Hvem kastet den første stenen?

Bibelhistorien er ikke min sterke side, og Lillestrøms religiøse back Marius Johnsen påpekte på et foredrag jeg holdt for LSK i vinter at jeg ikke brukte «Hvem kastet den første stenen» riktig. Nå prøver jeg igjen – angående Adebayor.

Det er mulig Marius Johnsen har rett, men jeg tolker bibelhistorien på min måte. Poenget med den første stenen (ikke curling) er at det veldig ofte glemmes foranledningen til ting som skjer, at det ofte er en god grunn til at folk gjør ting, men at det sjelden stilles spørsmål rundt hva som var foranledningen.

Et eksempel: En juniorkamp jeg så for en stund siden, Asker mot Stabæk. Asker hadde allerede en mann utvist, stillingen var 2-2 og laget kjempet med alt de hadde. En av Askers spillere var på vei gjennom, ble hindret, mistet balansen nok til at han mistet ballen og skulle hatt et klart frispark. Dommeren blåser ikke, Stabæk kontrer og i stedet får de frispark når en av deres spillere felles.

Askers spillere er slitne, de har en mann mindre på banen, og da Stabæk får det frisparket Asker skulle hatt, tilter det for slitne spillere. Da drar dommeren fram TO røde kort til, og kampen ender som en parodi, med 11 mot 8 og Stabæk vinner 3-2.

Poenget mitt er at det var dommerens feil først, det var han som startet hele greia ved å dømme feil. Og ved at han gjør feil først, så sender han to spillere i dusjen som en slags straff for seg selv. Hadde dommeren tenkt seg litt om så hadde han skjønt reaksjonen – og fått roet det hele. I stedet sørger han for at HANS feil gjør at kampen ender i en parodi av en fotballkamp.

Nå skal jeg ikke overføre dette direkte til forrige lørdag og Emmanuel Adebayor. Men det har den likheten at Ade IKKE hadde tråkket på van Persie hvis ikke nederlenderen FØRST hadde satt inn en meget farlig takling på vår mann. Det var van Persie som STARTET det hele. Likevel snakkes det bare om det som skjer ETTER at Arsenals mann gjorde en feil. Dette er klassisk, etter min mening. Vi er for dårlige på å se på foranledningen til at ting skjer, og jeg tipper at Ade får straff og ikke van Persie.

Nå forsvarer ikke jeg det Adebayor gjør. Det er en tåpelig motreaksjon, men igjen: Det skjer neppe hvis van Persie starter. Første stenen osv.

Noe av det samme kan forklare hvorfor Adebayor løper hundre meter og feiret scoringen for City foran feil supportere. Han mener de har hundset ham lenge, at de ikke respekterte han og at de lagde et helvete mot ham under kampen. Sånn sett er det en naturlig ting å reagere. Den episoden syns jeg er mer tåpelig enn stygg. Du bør rekke å tenke deg om i løpet av hundre meter, og får han straff for feiringen så er det det lange løpet som fører til straff. Jeg mener noe av det samme skjedde i Norge i vår, der en spiller tok fryktelig lang fart før han ropte opp i ansiktet til dommeren.

Du bør rekke å tenke i løpet av hundre meter, det var Adebayors feil. Men kampstraff? Tja, vi bør vel først og fremst konsentrere oss om å få vekk skuespill på banen, stygge taklinger og uthaling av tid. Det er der de alvorlige problemene for fotballen ligger i dag. Adebayor feiret på feil måte, og jeg tror han har fått meldingen om det nå.

Neste gang rekker han kanskje å tenke også. I en kamp i Europa med Rosenborg for mange år siden, var Nils Arne Eggen så sint på linjemannen at han bestemte seg for å fortelle ham hvor dårlig han var. Men linjemannen var langt unna, og i løpet av de sekundene det tok Eggen å komme fram til der mannen med flagget sto, hadde RBK-treneren rukket å tenke seg om. Linjemannen så på Eggen, Eggen på linjemannen – og da sa Eggen:

– Ehhhhh…veit du hvor lenge det er igjen av kampen?

Legg igjen en kommentar