Dzeko til Roma på lån

dzeko-jublerEdin Dzeko har omsider skrevet under for Roma, men i første omgang bare på en låneavtale. Overgangen kan bli gjort permanent dersom visse kriterier oppfylles.

Det har lenge vært klart at Edin Dzeko ikke kommer til å spille i lyseblå City-drakt denne sesongen. Allerede i midten av juli ble det rapportert at Dzeko var enig med Roma om personlige betingelser, og at det eneste som gjensto var at City og Roma skulle bli enige om en overgangssum. I starten av august skrev så diverse medier at de to klubbene var blitt enige, og ryktene ville da ha det til at Roma skulle betale City £16 millioner for Dzekos tjenester. Deretter ble det stille en stund, selv om det var tydelig at klubben ikke regnet med at Dzeko skulle spille mer for City. Flere City-spillere takket på Twitter Dzeko for tiden i City, blant annet Vincent Kompany, som skrev «Thank you for all the great moments at this club. We will never forget what you did for us». Dzeko ble heller ikke tildelt noe draktnummer, og Sergio Agüero fikk Dzekos gamle nummer 10.

Først i dag, noen dager etter seriestart, ble overgangen offisielt offentliggjort av City. Ryktene vil ha det til at det oppsto komplikasjoner fordi Romas kvote med ikke-EU-spillere allerede var full, og at de ble nødt til å selge en spiller før de kunne hente inn Dzeko. Til tross for dette rapporterer altså både City og Roma nå at Edin Dzeko er klar for Roma, men i første omgang bare på en låneavtale som varer i ett år og «with a view to a permanent deal» etter det. Dette strider for så vidt mot det media har rapportert tidligere, men er likevel ikke helt uventet med tanke på at City har gjennomført flere slike handler de siste årene. Avtalen ligner både på den City gjorde med Valencia for Alvaro Negredo forrige sesong, og den City gjorde med Inter Milan for Stevan Jovetic for et par uker siden. Mens Jovetic’ utlånsavtale varer i to år før Inter må kjøpe han for et allerede fastsatt pris, må imidlertid Roma kjøpe Dzeko allerede om ett år. City skriver denne gangen likevel «if certain conditions are met», uten at det blir spesifisert hva disse betingelsene går ut på. Manchester Evening News skriver at Roma må betale City £14 millioner når de kjøper han, mens andre medier rapporterer at Roma i første omgang betaler City £2,86 millioner for å få låne Dzeko i ett år, før de betaler ytterligere £7,88 millioner dersom overgangen blir gjort permanent. I så fall vil ikke City få mer enn £10,74 millioner for spissen som i sin tid kostet City £27 millioner.

Det var i januarvinduet i 2011 at Roberto Mancini hentet inn bosnieren fra Wolfsburg etter lengre tids spekulasjoner. Dzeko ble Citys nest dyreste kjøp frem til da, og også den dyreste spilleren en tysk Bundesligaklubb hadde solgt. Dzeko underskrev i utgangspunktet på en kontrakt som skulle vare i fire og et halv år, men denne ble forlenget så sent som i august i fjor. Da skrev nemlig bosnieren under på en ny fireårskontrakt med City, etter en meget god sesong i City-drakta, som endte med seriegull.

Dzeko brukte imidlertid litt tid på å bli varm i trøya, og det første halve året var ikke noen ubetinget suksess. Det første målet hans for City kom i en FA-cupkamp mot Notts County, og det ble totalt seks scoringer fra januar til mai i 2011.

Sesongen etter ble imidlertid en stor sesong for den store bosnieren, som scoret 19 mål på 42 kamper, og var sterkt delaktig i at City vant serien i England for første gang på over 40 år. Ikke minst vil Citys nummer 10 for alltid bli husket for utligningsmålet mot Queens Park Rangers i den dramatiske avslutningen på sesongen, som endte med lyseblått ligagull. I samme sesong markerte han seg også med å score hele fire mål på bortebane mot Tottenham da City vant 5-1, i tillegg til å score to ganger på overtid og i tillegg stå for en assist borte mot Manchester United på Old Trafford i den legendariske 6-1-seieren.

