Hvor er ledelsen fra benken, Hughes?

Mark Hughes har en drømmejobb. Det kan det ikke være tvil om. Spør alle andre managere i England om de ville hatt transferbudsjettet til Hughes, og alle – hvis de er ærlige – vil svare ja.

Men, som jeg har nevnt i en tidligere blogg, Hughes har samtidig en vanskelig jobb. Han skal ikke bare kjøpe spillere, trene dem og få dem motivert, han skal også sette sammen et lag, et slags puslespill hver eneste helg og iblant enda oftere. Det er vanskelig nok i seg selv, det har vi allerede sett i de to første kampene.

I tillegg – og det mener jeg er noe av det viktigste en manager gjør – han skal lede laget fra sidelinjen. I laguttaket følger jeg ham ganske godt, jeg syns ikke han har gjort de store brølerne der – ennå. Men fra benken savner jeg tydeligere ledelse, endringer når ting ikke fungerer , samt handlekraft.

Kan noen – hvis de er ærlige – si at City har vært gode i de to første kampene? Ja, vi har fått seks poeng, som alltid er viktigst. Ja, vi har ikke sluppet inn mål, som er meget viktig, og vi har scoret noen.

Så da er alt kanskje bra da?

Først natt til lørdag fikk jeg sett Blackburn-City. Dag Solheim i Canal+ fikset en kopi til meg, og i fred og ro så jeg serieåpningen vår, nesten en uke forsinket. Det var ingen god kamp av City, som de fleste har fått med seg. Resultatet lyver, vi blir overspilt i lange perioder, uten at jeg kan si at noen spesielle spillere dummet seg ut. Men det er lov å ha den beste keeperen i ligaen, det er lov å ofre seg foran eget mål som flere av forsvarerne gjorde, og til slutt ble det «greit». Adebayors mål og forarbeid i samarbeid med SWP var fremragende. Og Ireland…vel, jeg tror ikke noen spillere i den ligaen har bedre oversikt over hvor alt og alle er på en fotballbane. Trolig kunne heller ingen andre scoret et mål på den måten han gjorde det.

Lørdag var jeg på Bohemen. Hjemme mot Wolves…hmmm, og joda det åpnet bra. Kun en endring fra serieåpningen, Tevez for Bellamy. City var gode i en snau omgang, og Adebayor kan å score mål. Det var bra trykk, stor innsats, ganske bra bevegelse, men mange dårlige avslutninger. City burde ledet med et par mål til pause. Det ble med Adebayors ene, og igjen var det lov å ha ligaens beste keeper. Redningen fem minutter før pause var stor fra Given.

Men i andre omgang tok Wolves over. Vi snakker Wolves, nyopprykket lag, vi snakker Citys fort på Eastlands. Vi snakker rik mot fattig. Det var rett og slett for dårlig av City.

På meg virket det som alle på Wolves hadde lyst, bleket hår, bortsett fra venstrebacken som mer så ut som han hadde konkurrert med Micah Richards om de største musklene i styrerommet før kampen. Men tross muskelbacken: Dette var et svakt Wolves, som forventet.

Var City slitne etter den meningsløse – etter min mening – kampen i Barcelona onsdag? Det så faktisk sånn ut. Laget falt litt sammen, nok en gang uten at noen spesielle spillere var spesielt dårlige. Det var mer kollektivt, City hang ikke sammen, vi kom for sent opp i press, dermed fikk vi selvsagt ikke tak i ballen ofte nok – og dermed styrte Wolves store deler av 2. omgang. Det føltes helt unødvendig.

Men hva gjorde Mark Hughes på sidelinjen? Ingen ting. Ingen grep, ingen bytter, verken internt på banen eller fra benken, for å endre bildet. Han satt som vanlig på benken og så sur ut med det ene øyet sitt. Jeg etterlyser lederskap. Minst to av tre bytter kommer etter det 80. minutt. Sånn er det stort sett over alt og hos alle lag. Helt håpløst. Er det for at alle skal kunne si at de har spilt en kamp? Bellamy for Robinho var det første. Greit nok, men hvorfor ikke de Jong med en gang så ryddegutten kunne ryddet opp der det var tomt for krefter; midt på banen. Men de Jong kom på for Tevez da kampen nesten var slutt.

Etter min mening må det være mulig å se fra sidelinjen at dette er i ferd med å gå galt, ta noen grep. Jeg regner selsvagt med at Hughes hadde tatt ut spillere til benken sin som kunne endre kampbildet, ikke bare dårlige kopier av de som var der? Jeg innrømmer at jeg er skuffet over kampen mot Wolves. Jeg trodde Hughes hadde Englands best trente lag, han sier i hvert fall det selv. Lørdag så det ikke direkte sånn ut, der Wolves virket å stå distansen bedre.

Hughes har utfordringer med laguttaket. Dunne har klart seg brukbart i de to første kampene, men jeg føler på meg at han ikke er noen «topp fire»-spiller. Robinho har aldri vært min helt, og jeg synes han har vært svak i begge kampene, slår ballen fra seg for sent og er for pinglete defensivt. Hvis han spiller alle kampene i år, da får vi trøbbel. 11 mann må jobbe, ikke 10. Men Wolves skulle passe Ronnie godt. Det gjorde det tydeligvis ikke.

Given, Toure og Adebayor har vært de tre beste hittil, synes jeg. SWP, Ireland, Barry, Richards og Bridge har vært ok.

Selv etter to seirer så mener jeg det er lov å være kritisk. Og jeg føler ikke at problemene går så mye på at laget ikke er samspilt. I de to bakerste leddene er det tross alt bare to av ni spillere som er nye, Toure og Barry. Det går mer på å holde tempoet oppe i lengre deler av kampene, pluss svak ledelse på sidelinjen.

Mer var det ikke.

PS. Det er faktisk bare femte gangen siden jeg ble født (1962) at City har vunnet de to første kampene i serien. I 1974/75 vant vi 4-0 og 1-0 før det var stopp, i 1982/83 var det tre strake med 2-1, 1-0 og 1-0, så var det 1991/92 med tre strake, 1-0, 2-1 og 3-2, før Svennis og co også hadde tre strake i 2007/08 med 2-0, 1-0 og 1-0.

Legg igjen en kommentar