I skuffelsen tar vi et tilbakeblikk – på Typical City

sveaMange er skuffet etter nok et svakt resultat av Manchester City i Europa. Derfor er det tid for å gjenoppfriske tiden da skuffelser – og latter – gikk hånd i hånd gjennom Manchester Citys historie. Det er tid for å se litt på City før 2008, før arabere, oljepenger, et stadion med sponsornavn, stjernespillere og pokaler og misunnelse og irritasjon ble synonymt med Manchester City.

Det er tid for å hente frem igjen «typical City», fra tiden da Manchester City ble sett på som et sjarmerende lag med fine drakter.

Her er 30 eksempler:

30) 2007/08: Da Sven-Göran Eriksson kjempet for jobben sin, var Middlesbrough motstander i siste seriekamp. Responsen fra spillerne i kampen for Eriksson kunne ikke vært verre: 1-8. I min tid som følger av Manchester City FC, er dette det mest pinlige resultatet. 1-8. Smak litt på det. Det ER pinlig.

29) 1975/76: Kanskje bare en digresjon, men da Manchester City vant ligacupen 28. februar 1976, hadde seks lag fått bank på veien til pokalen – og alle begynte på enten M eller N: Norwich, Nottingham Forest, Manchester United, Mansfield, Middlesbrough og Newcastle.

28) 1980/81: Da John Bond skulle gjenreise et skjørt City etter Malcolm Allison, trengte han en kriger. Gerry Gow var mannen, men han var en skadeplaget spiller. Så Bond tok ikke sjansen på en medisinsk test på den gråhårede kjempen fra Bristol City. Bond hoppet over testen, kjøpte Gow. Og City kom til FA-cupfinalen.

27) 1999/2000: Da Manchester City MÅTTE vinne mot Blackburn i den siste seriekampen, for å rykke opp, smalt det i stolpene fire ganger bak City-keeper Nicky Weaver på stillingen 0-0. Blackburn tok til slutt ledelsen også, men på et vis jeg aldri har skjønt, snudde City til 4-1 – og rykket opp.

26) 1997/98: Da hollenderen Gerard Wiekens kom til Manchester City i 1997, ante han trolig ikke at han skulle bytte divisjon seks ganger på rad med klubben. Han startet på nivå to, nedrykk til nivå tre, opprykk til nivå to, opprykk til nivå en, nedrykk til nivå to og opprykk til nivå en var det Wiekens opplevde fra 1997-2002. Han spilte altså på nivå 2-3-2-1-2-1 på seks sesonger.

25) 1969/70: Manchester City vant Cupvinnecupen i 1970 – det siste laget som har vunnet i Europa med bare engelske spillere på laget.

24) 2004/05: Claudio Reyna, Citys midtbanespiller, skjønte nok ikke stort da han skulle byttes ut – med en keeper. Ut med Reyna, inn med Nicky Weaver – og 1. keeper David James opp i angrepet. Anledningen var Citys siste seriekamp, mot Middlesbrough, og en mulighet til å komme til UEFA-cupen. James var delaktig i at City fikk straffe – som Robbie Fowler bommet på. Og Europa forsvant med det skuddet.

23) 1990/91: Niall Quinn hadde gitt City ledelsen mot Derby, da keeper Tony Coton ble utvist. Quinn gikk i mål, og reddet straffesparket fra Dean Saunders. City vant 2-1.

22) 2004/05: Da Joey Barton skulle debutere for Manchester City, fant han ikke drakten sin. Debuten ble dermed utsatt nesten seks måneder …

21) 1987/88: I løpet av denne sesongen brukte Manchester City fire keepere. Da neste sesong startet, var alle fire borte.

20) 1975/76: En corner, og dommeren kolliderte med to spillere, en fra Manchester City og en fra Wolverhampton, alle falt, spillere begynte å le – og Asa Hartford satte ballen i mål.

19) 2006/07: 1. januar 2007 scoret Giorgios Samaras i hjemmekampen mot Everton. Siden scoret ikke City et eneste mål på sin egen hjemmebane før Michael Johnson sesongen etter, mot Derby i august. Det er fortsatt rekord i engelsk fotball. Underet er at City ikke rykket ned.

18) 1957/58: Denne sesongen ble City det eneste laget gjennom historien som både scoret og slapp inn et tresifret antall mål i ligaen. Målforskjellen var 104-100. City ble nummer fem.

17) 2003/04: Tottenham ledet 3-0, og på vei til garderoben snakket Joey Barton på seg et rødt kort, som gjorde at City startet 2. omgang med 10 mann og 0-3. Et håpløst utgangspunkt. Men City er City, og rett før slutt headet Jon Macken – av alle mennesker – inn seiersmålet til 4-3 til City.

16) 1986/87: City startet sesongen med Billy McNeill som manager. Etter noen måneder ble han fristet av Aston Villa, og forlot City. Da sesongen var slutt, hadde både Manchester City og Aston Villa rykket med. McNeill fikk med seg to nedrykk på en gang i sin avskjed med engelsk fotball.

15) 1979/80: Da City skulle finne sin nye ledestjerne, falt valget på Wolverhamptons B-landslagsspiller Steve Daley. Det var snakk om 350 000 pund. Men høreapparatene var ikke oppfunnet på den tiden, og da Daley kom til City i september 1979, var prisen £ 1 467 500. Det er fortsatt tidenes dårligste kjøp i engelsk fotball. Et år senere ble han solgt for £ 350 000. Et år etter det var summen £ 25 000. Det forteller alt.

