City blir ikke mindre kjøpelag etter denne sommeren

sveaTenk litt på det: Du blir fristet med verdens beste fasiliteter og det som trolig er verdens mest profesjonelle akademi. Du aksepterer selvsagt at nåløyet er trangt, og som stort talent tar du gjerne veien om et utlån eller to.

Men da du har gjort jobben din der, og føler at du er klar og god nok, så har klubben du ønsker å spille for kjøpt enda flere, dyre, etablerte spillere. Veien, som var sperret, er nå sementert. Du kommer ingen vei, og du må stilltiende reise fra klubben du håpet å spille A-lagsfotball for.

Iblant lurer jeg på hvorfor Manchester Citys eier har brukt så mye penger på et akademi når spillerne ikke skal brukes. I Manchester før jul traff jeg på en mann som hevdet han hadde sittet sammen med sjeik Mansour og flere andre mancuinans, over en øl. Planen, i følge min mann, var enkel: Utdanne unge spillere og selge de videre for en OK sum, slik at akademiet bar seg økonomisk. At spillere skulle videre til A-laget hørtes utenkelig ut.

Jeg vet ikke om dette er sant. Det spiller for så vidt liten rolle. Men i hvert fall foreløpig ser det ut som han har rett. Ja, jeg vet det tar tid å få opp spillere som er gode nok. Poenget mitt er likevel følgende: Du må få sjansen en gang. Og da holder det ikke med fire minutter, eller to ganger tre minutter.

Før seriestart besøkte jeg Martin Samuelsen i London. Han fortalte mye, også mye jeg ikke kan referere her, om Manchester City og tiden sin der. Men en ting står klart: West Ham er ikke like god som Manchester City, men de er ikke milevis unna heller. Og her gikk altså Samuelsen fra ikke å være aktuell for Citys U-21-lag til å gå rett inn i A-troppen til West Ham. Akkurat det synes jeg er litt merkelig.

Hvis du ser på spillere som har fått en bitteliten sjanse de siste sesongene, så nevner jeg Pozo (en ligakamp fra start og to innhopp da City ikke hadde spisser i troppen). Det er den eneste under Pellegrinis drøye to år som manager. Under Mancini startet Rekik én kamp, som back, Razak fikk to innhopp, Wabara et innhopp, McGivern et innhopp, Cunningham, Nimley og Ibrahim det samme. Dette er siden 2009. Ikke mye å rope hurra for.

Du kan si mye om Manchester United, men de har vært flinke til å gi unge spillere sjansen – over tid. Og det er det som er viktig: Hvordan i alle dager skal du overbevise på et eneste innhopp i verdens tøffeste liga?

I serieåpningen, og mot Chelsea, kom City opp i ledelser på tre mål. Hvem satte Pellegrini inn av Iheanacho på 18 og Demichelis på 34? Svaret vet du. For meg blir signalene feil. Det er akkurat i slike situasjoner du skal slippe dem til, de unge og lovende. Men Pellegrini er livredd for jobben sin. Han velger det safe først, hver gang. På en måte er det forståelig, siden han er under press fra spøkelset Guardiola hver dag. Men noe av poenget med skiftet fra Mancini til Pellegrini var vel også å finne en som våget å bruke unge spillere?

Jason Denayer ble rådet av Ronny Deila til å ta en sesong til i Celtic. Men spilleren som ble sesongens unge spiller i Skottland, trodde på Citys ord om at han ville bli en av fire stoppere i A-stallen denne sesongen, og forlot Celtic, skrev ny kontrakt med City. Og så endte han som femtevalg, og blir trolig leid ut – igjen. Jeg føler det var noe av det samme med Karim Rekik. Begge er store stoppertalenter, men de blir ikke satset på.

Manchester City har åpnet sesongen bedre enn – etter min mening – noen gang. Det har vært en fryd å se laget spille fotball i de to første rundene. Nå er Nicolas Otamendi kjøpt inn for en ny, stor sum, uten at jeg helt skjønner hvorfor City trengte han også. Og sagaen om Kevin De Bryune ender nok i Manchester City den også. Da har klubben handlet for £ 150 millioner denne sommeren. Synes folk vi er et kjøpelag? Definitivt. Det blir ikke mindre snakk om det etter denne fangsten.

Pressen har trolig satt rekord i saker om en spiller, uten at det har skjedd noe, med Kevin De Bryune denne sommeren. Det er saker hver dag – uten at noe har skjedd eller skjer. Utrolig boring, spør du meg.

