Tallene som viser fremgangen

Landslagspause. Kanskje tid for en bitteliten oppsummering av sesongen så langt. Har det vært bra? Hvor bra? I første rekke må vi sammenligne med oss selv. Det er det mest rettferdige og det mest realistiske. Og vi må se på hva vi har gjort i den moderne fortid, ikke mot det som skjedde på 70- eller 90-tallet.

Det har vært spilt sju serierunder pluss to runder i ligacupen. Siden City ble et stabilt topplag igjen, dette er den åttende strake sesongen i Premier League, er tallene sånn:

2oo2/03: 8 poeng, 7-9 i målforskjell og 14 plass. Utslått av ligacupen.

2003/04: 12 poeng, 14-8 i målforskjell og 5.plass. Videre i ligacupen.

2004/05: 7 poeng, 8-7 i målforskjell og 13.plass. Utslått av ligacupen.

2005/06: 11 poeng, 7-6 i målforskjell og 6.plass. Utslått av ligacupen.

2006/07: 8 poeng, 6-9 i målforskjell og 12. plass. Utslått av ligacupen.

2007/08: 13 poeng, 8-5 i målforskjell og 3.plass. Videre i ligacupen.

2008/09: 9 poeng, 18-12 i målforskjell og 11.plass. Utslått av ligacupen.

2009/10: 16 poeng, 15-8 i målforskjell og 4. plass. Videre i ligacupen.

Dette er de faktiske tallene, og de viser at City er på sitt mest stabile NÅ. Vi har flest poeng, den beste målforskjellen og vi har passert to hindre i ligacupen. Vi var bedre plassert for to sesonger siden, under Eriksson, men sammenligningen er urettferdig siden flere av konkurrentene har spilt en kamp mer enn oss. I tillegg er vi bare bak Tottenham på tredje plass på færre scorede mål, så vi er egentlig likt med Spurs på tredje.

Det vitner om en – foreløpig – stabilitet som jeg tror City vil fortsette med, fordi stallen er bedre og bredere, og vi vil neppe få en sprekk som vi opplevde da Eriksson satt som sjef.

Fordi troppen er bedre trent og den tåler skader bedre.

Hva har vært bra så langt?

Det mest imponerende – og beste – for meg er at jeg – i motsetning til tidligere sesonger – tror at City hele tiden kan score. Selv når vi ligger under så føler jeg meg trygg på at vi kommer til sjanser og at vi også scorer mål etter hvert. I tillegg vinner vi kamper vi SKAL vinne, der det forventes at vi ikke sklir og går på trynet. Det er også noe nytt.

Mot Aston Villa kom vi under, men det var ikke så overraskende at City utlignet. Fordi vi har så mye kvalitet offensivt at det ofte holder at EN mann er på hugget. Angrepet som førte til utligningen på Villa Park er kanskje det beste jeg har sett av City denne sesongen.

Mot United kom vi tilbake TRE ganger. Mot Arsenal virket det som det skulle rakne på 2-1, men plutselig sto det 4-1. Nå skal det sies at det var ELENDIG å slippe Arsenal inn igjen til 4-2 og det kunne lett blitt 4-4. Men det HOLDT helt inn. Det er det viktigste.

Det er liten tvil om at januar-kjøpene av Given og Bellamy var utrolig viktige. Det samme med Barry og Adebayor og Touré i sommer. De andre avventer jeg med å bedømme.

Skremmende er det derimot å se den dalende formen til våre egne gutter, som spesielt Richards, til dels SWP og i perioder også Ireland. Og fortsatt mener jeg Onuoha burde spilt, enten back eller stopper. Fordi han er mer enn god nok.

Hvis spillere som Petrov, Robinho og/eller Richards syter mye i tiden som kommer, så tror jeg ikke klubben gjør mye for å beholde dem. Hughes har ikke bruk for sytekopper, da henter han inn andre.

Når det blir vår igjen, så tipper jeg at Vladimir Weiss mer eller mindre har okkupert høyrekanten. Sjansen er liten, men jeg tar den likevel. Bare en feeling for noe. Iblant slår den til, andre ganger ikke.

Min kollega i NTB, Steinar Bjerkmann, jobber også for Liverpools supporterblad The Kopite. Før sesongen tippet han City som ligamestre. Det er et historisk tips. Siden VG gjorde det sommeren 1977 har jeg aldri sett noen som har tippet City på topp.

Bjerkmann tar feil, men fyren har såpass peiling at det forteller litt om hvordan Citys standing har endret seg den siste tiden.

Jeg tippet 5.plass. Det er nok mer realistisk, men uansett er det deilig å se et lag som presterer, uke ut, uke inn, for første gang på lang, lang tid.

Måtte det bare vare.

Når spilles ligacupfinalen egentlig?

Legg igjen en kommentar