med 2011. I FA-cupfinalen i 2011 var den riktignok bare å finne nederst på numrene bak på ryggen, ikke på brystet, slik som i de tidligere finalene. Som sagt spilte City med denne bare i cupfinaler (FA-cup og ligacup – av en eller annen grunn ikke i cupvinnercupfinalen i 1970), og hadde i andre kamper ingen som helst logo på draktene, helt fram til 1970/71. Etter noen år med det som blir regnet som Citys første egne logo (altså, ikke identisk med byens våpenskjold), gikk en imidlertid i 1976 tilbake til å bruke Manchester Coat of Arms som klubbens logo, og i årene 1976-1981 er det igjen denne logoen som ble brukt på Citys drakter, og nå altså under alle kamper.

Det skal riktignok nevnes at også Manchester United brukte Manchester Coat of Arms i FA-cupfinaler, så City var altså ikke alene om å ta i bruk byens våpenskjold som sin klubblogo på draktene under cupfinaler for å vise at de i disse kampene også representerte byen Manchester.

bg8k6aI 1957 bestemte Manchesters imidlertid bystyre at ingen sportsorganisasjon skulle få lov å bruke byens våpenskjold som sin logo, og innførte derfor en ny logo med en ørn, som en slags alternativ logo klubber kunne bruke. City begynte å bruke denne på enkelte trykte artikler, som for eksempel håndbøker, mens Manchester United brukte den som sin logo på drakta under FA-cupfinalen i 1958. Ørnen skulle symbolisere Manchesters nye luftfartsindustri, som på 1950-tallet var på full fremmarsj. Men ørnen var på ingen måte ny da den ble introdusert i 1957, da den visstnok er et eldgammelt symbol på Manchester by, og trekker linjene helt tilbake til romersk tid. City brukte imidlertid aldri denne logoen på draktene sine under noen kamper … før i 1997, da denne ørnen igjen skulle gjenoppstå. Det er forøvrig en misforståelse at fuglen United brukte på sine drakter i finalen i 1958 er en Fugl Føniks, altså en mytologisk fugl som kan gjenoppstå fra asken – på samme måte som Manchester United etter tragedien i München samme år. Svaret er altså at fuglen er samme ørn som City skulle begynne å bruke som sin faste klubblogo i 1997.

Man_city_badge_1960Citys første egne originale logo, riktignok med en del lånte elementer, ble første gang brukt på drakter fra og med sesongåpningen i sesongen 1970/71, og fra og med dette året ble det vanlig at City-spillerne spilte med klubblogo på brystet under alle kamper – ikke bare cupfinaler. Selv om logoen ikke havnet på City-drakter før dette året har den imidlertid vært i bruk i mye lengre tid i andre offisielle sammenhenger, for eksempel på kampprogram, og en har fotografisk bevis på at samme logo ble brukt så tidlig som i 1934. City-historiker Gary James tror imidlertid logoen har blitt brukt lenge før dette også i ulike sammenhenger, men altså ikke på drakter før i 1970. Som en kan se av logoen har den en rund form, med navnet på klubben («Manchester City F.C.») skrevet i ytterkanten. Inni sirkelen har en lånt våpenskjoldet fra Manchester Coat of Arms med både skipet som representerer byens varehandel til sjøs, og de tre stripene som representerer de tre elvene.

Manchester_City_FC_logo_(1970-1972)Hvilken farge denne logoen har hatt i ytterkanten har variert litt, og da logoen for første gang havnet på Citys drakter i 1970 hadde ytterkanten samme bakgrunnsfarge som selve draktene, altså lyseblå.

