Fra Mangnall til Pellegrini

sveaSett deg tilbake, lukk øynene og tenk på følgende scenario: Etter mange år i sjefsstolen for Manchester United, ryktes det at Alex Ferguson skal overta Manchester City. I sesongens første seriekamp er Ferguson fortsatt United-manager, men er likevel til stede for å se City – ikke United.

Han hjelper til og med til med laguttaket før Citys kamp…

Sesongens andre seriekamp er lokaloppgjøret, United-City. Ferguson er, offisielt, fortsatt United-manager. City vinner 1-0, og det hevdes at Ferguson etter kampen sa «jeg er fornøyd med City-seier». To dager etter sitter han på kontoret sitt – i Manchester City, offisielt ansatt som manager for rivalen.

Dette er selvsagt fiksjon. Eller? Nei, det skjedde faktisk. Bytt ut Alex Ferguson med Ernest Mangnall, og du finner den kanskje mest sensasjonelle manager-overgangen i engelsk fotball gjennom tidene.

Ernest Mangnall var mannen som skaffet Manchester United suksess for første gang. Han overtok som manager i 1903, og med Mangnall som manager vant United både sitt første seriegull (1908) og sin første FA-cup (1909). Med Mangnall som manager vant United ligaen igjen i 1911.

Det skulle gå 41 år til Manchester United igjen vant ligaen, og Mangnall er faktisk bare en av tre United-managere som har vunnet ligaen, ved siden av Matt Busby og Alex Ferguson.

ernest-mangnallI 1912 ble Mangnall manager for Manchester City, to kamper ut i sesongen 1912/13. Og det utspant seg som jeg skriver overfor: Mangnall var til stede for å se Notts County-Manchester City 2. september 1912, mens han fortsatt var United-manager, og United spilte i London mot Arsenal samme dag.  7. september var det derby-day, med Mangnall som United-manager, selv om han egentlig var klar for City.

Det skjedde altså i de dager, det kunne neppe skjedd i dag. I moderne tid er det nærmeste vi kommer, kanskje, Alex McLeish, som vant ligacupen og rykket ned med Birmingham, før han overtok byrival Aston Villa.

Mangnall vant aldri noe med Manchester City, men han løftet laget skikkelig, fikk publikum tilbake, tok en andreplass i ligaen og var nær en cupfinale, før han sluttet i 1924.

Noe av grunnen til at jeg skriver om Mangnall i dag, er fordi han er ansvarlig for en rekord som Manuel Pellegrini har mulighet til å tangere i dag. For den eneste gangen i Manchester Citys historie som klubben har vunnet de fem første ligakampene i den øverste divisjonen, var da Mangnall var manager. Rekorden på fem strake ligaseirer fra start, er fra 1912/13. City hadde ligaens beste forsvar den sesongen, slapp inn færrest mål (hadde 6-1 i målforskjell etter de fem seirene), men sprakk og ble til slutt nummer seks.

Ellers har City klart fire, strake seirer fra sesongstart fem ganger tidligere – i 1903/04, 1961/62, 2009/10, 2011/12 og denne sesongen.  Men kun denne sesongen er det blitt null baklengs. Så én rekord er satt allerede.

I gullsesongen 2011/12 vant City de fire første, spilte så en uavgjort, før det kom sju seirer til. Likevel vant City ligaen med en fattig scoring, så det hjelper lite å komme kjapt ut av startblokkene hvis du ikke holder tempoet ved like. Ligaen er en maraton, ikke en sprint, og det er kun spilt 10,5 prosent av sesongen før dagens kamp mot Crystal Palace.

Palace har et godt fotballag denne sesongen, og det blir garantert tøft å få med seg tre poeng i ettermiddag. Statistikken mot Palace i London gir heller ikke mye: På de 30 siste årene har lagene møtt hverandre 15 ganger i ligaen. Det har gitt fem seirer, fem uavgjorte og fem tap. City tapte tilsvarende kamp forrige sesong, men vant der i begge ligagull-sesongene, 2011/12 og 2013/14.

Men jo lengre Joe Hart slipper å hente noen baller ut av eget nett, jo mer selvtillit vil hele laget få (selvsagt). Under Ernest Mangnall åpnet City med fem baklengs på de 10 første kampene. Det bør være mulig å klare også for dagens Manchester City.

2 svar

  1. Espen N Bråten sier:

    Elsker historier fra gamle dager,alltid spennende å lese om begynnelsen av 1900 tallet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.