God start – ingen garanti

Høsten 1982 åpnet Manchester City med tre srake seirer og vant fire av de fem første kampene. Likevel rykket klubben ned.

Dette er skrekkeksemplet på at en god seriestart slett ikke er en garanti for suksess i en sesong som varer i nesten ni måneder. Jeg forteller det for å drysse litt realisme ned i årene på de av oss som tror at Manchester City anno 2009/10 blir en suksess. For så enkelt er det selvsagt ikke. Men for supportere som lever i nuet er det lett å se på en tabell fra første spark, spesielt når det går bra.

Nå er jeg av de få som mener at det ikke burde vært laget fotballtabeller før det er spilt fem-seks serierunder. Fordi det alltid tar tid før en tabell «setter seg», før du ser tendenser i noe som helst.

Da Liverpool tapte den første kampen denne sesongen, var det flere av deres supportere som mente at de allerede var ute av kampen om ligagullet. Noe som selvsagt er det reneste tøv. Jeg tar her noen eksempler på City-åpninger – og hvordan det endte til slutt:

City har vunnet ligaen to ganger. I 1936/37 vant klubben tre av de 14 første kampene og lå håpløst til på tabellen. Så ble det bare to tap på de siste 28 kampene – og gull.

I 1967/68 vant ikke klubben noen av sine tre første kamper, men tapte bare fem av de 30 siste kampene og vant ligaen.

I 1970/71 var City ubeseiret på sine åtte første kamper, tapte bare fem av de 25 første – men endte på 11.plass til slutt.

I 1974/75 vant City fem av de sju første, men klarte aldri å være stabile etter det og endte som nummer åtte.

Unntaket fra nærmest en City-regel om at det går stikk motsatt av hva det ser ut som, er 1976/77 da det ble seks kamper uten tap fra start, kun to tap på de 25 første og sølv til slutt.

I 1980/81 vant ikke City før i 13. serierunde, men klarte seg likevel fint og endte midt på tabellen.

I mer moderne tid 1990/91 åpnet City med kun to tap på sine 16 første kamper, fullførte helt OK og ble nummer fem. I 1991/92 ble det tre strake seirer fra start av og en ny femteplass.

Så har du Pearce sin sterke åpning med tre seirer på de fire første i 2005/06, men resten ble ræva og en 15. plass. Under Svennis for to sesonger siden åpnet City med tre strake – nøyaktig likt det vi har nå, men fadet ut og ble nummer ni til slutt.

Eksemplene er flere på at sesongåpningen ikke holder det den lover, enn det motsatte. Det er greit å tenke på og kan kanskje få litt realisme inn i både klubb og supportere. For slår vi Arsenal lørdag blir det første gang med fire strake seirer fra start siden 1961/62. Hvordan det endte da? City vant bare tre av de 18 neste kampene og ble nummer 12, milevis fra gullkampen.

Slår vi Arsenal så har det vært en god sesongstart. Slår vi dem ikke, så har det fortsatt vært en god sesongstart. Men for mange er dette den første testen, en test på om Mark Hughes har det rette mannskapet til å kjempe i toppen denne sesongen.

For meg kommer ikke det svaret før nærmere jul. Uansett hvordan de to neste kampene ender.

God kamp lørdag. Og husk at det – seier, uavgjort eller tap mot Arsenal – «kun» er 34 kamper og åtte månder igjen av sesongen.

Legg igjen en kommentar