Den ekstreme forvandlingen

sveaForan ligakampene hjemme, pleier Manchester Citys supportere å ha et godt håp om tre poeng. Når det blir europeisk motstand, så overtar frykten for at det skal bli maksimum et poeng. Det samme skjer i kveld – mot Sevilla.

Hvorfor er det sånn?
Fakta først:
Manchester City spiller sin femte, strake sesong i Champions League.
* I ligaen, i de fem sesongene (inkludert denne) så har Manchester City spilt 81 hjemmekamper. Det har gitt 67 seirer, 8 uavgjorte og 6 tap. Poengsnittet i hjemmekampene i ligaen over snart fem år er sterke 2,6 poeng pr kamp.
* Hvis vi så går til Champions League, i samme perioden, har Manchester City spilt 15 hjemmekamper. Det har gitt 5 seirer, 5 uavgjorte og 5 tap. Poengsnittet på hjemmebane i Champions League er 1,33 poeng pr kamp.

Rundt regnet tar altså Manchester City dobbelt så mange poeng i hver hjemmekamp i ligaen som de gjør i Champions League. Det er en voldsom forskjell, og det kreves nesten en uavhengig granskning for å se på denne biten av Manchester City. Hva f… gjør klubben galt på hjemmebane i Europa?

Nå er ikke bortebane så mye å rope hurra for heller, men City har tatt 19 poeng borte kontra 20 hjemme i Europa. I ligaen har klubben tatt 209 poeng hjemme og 144 borte i samme perioden, et mer normalt forhold.

Så det er mer enn tydelig bevist gjennom disse tallene at det er hjemmestatistikken som ødelegger for Manchester City i Europa. Hva gjør klubben galt? Er det bare uflaks? Dårlig taktikk? Liten interesse blant spillerne som blant publikum for Champions League? For gode motstandere?

Jeg har ikke svaret. Men jeg vet at eierne er opptatt av denne ligaen, selv om ikke jeg (og sikkert noen andre) ikke synes Champions League er så fantastisk. For meg er det ren underholdning. Taper City så trekker jeg stort sett på skuldrene. Det gjør ikke klubbens utenlandske ledelse. I ligaen, derimot, hvis City taper, så blir jeg forbanna og kan være sur i flere dager etterpå. Ligaen er viktigst. Så kommer ingen ting, ingen ting, så FA-cupen, så ligacupen – og til slutt Champions League.

Men det er meg. Jeg er sikkert ikke helt god i hodet.

Tilbake til utgangspunktet: Pellegrini fikk mye kjeft for at han sendte et naivt City på banen i Champions League, med to spisser og to kanter. Det ser ut som han har sluttet med. Likevel renner målene inn. 44 mål på 30 kamper i CL, eller 1,47 pr kamp slipper City inn. I ligaen, i samme periode, er snittet på 0,9 baklengs pr kamp.

Det heter seg at det tar tid å vende seg til Champions League. Mulig det, men de fleste har fem år på seg liksom. Det må gå an å takle å møte en annen type fotball, andre lag, når du har så mange, gode fotballspillere som Manchester City.

Pellegrini vil spille offensiv fotball. Ofte tømmes det helt, City står igjen med tre-fire mann når laget presser som best. Men fotball er balanse. Jeg mener 1-0 er en undervurdert seier. Og skal Manchester City komme noen vei i Champions League så må de begynne å være gjerrige, slippe til få sjanser, og heller akseptere at det blir litt flere kamper som ender 0-0 eller 1-0.

Unnskyldningen med at City har møtt lag som Bayern München og Barcelona – den holder ikke. Sånn er denne ligaen, det er de beste du møter. Men du trenger ikke tape hjemme for CSKA Moskva og et svekket Juventus av den grunn.
Champions League og Manchester City passer – foreløpig i hvert fall – like dårlig sammen som Kvikk Lunsj og majones.

God kamp mot Sevilla i kveld.

6 svar

 1. Manc-a-lot sier:

  Champions League er ikke underholdning, det er irritasjon

 2. John Cato Thorkildsen sier:

  Syns ikke resultatene er så verst når man ser på hvilke motstandere vi har møtt de siste 5 årene.
  Dortmund, Real Madrid, Barcelona, Bayern Munchen, Juventus, Roma vil jeg rangere som å møte Chelsea og Arsenal i PL.
  Napoli, Ajax, Sevilla som å møte Liverpool, Manure og Tottenham.
  CSKA Moskva, Borussia Mønchengladbach og Villareal som Everton
  Victoria Plzen som feks Norwich.
  Hvordan er vår statistikk de siste 5 årene mot disse engelske lagene egentlig? Vil tro at den viser ca noe tilsvarende som CL statistikken (kanskje litt bedre).
  Kan være enig i at selve gruppespillet i CL er kjedelig, og ønsker heller en god gammeldags cup tilbake. Irritasjonen over at spillet er svakt i CL er der. Aldri gøy å se City spillerne slite med å få til sitt eget spill.
  Nye steg tas hvert år og nå vinner vi til og med kampene på «dårlige dager» (ref de to siste).
  Svea: Hvordan vil din interesse for CL være dersom plutselig spillet sitter som et skudd og vi havner i kvartfinale/semifinale/finale?

 3. Knut Espen Svegaarden sier:

  Min interesse har ingen ting med at City ikke presterer å gjøre. Jeg har aldri vært opptatt av spill i Europa, kanskje har det noe med at City aldri var der? Det har jeg ikke svar på. Er i hvert fall mer nervøs foran en ligacupkamp hjemme mot Stockport enn enn CL-kamp borte mot Bayern München. Den ser jeg på som – nesten – en hvilken som helst kamp i CL. Sånn er jeg, helt normal har jeg aldri vært.

 4. Bjørn Nordvik sier:

  Enig med Ole Morten. CL er bare irritasjon. Når en er på Etihad og motstanderen setter ballen i mål- kan det til nød være å leve med at det er noen bortefans nede i svingen der som jubler. Men på Colin Bell stand – skal det være stille da.. Helt stille som det er i en PL kamp. Så hva skjer når det er kamp i CL. Nesten hele 228 på Colin Bell jubler. Og den harde kjerne av City tilhengere er jaget ut til svingene og bare spør seg.. hva er det som skjer……. hvorfor sitter de der..

 5. Tor Sønsteby sier:

  Ja, dette Bjørn er fordi UEFA har rettigheter til å beslaglegge et visst antall av de beste sesongkortene til en kvote som er forbeholdt motstander og sposorer, akkurat som City kan på bortekamper, en helt idiotisk regel det også, like dumt som mange av de andre reglene i denne idiot turneringen som fler og fler misliker mer og mer. Den er også full av ræva og taktiske kamper som gjør hele greia til nettopp, for og mange, en idiot turnering. ! Like fult dukker jeg opp og ser City på Bohemen, i går spilte jeg trumf kortet mitt og gikk hjem 4 minutter før slutt, det vil si jeg snudde ut på gata og city scoret igjen, jeg skal fortsette med denne taktikken så får andre tenke og mene hva de vil om meg…

 6. Bjørn Nordvik sier:

  Tor – Synes du kan fortsette med den taktikken. Ser ut som den virker veldig bra!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.