Men det som er sikkert, det er at City har satt seg i en slik situasjon nå, med tidenes beste City-stall, og tidenes beste ellever, at de er nødt for å vinne ligaen og komme langt i Champions League for at sesongen skal være godkjent.

Og skjer det, så er alle fornøyde – og akademiet blir en parentes i nok en sesong.

15 svar

 1. Du har så rett, leder klart i kamper og setter ikke inn noen unggutter. Du må ta en prat med Pelle neste gang du er over. Bra skrevet igjen.

 2. Word. Skulle så veldig gjerne se noen ungdommer ta steget i den lyseblå drakta. Men da bør de få sjansen!

 3. Thomas Lomundal sier:

  Jeg også var utrolig skuffet over at det var nettopp Demichelis som kom inn på stillingen 0-3. Jeg kunne ikke fatte det. Hva skal til for å få sjansen liksom? Når vi leder 5 – 0 over Wrexham i ligacupen. Forventer i det minste å se at at spillere som David Silva blir spart i for eksempel ligacuper og at den yngre garde får vist seg frem her.

 4. Yngve Deila sier:

  Så enig så enig, får nok høre hele tiden at vi er et kjøpelag.

 5. Finn Harald Rode Olsen sier:

  City bør vinne PL etter denne kjøpesommeren, særlig dersom de Bryune også kommer. Noe annet vil være en fiasko, Alle disse kjøpene blir liksom for mye av det gode.

 6. Enig ang yngre som ikkje får sjansen. Men berre for å korrigere. Det var 1-0 når Demichelis kom inn. City scoret 2-0 like etter. Hadde det vært 3-0 etter 75 min så hadde nok det ikkje vært Demichelis som kom inn trur eg.

 7. Per Arve Stenødegård sier:

  Dette er jo riktig Jan Tore, men det er jo uansett på det generelle grunnlaget att Pelles politikk er helt feil og eg kan ikke skjønne annet enn att de på toppen av pyramiden ikke har betenkeligheter rundt dette og hvilke signaler dette sender ut. Både til de store talentene rundt om i verden , men også for Manchester City som Brand i enda litt større grad.
  Ikke skjønner eg helt hva en skal med Otamendi heller egentlig nå når Mangala er i ferd med å vise sine true colors og springe ut i full blomst , men hva vet eg gamle mannen .-)

 8. Som sagt, heilt enig i det folk skriver ang dei yngre spillerene i klubben. Eg berre korrigerte det som var feil ang når Demichelis kom inn. Forstår heller ikkje heilt Otamendi kjøpet, men ke veit eg halvgamle mannen 😀

 9. Knut Espen Svegaarden sier:

  Det er selvsagt bare å korrigere meg. Men standpunktet og meningen blir den samme – uansett. Jeg fører statistikk for hver serierunde, gjort siden 1972, så jeg har rimelig bra oversikt over hvem som har fått prøve seg gjennom tiden. Micah Richards er fortsatt siste akademispiller som har spilt seg til fast plass på Man City. Det er nok dårligst i den kategorien av samtlige i PL. Richards er 27 nå.

 10. Det er spilt to runder, så skal besservisserne gulpe. Pelle driver for øvrig ikke politikk, han er en strategisk langsiktig tenkende trener, og sikkert lønnsadel sådan, helt greit 😊

 11. Bjørn Nordvik sier:

  Svea. Liker alltid å lese det du skriver. Du har selvfølgelig rett, men jeg er såpass optimistisk at vi i de neste ti årene vil se flere A lags spillere som kommer opp fra akademiet. Så City EDS – Spurs U 21 sist fredag. Mange spillere der som har masse talent. Fortsetter de å jobbe hardt og er tålmodige så vil hvertfall noen av de kunne ha en fair sjanse til å spille seg inn i en A lagsstall om 2-4 år. Angus Gunn var knallgod i mål. Manu Garcia var god. Samme var Thierry Ambrose og Bersant Celina.

 12. Stig Yngve Helgesen sier:

  Helt klart noe til ettertanke!!

 13. Manc-a-lot sier:

  At akademiet skal finansiere seg selv er nok riktig, men at det ikke skal produsere A-lagsspillere på sikt kan jeg ikke se for meg. Gleder meg til den neste Manchesterfødte spilleren etablerer seg i City. Skal bli en gledens dag!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.