Sesongen etter ble det ikke noe gull, men 15 mål på 32 opptredener lar seg likevel høre. Av høydepunkter her kan nevnes bortekampen mot West Bromwich der City med bare ti mann på banen etter en utvisning tidlig i kampen lå under 0-1 før Dzeko ble byttet inn 12 minutter før slutt. I løpet av de 12 minuttene hadde bosnieren scoret to ganger og snudd kampen på egenhånd. Også i Champions League markerte Dzeko seg med scoring mot Real Madrid på bortebane, i en kamp City til slutt tapte etter to Real Madrid-scoringer i sluttminuttene.

I sesongen 2013/14 hadde City fått ny manager, og med Sergio Agüero ute av spill store deler av sesongen på grunn av skade, ble det Dzeko som fikk ansvaret med å omsette Citys sjanser i mål. 16 ganger gjorde han det i ligaen, og var dermed en særs viktig bidragsyter til at City gjenvant ligatroféet fra to sesonger før. En kamp som definitivt bør trekkes frem her er den vanskelige bortekampen mot Everton i tredje siste kamp for sesongen. City var nødt til å vinne denne for å kunne vinne ligagullet, og til tross for elendig statistikk tidligere mot Everton på Goodison klarte de lyseblå nettopp dette, blant annet takket være to scoringer av Edin Dzeko i 3-2-seieren. Også i den påfølgende kampen mot Aston Villa scoret Dzeko to ganger etter at Villa hadde forsvart seg tappert i over en time. To Dzeko-scoringer ble det nok en gang også mot Manchester United på Old Trafford, i en kamp City vant 3-0. Også i ligacupen scoret Dzeko seks ganger totalt, og var dermed også der en viktig bidragsyter til at City vant troféet for første gang siden 1976.

Dessverre ble forrige sesong ikke en like stor suksess for bosnieren, mye på grunn av skader. Det ble ikke mer enn 19 kamper fra start i alle turneringer, og totalt seks scoringer. Det siste målet hans i en obligatorisk kamp kom borte mot Liverpool i mars, mens det siste målet hans overhodet kom nå i starten av august, da han kom inn som innbytter og scoret fra kloss hold på overtid mot Stuttgart i en treningskamp City tapte 2-4. På dette tidspunktet var det imidlertid omtrent klart at Roma kom til å bli neste stopp for Dzeko.

At Dzeko har vært en populær spiller blant City-fansen er det ingen tvil om, og beskjeden Dzeko selv har lagt ut til City-fansen på Facebook vitner om at han har satt stor pris på tida i Manchester. Han skriver direkte til City-fansen (oversatt til norsk):

«Etter fire og et halvt år, fylt med jubelrop for meg og min kjærlighet for dere, er tiden kommet for å si farvel. Jeg har tilbrakt noen av de beste øyeblikkene i karrieren min i Manchester City, øyeblikk som jeg aldri kommer til å glemme. Fem troféer og mange store seire over de største rivalene våre, i tillegg til gleden i ansiktene deres i løpet av de siste fire og et halvt årene, er ting en person aldri kan glemme. Tusen takk for alt!

Tusen takk til alle folkene i klubben som alltid har vært der for meg! Jeg skylder en spesiell takk til lagkameratene mine og staben som har blitt som en familie for meg i løpet av disse årene, og dette er akkurat som måten jeg ser Manchester City på – som en stor familie. Og som dere ganske sikkert vet, å si farvel til de som står deg nærmest er alltid det vanskeligste.

Ja, det er tid for å si farvel og tid for å møte nye utfordringer. Jeg flytter til et nytt land, til en ny flott klubb med flotte supportere og jeg ser fram til dette. Men tiden jeg tilbrakte med dere, i tillegg til gleden og kjærligheten som jeg følte der vil for alltid være med meg.

Enda en gang, takk for alt. Jeg vil fortsette med å være en stor supporter av Manchester City, som jeg ønsker alt det beste og mange flere troféer og glede i fremtiden.

Farvel Manchester og lykke til!»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.