Wilfried Bony til City

Wilfried_044I dag ble det endelig offisielt bekreftet – Wilfried Bony er klar for City! Bli bedre kjent med Citys nye ivorianske spiss!

Det har vært en dårlig skjult hemmelighet at Manchester City den siste tida har vært i forhandlinger med Swansea City om å få kjøpe 26 år gamle Wilfried Bony, som for tida gjør seg klar for spill med Elfenbenskysten i Afrikamesterskapet, sammen med blant andre landsmann Yaya Touré. Til slutt ble klubbene enige om en overgangspris på £25 millioner, en sum som kan stige til £28 millioner dersom visse kriterier trer i kraft. Nå har også Bony blitt enig med City om de personlige betingelsene, bestått den medisinske testen, og underskrevet en kontrakt med de lyseblå som gjelder i fire og et halv år.

26-åringen har blitt tildelt drakt nummer 14 i City, men vil altså ikke være å se i den lyseblå City-drakta før etter at Afrikamesterskapet er over, eller Elfenbenskysten er slått ut. Det vestafrikanske landet spiller sin første kamp i mesterskapet 20. januar, og møter da Guinea. Om de kommer helt til finalen spilles den søndag 8. februar, og etter det vil Bony være klar for spill i alle turneringer City er med, inkludert de to kampene mot Barcelona i Champions League.

For å ta noen tørre fakta om Bony først – han er født 10. desember 1988 i byen Bingerville sør i Elfenbenskysten, men bodde i barneårene også i byene Tebrau Plateau og Abobo PK18. Som barn spilte han mye gatefotball og var også med i flere internasjonale cuper og turneringer, før han tilbrakte tre år i Cyrille Domoraud-akademiet i Bingerville. Den profesjonelle karrieren startet han i hjemlig serie, med Issia Wazi i ivoriansk Ligue 1. Debuten kom i 2006 som 18-åring, og allerede i sin første sesong ble han toppscorer i divisjonen. Bonys imponerende opptredener for Issia Wazi gjorde at agentbyrået GFK Pro Football Management ble interessert. GFK har hjulpet en rekke afrikanske spillere til Europa, og det var gjennom dette byrået at Bony fikk muligheten til å prøvespille for Liverpool. Liverpool kom imidlertid aldri med noe tilbud om kontrakt til Bony.

Bony kom seg likevel til Europa, takket være agenten hans, Francis Gilbert Kacou. Men i stedet for England endte han opp i den Tsjekkia, og den største tsjekkiske klubben – Sparta Praha, der han gikk på lån i oktober 2007. Til å begynne med spilte han på Sparta Prahas B-lag i tsjekkisk tredjedivisjon, men der imponerte han såpass at han etter hvert ble hentet opp på førstelaget og fikk permanent kontrakt. Han fikk 16 kamper for Sparta Prahas førstelag i debutsesongen, og scoret tre mål.

I sesongen 2009/10 ble det langt flere opptredener – 29 i tallet, og totalt ni mål i serien. Det bidro til at Sparta Praha vant den tsjekkiske serien den sesongen, og tok tilbake tronen fra Slavia Praha, som hadde vunnet de to sesongene før. I tillegg ble det kamper i den hjemlige cupen, Champions League-kvalifisering og i Europa League. I sistnevnte turnering scoret Bony fire mål på åtte kamper den sesongen.

Etter å ha scoret 10 mål på 14 kamper i serien og 7 mål på 10 kamper i europacuper i første halvdel av sesongen 2010/11, kom nederlandske Vitesse Arnheim på banen og sikret seg Bonys underskrift i januar 2011. Bony signerte en kontrakt på tre og et halv år med den nederlandske klubben der han var lagkamerat med blant annet Marcus Pedersen, og debuterte ved å score i lokalderbyet mot De Graafscaap. Den kommende sesongen ble det 12 scoringer på Bony i seriespill for Vitesse på totalt 28 opptredener, og i februar 2012 forlenget han kontrakten med klubben fram til 2015, etter å ha blitt linket til andre klubber en periode.

Det er imidlertid den neste sesongen (2012/13) som ble den store sesongen for Bony i nederlandsk Eresdivisie, da han ble toppscorer i Nederland etter å ha scoret 31 mål på 30 kamper. Disse 31 målene inkluderer blant annet et hattrick mot Heerenveen etter å ha lagt under 0-3 og begge målene i den sjokkerende 2-0-borteseieren over Ajax i november den sesongen. Da han 15. april scoret i 3-3-kampen mot Roda, var det niende kampen på rad at han scoret for Vitesse. Bony ble ikke overraskende kåret til beste spiller i Nederland den sesongen.

Nettopp derfor kom også Swansea og Michael Laudrup på banen sommeren 2013, og sikret seg Bonys underskrift for den nette sum av £12 milloner, som var ny overgangsrekord for en walisisk klubb. I Swansea ble det én og en halv sesong på Bony før altså Manchester City nå åpnet lommeboka for å sikre seg ivorianerens underskrift. 17 mål på 34 Premier League-kamper ble fasiten etter forrige sesong, noe som absolutt lar seg høre for en klubb som endte på 12. plass i Premier League. Totalt ble det 26 scoringer på Bony i den hvite Swansea-drakta forrige sesong, og med tanke på at han også var skadet en periode i starten av desember, er tallene imponerende.

Første nyttårsdag 2014 scoret han begge målene for Swansea ta Manchester City var på besøk og vant 3-2, og få dager senere scoret han på overtid da Swansea slo ut Manchester United av FA-cupen og noterte sin første seier på Old Trafford noensinne.

