Stan Bowles – det største talentet?

Manchester City har fått fram mange fotballtalenter gjennom årene, kanskje spesielt på 60-tallet, siste halvdel av 70-tallet, via 86-generasjonen til dagens Academy-spillere.

Noen slår til, andre faller gjennom, mens andre blir helt OK. Og så har du de eksepsjonelle, de jeg skal nevne her.

Jeg har prøvd å sette opp de 15 største City-talentene de siste 50 årene, ut fra det har jeg lest, hørt, sett og snakket med folk i klubben om. Listen er subjektiv, men neppe så veldig langt unna «sannheten». Jeg har konsentrert med mindre om fysiske egenskaper enn de mer fotballsynlige og tekniske, både i hodet og i beina.

Her er min liste:

15. Jack Redshaw. Dette er kun en slenger – som sistemann – og en tro på at dette er vår nye toppspiss. Redshaw har enn ikke debutert, han er født i 1990, liten og utrolig kjapp og har scoret en haug med mål på aldersbestemte lag de siste årene.

14. Vladimir Weiss. Debuterte i 2009 – 19 år gammel.

Har en ekstrem fart, og kan ta seg forbi spillere som slalåmporter. Allerede debutert på Slovakias landslag.

13. Shaun Wright-Phillips. Debuterte i 1999 – 17 år gammel.

Ble sett på som for liten av vekst i Nottingham Forest, heldigvis for City. Vanvittig rykk med ballen i beina og et tungt skudd til å være så «liten».

12. Garry Flitcroft. Debuterte i 1992 – 19 år gammel.

Var juvelen blant de spillerne som Peter Reid fikk gjennom fra juniorlaget på den tiden. Ekstremt ballsikker og en god pasningslegger. Box-box og også et bra skudd.

11. Stephen Ireland. Debuterte i 2005 – 18 år gammel.

Mannen som åpner forsvar før noen får tenkt seg om. Kjappere i hodet enn i beina, noe jeg la merke til da jeg så debuten hans. Ekstremt spilleintelligent.

10. Gary Owen. Debuterte i 1976 – 17 år gammel.

De så tidlig i City at her kom det noe spesielt, da Owen kjempet seg inn på laget. Ikke så fysisk, men et meget godt fotballhode og bra driv med ballen. Kaptein på U-21-landslaget en lang periode.

9. Danny Sturridge. Debuterte i 2007 – 17 år gammel.

Det er skuddet og evnen til å komme til avslutninger som var mest oppsiktvekkende da Sturridge skjøt seg gjennom akademiet. Skyter kjappere og tyngre enn de fleste rutinerte spisser.

8. Michael Johnson. Debuterte i 2006 – 18 år gammel.

Det ble tidlig snakket om Johnson, evnen hans til å gjøre de gode løpene, teknikken og skuddet hans. Kaptein på juniorlaget i tidlig alder. Komplett midtbanespiller.

7. Peter Barnes. Debuterte i 1974 – 17 år gammel.

Kanskje den mest teknisk begavede spillere som ble sett på aldersbestemt nivå i City på 70-tallet. Ekstremt finteregister, bra fart og fantastisk med ball i beina.

6. Clive Wilson. Debuterte i 1981 – 19 år gammel.

Det store svarte håpet, den beste av de fargede som kom gjennom på den tiden. Fantastisk med ball i beina og veldig god fysikk.

5. Michael Barnes. Her er den ukjente – han som aldri kom lenger enn til juniorstadiet. Ifølge far Ken Barnes, var Michael et større talent enn broren Peter, og han spilte på juniorlaget med Nicky Reid. Men Michael fikk diagnosen «schizofren», og måtte slutte som fotballspiller. Her gikk vi glipp av noe stort.

4. Paul Lake. Debuterte i 1987 – 18 år gammel.

Alle så at dette ville bli noe stort. Gutten hadde alt, var like god til alt og spilte i alle posisjoner. Så kom skadene. Og en stor karriere ble stoppet. Dessverre.

3. Glyn Pardoe. Debuterte i 1962 – 15 år og 314 dager gammel.

Fortsatt Citys yngste debutant. Fantastisk atlet, litt som Lake, spilte i alle posisjoner. To-fotet og teknisk briljant. Karrieren stoppet av skader – her også.

2. Tommy Caton. Debuterte i 1979 – 16 år gammel.

Spilte fast i midtforsvaret med en gang han fikk sjansen, mens han fortsatt var 16 år – og så seg aldri tilbake. En unik blanding av teknikk, hurtighet, god rekkevidde, godt hodespill og god fysikk. Fantastisk talent som sluknet etter at han dro fra City.

1. Stan Bowles. Debuterte i 1967 – 18 år gammel.

Dette var spilleren City mistet, the one that got away, den teknisk beste spilleren med det beste fotballhodet som har vært i klubben. Hadde en lidenskap som het SPILL, og som ødela endel, men Citys tap ble QPRs seier, og han gjorde flere gode sesonger i London-klubben.

Enig/uenig?

 

Legg igjen en kommentar