14) 1996/97: Manchester City innførte sin egen «Manager Of The Month»-konkurransen denne sesongen. På fire måneder hadde klubben fem managere, Alan Ball, Asa Hartford, Steve Coppell, Phil Neal og Frank Clark. Det er rekord.

13) 1925/26: Da klubben ikke fant noen egnet manager, ble viseformann Albert Alexander satt som midlertidig manager. Han tok klubben til FA-cupfinale og Wembley. Den eneste formannen som har vært manager for en klubb.

12) 1960/61: I FA-cupen møtte Manchester City Luton. Denis Law scoret alle seks målene for City, før dommeren stoppet kampen, som måtte spilles på nytt. Law scoret igjen, men City tapte (selvsagt) og aldri har seks mål betydd så lite som den gangen i 1961.

11) 1971/72: Francis Lee scoret på 15 straffespark, de fleste av dem skaffet han selv. Mannen fikk det passende klengenavnet Lee Won pen, både på grunn av det engelske uttrykket «Lee one penalty» – og fordi han vant så mange straffespark. 15 straffemål på en sesong er fortsatt rekord i engelsk fotball.

10) 1972/73: Malcolm Allison ble historisk da han introduserte fire forskjellige drakter den sesongen – noe som var uhørt før den tid. Den klassiske blå, «Milan-drakten», den hvite med den kongelige stripen på tvers – og en lignende med kongelig stripe, i marineblå. Den siste er blitt en sjelden klassiker.

9) 1976/77: Da Derby fikk straffespark mot Manchester City i en av de siste ligakampene den sesongen, var banen så gjørmete at det var umulig å se straffemerket. Inn kom en fyr med maling og pensel, og mens publikum og spillerne ventet, ble straffemerket på Baseball Ground i Derby malt på nytt – under kampen.

8) 1907/08: Manchester United vant sitt første ligagull – med fire av Manchester Citys spillere. 17 spillere ble suspendert i City, etter den første kampfiksingsskandalen i engelsk fotball var et faktum.

7) 1979/80: I løpet av noen få måneder i 1979, ødela manager Malcolm Allison et helt lag av gode, etablerte landslagsspillere, i den verste ødeleggelsen av et lag siden Manchester United (av helt andre grunner) måtte bygge nytt lag etter flyulykken i 1958. Allison solgte først toppscorer Brian Kidd, høyreback Kenny Clements, kaptein Dave Watson, årets spiller Asa Hartford, U-landslagskaptein Gary Owen og landslagsvingen Peter Barnes, før Mike Channon – landslagsspiss – var sistemann i ryddesjauen. Sju klassespillere ble solgt fra mars til september – og erstattet med søppel.

6) 1946/47: Roy Clarke ble historisk da han spilte i tre forskjellige divisjoner i løpet av tre kamper. Han ble kjøpt fra 3. divisjon, debuterte for City i juni (ingen andre har debutert så sent) da City spilte i 2. divisjon, rykket opp – og spilte sin tredje kamp i august da City var i 1. divisjon.

5) 1995/96: Manager Alan Ball trodde det holdt med uavgjort for å berge plassen i Premier League. Det gjorde det ikke. Ball fulgte ikke med, og mens Steve Lomas holdt på ballen ved cornerflagget, løp innbytter Niall Quinn ned for å gi beskjed om at kampen måtte vinnes. For sent, dommeren blåste av – og City var nede.

4) 1982/83: Ingen lag har vært så kort tid under streken, men likevel rykket ned. Da Radimir Antic scoret for Luton i det 88. minutt av siste seriekamp, var det første gangen på hele sesongen at Manchester City var under streken. Klubben rykket ned.

3) 1955/56: Bert Trautmann, Manchester Citys tyske keeper, sto en del av cupfinalen mot Birmingham på Wembley med brukken nakke. Det ble ikke oppdaget før dagen etter.

2) 2001/02: Stuart Pearce manglet en scoring på 100 i karrieren. Manchester City manglet en scoring på rekord (109 mål). City fikk straffespark. Portsmouths keeper gikk bort til Pearce og ga beskjed om at han ikke aktet å redde, siden det var Pearce sin siste kamp i karrieren. Pearce tok fart, tenkte på alle rekordene mens keeper sto helt stille – og skjøt. Høyt over.

1) 1937/38: Manchester City hadde vunnet ligaen i 1936/37 på en suveren måte. Nå skulle de forsvare den, med samme laget som hadde vunnet den. Det endte med nedrykk, som den eneste regjerende ligamesteren som har rykket ned i engelsk fotballs historie. Og ikke bare rykket klubben ned, de rykket ned med positiv målforskjell og flest scorede mål av samtlige lag i divisjonen…

Er det egentlig mulig?

Ja, hvis du er Manchester City – før 2008.

2 svar

  1. Tor Sønsteby sier:

    Vi ble vel utslått av en ballong på indre bane også fra våre egne fans i FA cupen også , det var vel strengt talt i januar 2008.
    http://www.telegraph.co.uk/sport/football/2290176/Manchester-City-left-deflated-in-Sheffield.html

  2. Per Arve Stenødegård sier:

    Og apropos Gerry Gow så var vel han banens beste i begge finalene og min favoritt der å da. Big Joe var vel ikke borte vekk heller 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.