Så langt denne sesongen har Bony scoret 9 mål i Premier League, og ga blant annet Swansea ledelsen borte mot City i november da han kom alene med Joe Hart og scoret sikkert. City greide imidlertid å snu kampen etter mål av Stevan Jovetic og Yaya Touré og vant kampen 2-1.

Wilfried_010Men nå skal altså Bony score mål for City i stedet for i mot. Etter å ha signert kontrakten med City kunne Bony fortelle Citys offisielle side hvor glad og stolt han er over å få lov å spille for de regjerende seriemesterne i England. «Det er en flott følelse, stor ære og en herlig utfordring. Som spiller er det stort å få være en del av en av de største klubbene i verden og det er en god mulighet for meg – jeg er veldig stolt nå. Jeg har gledet meg til dette øyeblikket og nå er det her – det er fantastisk. Jeg tror det er det rette valget for meg. City er i Champions League. På slutten av forrige sesong sa jeg at hvis jeg skulle flytte på meg måtte det være til et lag som er med i Champions League, som er en vidunderlig turnering som jeg har lyst til å spille i, og vinne. Det er motiverende for meg å gi alt for å kunne få til det. City er en stor klubb med mange erfarne spillere, så jeg tror vi kan klare det.»

Uansett om City makter å slå Barcelona i de to kampene i Champions Leagues åttendedelsfinale eller ikke, er det liten tvil om at City har hatt store spissproblemer i det siste med skade på alle sine tre førstelagsangripere, og at en ny angriper på topp vil være et kjærkomment tilskudd. Alvaro Negredo er offisielt fortsatt Citys eiendom, men er utlånt til Valencia fram til sommeren. Med i kontrakten mellom City og Valencia er et obligatorisk salg av Negredo til den spanske klubben for omtrent samme pris som nå City har betalt Swansea for Bony. Dermed vil altså ikke kjøpet av Bony, som er Swanseas høyeste salg noensinne, ha noe å si for Financial Fair Play-reglene, som City er underlagt.

Bony er den mestscorende spilleren i Premier League i kalenderåret 2014 (20 mål), og ligger siden starten av 2012/13-sesongen på femteplass på listen av toppscorere i Europas seks høyest ansette ligaer. Bare Cristiano Ronaldo, Lionel Messi, Zlatan Ibrahimovic og Graziano Pellè har scoret flere enn Bonys 56 ligascoringer i den perioden (for Vitesse og Swansea, som ikke engang er toppklubber i sine land).

Manuel Pellegrini er en av dem som har vært en fan av Bony lenge. «Han er veldig vanskelig å markere fordi han er så sterk,» kunne Citys chilenske manager fortelle. «Han er en intelligent fotballspiller som har ferdigheter og styrke. Målstatistikken hans har vært utmerket siden han kom til England. Han har tilpasset seg spillet her veldig raskt, og jeg tror han raskt vil finne seg til rette i City».

Pellegrini er ikke den eneste som er full av lovord om Citys nye spiss.
Ruud Gullit har beskrevet Bony som en målmaskin, og det sier litt om teften hans til å være på rett plass til rett tid at 23 av de 25 scoringene han har i Premier League så langt er scoret innenfor boksen.

Stuart James i The Guardian beskriver Bony som en «predator», altså et rovdyr, og legger videre til at han er en type angrepsspiller som tilbyr noe litt annet i forhold til de spissene City allerede har (Agüero, Dzeko og Jovetic). James beskriver Bony som en enormt sterk og kraftig spiller, og vekten for den 1,82 meter høye ivorianeren skal være på 91 kg – en tungvekter om han hadde vært bokser. James skriver at Bony er «a powerhouse of a man», og sammenligner lårene hans med tjukke trestammer – som det er umulig å få tatt ballen fra.

I et intervju gjort i samme avis i november forteller Bony at han av og til liker å vise fram styrken sin, bare for å irritere midtstopperne han møter. Med ryggen mot mål mottar han ballen, holder forsvarsspilleren unna med den ene hånda, samtidig som han holder knottene på skoen plantet oppå ballen. «Noen ganger gjør jeg det bare for gøy,» kunne Bony fortelle. «Bare for å gjøre forsvarsspilleren sint og vise ham at han ikke kan gjøre noe som helst så lenge jeg er der».

Bony er ikke spesielt høy, men beskrives likevel som er utmerket hodespiller. «Jeg har god timing» forteller Bony i et annet intervju. Som den kraftpluggen han er er han imidlertid ikke den raskeste spilleren i Premier League, og heller ikke den største dribleren. På de 18 månedene han har spilt i Premier League har han ikke mer enn seks målgivende pasninger, noe som viser at han foretrekker å score selv, framfor å servere andre. «Å være kreativ og sende pasninger som gjør at andre scorer er noe jeg alltid prøver å bli bedre på», kunne Bony fortelle The Guardian. Det er denne viljen til hele tiden å bli bedre som har ført Bony dit han er i dag, og nå er det altså i Manchester City han skal prøve seg, etter at Afrikamesterskapet er over. Fortsetter han den utviklingen han har hatt gjennom hele karrieren, er det ingenting ikke tyder på at han kan bli en stor suksess i den lyseblå drakta også.

bony announcement final

3 svar

  1. Per Erik sier:

    Gleder meg allerede, helt perfekt. Passe alder, på vei opp og en litt annen spisstype. Bare vi kommer gjennom januar med Chelsea på skuddhold kommer det til å bli en utrolig spennende avslutning på sesongen-

  2. Damir Causevic på Facebook sier:

    Han forsvinner sammen med Yaya til Afrika snart tenker jeg? Blir ikke så mye hjelp da:(

  3. Rashid Ahmed på Facebook sier:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.