Fargede spillere – Citys 10 første

Manchester City var ganske tidlig ute med å introdusere fargede fotballspillere. Og selv om få tenker over fargen i dag, så var det lenge en mer eller mindre sensasjon hver gang et engelsk fotball-lag kom med en farget spiller da jeg ble interessert i fenomenet engelsk fotball for 40 år siden.

Jeg vet ikke hvem som var den aller første fargede spillere i engelsk fotball, men jeg har lest at det var en og annen innom for mer enn 100 år siden. Men i ganske så moderne tider var Albert Johannesson var den første fargede spilleren i en FA-cupfinale, så tidlig som i 1965. Han spilte ving i Leeds United og fikk gjennomgå fra tribunene. Johannesson døde som en alkoholisert og ensom mann for noen år siden, venneløs og glemt. Trist, men sant.

Etter dette gikk det hele 16 år før en FA-cupfinale hadde innslag av fargede spillere. I 1981 hadde City (1) og Tottenham (2) spillere; Dave Bennett hos oss, Garth Crooks og Chris Hughton hos Spurs.

West Ham United var det første laget som introduserte tre fargede spillere på laget samtidig; Cooker, Charles og Clyde Best. Så kom WBA med sine «Three Degrees», Cunningham, Regis og Batson.

Viv Anderson var den første fargede spilleren på et engelsk A-landslag, Cunningham på England-U. Luther Blissett var den første fargede målscoreren, mens Paul Ince var den første kapteinen. Ince ble også den første fargede manageren i Premier League, så sent som i fjor.

Jeg var til stede på Goodison Park på slutten av 80-tallet og så Evertons publikum kaste bananer på Liverpools John Barnes, og John Carew har fortalt meg masse om diverse apelyder under landskamper, spesielt i Øst-Europa.

Det er en syk verden, men noe bedre er det blitt med årene. I dagens City-stall er rundt halvparten fargede, og vi tenker ikke lenger over at det – en gang – var veldig spesielt.

Her er de 10 første fargede spillerne i Citys stolte historie:

1. Stan Horne (48 ligakamper, 1965-69). Horne ble kjøpt av Joe Mercer fra Aston Villa i semptember 1965. Han var en tøff og god spiller som spilte både stopper og på midtbanen. Solgt videre til Fulham i 1969.

2. Tony Whelan (3 ligakamper i 1973). Whelan fikk aldri prøve seg i United og kom til City da Malcolm Allison ville ha ham. Solgt videre til Rochdale.

3. Roger Palmer (22 ligakamper, 1977-80). Eget produkt. Palmer fikk få sjanser, selv om han var en god målscorer allerede i tenårene. Solgt videre til Oldham, der han fortsatt har scoringsrekorden.

4. Dave Bennett (43 ligakamper, 1979-81). Eget produkt. Broren Gary var lenge i City uten å få sjansen. Bennett spilte seg til ganske fast plass under John Bond i 1980/81, spilte FA-cupfinalene og skaffet straffesparket som Kevin Reeves scoret på i omkampen (2-3). Solgt videre til Cardiff og deretter til Coventry der han vant FA-cupen mot nettopp Tottenham i 1987.

5. Alex Williams (114 ligakamper, 1981-85). Eget produkt. Den første fargede keeperen i den øverste divisjonen da han debuterte i 1981. Sto fast i noen sesonger før en skade satte ham ut av laget og gjorde at han senere ble solgt til Port Vale.

6. Clive Wilson (107 kamper, 1981-87). Eget produkt. Et stort talent, som Chelsea gravde dypt i pengebingen for å sikre seg. Spilte til han var nærmere 40 år. Teknisk briljant spiller.

7. Tony Cunningham (16 ligakamper, 1984-85). Spiss, kjøpt fra Sheffield Wednesday, ingen suksess i City og solgt raskt videre til Newcastle.

8. Darren Beckford (7 ligakamper, 1984-87). Eget produkt. Slo aldri helt til, tross gode takter og en vanvittig fysikk. Solgt til Port Vale.

9. Earl Barrett (2 ligakamper, 1986). Eget produkt som aldri fikk sjansen. Ble god i Oldham og landslagsspiller i Everton og Aston Villa. Rask og tøff forsvarsspiller, ikke så ulik Joleon Lescott.

10. Jason Beckford (8 kamper, 1988-91). Eget produkt og yngre bror av Darren. Litt samme typen, og litt samme karriere. Solgt videre til Birmingham.

I 1988 kom Brian Gayle fra Wimbledon og i 1989 Justin Fashanu på lån. På 1990-tallet økte tallet raskt, men fram til 1990 hadde bare 12 fargede spillere spilt for City.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.