imagesPå begynnelsen av 1970-tallet gjorde de fleste andre klubber det samme som City, altså innførte offisielle klubblogoer, da de innså at det var store penger å tjene på å ha en offisiell logo som var varemerkebeskyttet (trademarked). Etter bare et par år med den første egne City-logoen på drakta gjorde City allerede i 1972 noen endringer på logoen, der den mest markante er at de tre stripene nederst i byskjoldet er byttet ut med en Lancashire-rose, også denne hentet fra Manchester Coat of Arms. Ironisk nok ble kommunegrensene tegnet opp på nytt kort tid etter at den nye logoen ble designet i 1974, og plutselig befant ikke Manchester seg lenger i Lancashire etter at Greater Manchester ble skilt ut som egen kommune. Som tidligere nevnt ble da også denne logoen droppet igjen i 1976 da en igjen innførte Manchester Coat of Arms, altså Manchester bys våpenskjold, på draktene, men i 1981 var Citys klubblogo med Lancashire-rosen tilbake i bruk på draktene igjen. Logoen hadde imidlertid også blitt benyttet i andre sammenhenger enn på drakter i mellomtiden også, så borte ble den aldri. Etter 1981 fortsatte City å bruke denne logoen helt fram til 1997, bortsett fra i 1994 da klubben feiret sitt 100-årsjubileum ved å bruke Manchester Coat of Arms igjen.

mcfc2-badgeI 1997 skal det visstnok ha oppstått problemer med å få godkjent den gamle logoen som varmerke, og som en løsning på dette problemet introduserte klubben i 1997, relativt plutselig og ganske overraskende på fansen, en helt ny logo, tilsynelatende noe ulik fra tidligere logoer. Ser en nærmere på den har den imidlertid i seg mange elementer fra tidligere logoer, som for eksempel våpenskjoldet i midten, slik som alle de tidligere City-logoene, inkludert Manchester våpenskjold, har hatt. Her har en imidlertid gått vekk fra Lancashire-rosen og gjeninnført de tre stripene som symboliserer de tre elvene The Medlock, The Irwill og The Kirk, på samme måte som i Manchester Coat of Arms. En har imidlertid endret på fargene og byttet ut gule striper på rød bakgrunn med hvite striper på blå bakgrunn (og dermed samtidig kvittet seg med alt rødt i logoen). Skipet i øvre del av skjoldet er der imidlertid fortsatt. Siden denne nye logoen ikke er rund lenger har teksten i ytterbuen forsvunnet, men i midten av skjoldet står det nå «M.C.F.C.», altså Manchester City Football Club. At ikke hele navnet på klubben står i logoen var imidlertid nytt i 1997.

Det som kanskje ble oppfattet som mest nytt og kontroversielt i 1997 da denne nye logoen ble introdusert var ørnen, som mange kanskje ikke dro kjensel på og ikke helt så hva hadde å gjøre med verken Manchester by eller Manchester City FC. Som tidligere nevnt er imidlertid ørnen et eldgammelt symbol på byen Manchester, og ble faktisk brukt av City som logo i enkelte sammenhenger allerede på 1950-tallet. At også Manchester United har brukt denne ørnen som logo, og til og med i en cupfinale, har imidlertid falt noen City-supportere tungt for brystet, selv om ørnen i dag etter 18 år i bruk som offisiell klubblogo selvsagt forbindes med City og ikke United. I likhet med Manchester Coat of Arms fikk også Citys nye logo i 1997 et latinsk slagord nederst, formet på samme måte, med med ny tekst som bedre passer til en fotballklubb. «Superbia In Proelia» betyr enkelt oversatt «Pride in Battle», altså «ære i kamp». De tre stjernene øverst i logoen er ikke knyttet til noe som helst, og var der bare som dekor.

Nå er det altså bestemt at det skal dukke opp nok en ny City-logo innen kort tid, og at City skal gå tilbake til å ha en logo med et rundt design. Også Citys «søsterklubber», New York City og Melbourne City, bruker logoer med rundt design, men om dette har hatt noe å si i prosessen vites ikke. Hvilke tanker har du om at Citys logo fra 1997, som aller først ble forbundet med dårlige tider og flere nedrykk, men deretter har vært med City gjennom mange suksessår, nå skal byttes ut? Diskuter gjerne i kommentarfeltet.

1 svar

  1. Ove K. Kjølstad sier:

    En meget bra gjennomgang. Jeg har noen presiseringer og tillegg.
    STOR-Manchester ble skilt ut som egen FYLKESkommune fra det historiske fylket Lancashier.
    Logoen «Pride in battle» skal vistnok ha fulgt oss siden stiftelsen på 1800-tallet.
    Jeg har forøvrig registrert i dag at klubben nå leier in konsulenter til å tegne ut et mulig forslag til klubblogo basert på supporternes tilbakemeldinger.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.