Det utenkelige ble faktisk vurdert – av City!

sveaI dag er det så fjernt at det nesten blir komisk. Men for 50 år siden – i 1965 – ønsket innflytelsesrike mennesker i Manchester City FC en sammenslåing med Manchester United.

Dette er sant, og det er faktisk ikke mer enn 50 år siden det kunne skjedd.

Hvordan kunne en slik, nærmest absurd, situasjon oppstå?

For å forstå dette, må vi langt tilbake i tid. Dette blir en time i historie for de av Citys supportere som ønsker å lære litt ekstra om hvordan Manchester City og Manchester United har stått til hverandre gjennom tidene.

Rivaleriet startet på slutten av 1800-tallet, og fram til 1. verdenskrig skiftet lagene på med å være det ledende laget i Manchester. Manchester City var best i 12, Manchester United i 11 sesonger fra 1893 og til 1. verdenskrig brøt ut i 1915.

1934Da krigen var slutt, fikk Manchester City raskt kontroll, spilte den beste fotballen og var det mest populære laget. City var foran Manchester United på tabellen i 16 av 20 sesonger mellom 1.- og 2. verdenskrig – fra 1920-39. I 1924 var United bare en tilfeldighet fra å rykke ned i 3. divisjon. Så ille sto det til på den andre siden av Manchester den gangen.

City virket å ha full kontroll, og det ble ytterligere bekreftet i 1936/37, da City kom bakfra, ikke tapte på sine 22 siste seriekamper – og tok sitt første ligagull. Samme sesong rykket Manchester United ned, etter å ha slitt fælt og pendlet mellom divisjonene gjennom hele mellomkrigsperioden.

Alt lå til rette for langvarig City-dominans. Likevel skjedde det stikk motsatte. Du må nesten ha City i blodet for å forstå at et motsatt sceneskifte kunne skje etter et ligagull og et nedrykk. Men det som nå skal fortelles, står for mange som på bildet på hvorfor Manchester United overtok, og dominerte i Manchester, helt fram til slutten av 1960-tallet, ja noen mener helt til araberne kom til Manchester og overtok City i 2008.

Så viktig skulle de neste årene bli.

For hva skjedde med Manchester City etter ligagullet i 1936/37? Jo, med nøyaktig samme lag (alle de 11 som spilte mest i 1936/37 var også der sesongen etter, og 10 av dem spilte mye), så klarte Manchester City å rykke ned. Med flest scorede mål og med positiv målforskjell (80-77) for å gjøre det enda verre.

Samme sesong rykket Manchester United opp igjen, og da City ikke klarte å rykke opp igjen på første forsøk (1938/39), mens United etablerte seg, kom det en ny krig – og det ble en pause på åtte år.

article-2141074-0B9886B300000578-43_224x688Da ligaen startet igjen i 1946/47, hadde Manchester United ikke bare sikret seg et forsprang divisjonsmessig, de hadde også sikret seg Manchester Citys gamle FA-cupmester Matt Busby (1934). Og mens Busby brukte etterkrigstiden godt, skapte et vinnerlag, og spilte inn masse penger ved å låne Citys hjemmebane Maine Road (Old Trafford ble bombet under krigen, Maine Road hadde større kapasitet og United dro dermed inn mer penger), kjempet City seg opp igjen i 1947. Men da lå United allerede i toppen, hadde de beste spillerne, og etter krigen var det mange nye supportere som ikke hadde et forhold til et lag, og de gikk for å se det laget som spilte den beste fotballen.

Det var Manchester United.

På en måte var det City, via sin egen hjemmebane og sitt katastrofale nedrykk i 1937, som åpnet veien for Manchester United – som gladelig tok imot det de gikk utdelt. I kun to av 21 sesonger, fra 1947-67, var City foran United på tabellen. Busby lagde et fantastisk lag, to lag faktisk, og vant fem ligagull på den tiden. I tillegg kom München-ulykken. I alt det tragiske ble United enda mer populære, og Manchester City hadde for lengst mistet posisjonen sin i byen da Busby skapte et nytt vinnerlag etter München – som fikk sin sluttstrek med triumfen i serievinnercupen i 1968.

Det var da City rotet rundt i 2. divisjon i årene 1963-65 at ideen om fusjon ble skapt av fremtredende City-medlemmer. I 1963 vant United FA-cupen, i tillegg sendte de City ned. Avstanden mellom lagene økte, City rotet rundt i 2. divisjon mens United vant ligaen i 1965.

Minst én person i Citys styre mente at klubben ikke lenger hadde noen fremtid, og heller burde fusjonere med United.  Vedkommende tok også kontakt med Uniteds styre med ideen sin.  Dette var ingen mindre viktig person enn viseformann Frank Johnson.

Som et alternativ til fusjonen, mente Johnson at lagene i hvert fall burde dele en arena – Old Trafford. Maine Road skulle være uten fotball…

Men Peter Donoghue, en av de som eide flest aksjer i klubber, og flere andre, ble rasende da de hørte om fusjonstanken, og sa: – Det blir over våre døde kropper.

Der stoppet saken.
Mandatory Credit: Photo by Colorsport/REX Shutterstock (3042018a) DENIS LAW (City) is congratulated after scoring the goal that Relegated his old club Colin Bell (left) MANCHESTER UNITED V MANCHESTER CITY 27/4/1974 Man Utd 0 Man City 1 SportSommeren 1965 ble Joe Mercer ansatt som manager, med Malcolm Allison som assistent/trener. Og for første gang siden 1930-tallet, fikk Manchester City et sportslig overtak igjen. Fra 1968-78 var City foran United på tabellen sju av 11 ganger, City vant ligagull i 1968 mens United rykket ned i 1974.

Nok en gang så det ut som City hadde fått et overtak som ville vare, men nok en gang skjøt klubben seg selv i foten da de burde utnyttet sjansen: Da Allison returnerte i 1979, og totalt ødela nesten-mesterlaget fra 1977, tok United over – igjen. Og det ble starten på et United som førte an i Manchester – helt fram til vår tid.

Fra 1979-2011 var City kun foran United på tabellen én eneste gang: I 1990/91. Og mens United begynte å sanke trofeer på begynnelsen av 1990-tallet, falt City så langt ned at det ved juletider i 1998 var 54 plasser mellom lagene på tabellen. City rykket ned en divisjon i 1996, og en divisjon til i 1998. Avstanden var større enn noen gang.

Men fra 2002 har i hvert fall City vært i samme divisjon hver sesong, og hvis vi regner med denne sesongen (foreløpig), så har City vært foran United på tabellen fire av de fem siste sesongene, siden 2012.

700567-21454302-1600-900Totalt, på 112 sesonger, fra 1892/93 til 2015/16 (minus to verdenskriger) har United vært foran City på tabellen 70 ganger mot Citys 42.

Og bortsett fra en liten periode på slutten av 1960-tallet, har ikke rivaleriet mellom klubbene, på det høyeste nivået, vært større i Manchester enn det er akkurat nå.

God kamp søndag, alle blå (jeg tror jeg står over denne).

4 svar

  1. Svea blogger igjen. Les om den gangen City faktisk vurderte en sammenslåing med Manchester United!

  2. Artig å lese den der. Vi vil nok se at City igjen blir det dominerende laget i byen. Det ligger i City’s blod å være best ….helt til de roter det til 🙂

  3. Manc-a-lot sier:

    Fram til 1967 ble du kastrert for homofili i Manchester, det samme burde skjedd med Frank Johnson.

  4. Stig Yngve Helgesen sier:

    Fint å få hele historien og i den settingen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.