16 anbefalte City-bøker

Det er mye å velge mellom når det gjelder litteratur om og med Manchester City – også hvis du holder de rene biografiene utenfor. Mye er likt, og alt er ikke like interessant. Men det er også mye bra, og hvis du er interessert i å vite litt mer om klubbens historie, personligheter, maktkamper og turbulens, helvete og himmel, så kan jeg anbefale 16 bøker.

16. Blue moon – down among the dead men with Manchester City – skrevet av Mark Hodkinson i 1999.

Boken handler om Citys – heldigvis – eneste sesong på tredje nivå i ligasystemet, sesongen 1998/99. Den er egentlig sammensatt av en rekke avisartikler som Hodkinson lagde for The Times den sesongen. Morsom og tragisk om hverandre; har du lyst på en gjennomgang av denne merkelige sesongen, så er dette boken for deg.

15. Cult heroes – skrevet av David Clayton i 2007.

En grundig gjennomgang av det Clayton mener er 20 spesielle spillere, som ikke bare var gode, men som hadde noe ekstra med seg – uansett. God research på hver enkelt spiller løfter boken litt over det normale.

14. The Mercer-Allison Years – skrevet av Ian Penney i 2001.

Dette er boken for deg som vil ha en grundig gjennomgang av hvorfor City var så gode fra 1965-72. Sesong for sesong, med intervjuer og statistikk, krydrer boken som kanskje er litt tung å lese, men veldig interessant.

13. The Great Derby Matches, United vs City – skrevet av Michael Heatley og Ian Welch i 1996.

Her er de største kampene og de største profilene fra lokaloppgjørene samlet i en bok, alt fram til City gikk ned i 1996. Her er det mye å glede seg over for en City-supporter. City tapte kun én ligakamp mot United fra 1968-76, blant annet.

12. George Best and 21 others – skrevet av Colin Shindler i 2004.

En original idé; George Best var stjernen på Uniteds juniorlag i 1963/64. I semifinalen i juniorcupen den sesongen møttes City og United. Best ble en av verdens beste. Men hvordan gikk det med de 21 andre spillerne? Shindler prøver å gi deg svaret – om du er interessert.

11. Blue Moon Rising – the fall and rise of Manchester City – skrevet av Andy Buckley og Richard Burgess i 2000.

En morsom, interessant og grundig gjennomgang av City fra 1990-2000, med en spesiell gjennomgang av 1999/2000 – da City kom seg tilbake i toppen for første gang siden 1996. Mange gode intervjuer.

10. Allison Wonderland – skrevet av Steve Mingle i 2008.

En form for en roman om Malcolm Allisons første tid i City, fra 1965-73. Bra skrevet av en forfatter som kan City. Boken avsluttes med «and thank God he`ll nevner work for Peter Swales again…». Så jeg aner – og håper på – en oppfølger fra 1979-80…

9. Cups for cock-ups – skrevet av Ashley Shaw i 1998.

En meget velskrevet bok om Citys mørketid på midten av 1990-tallet. Vittig, takevekkende og gøyal å lese – 10 år etter.

8. Farewell to Maine Road – skrevet av Gary James i 2003.

Simpelthen et monster av en bok, en grundig gjennomgang av Citys tid på Maine Road – og tidligere baner. Tungt å lese alt her, men mange gode og morsomme historier, og ikke minst bilder fra en svunnen tid.

7. Lows, highs and balti pies – Manchester City ruined my diet – skrevet av Steve Mingle i 2004.

En veldig personlig bok fra en City-supporter som har fulgt laget sitt i 40 år. Her er det mange gode historier. 320 sider med City-ironi, latter og gråt om hverandre. Mingle beskriver 100 kamper med City han har sett.

6. The battle for Manchester City – skrevet av Alec Johnson i 1994.

En bok med utgangspunkt i at Francis Lee tok over som formann eller Peter Swales – men ikke uten kamp. Boken beskriver alle maktkampene i City gjennom årene og er fascinerende lesning.

5. Manchester United ruined my life – skrevet av Colin Shindler i 1998.

Denne kontroversielle boka ble en bestselger, der jøden Shindler, som vokste opp med at City ble bedre enn United, før han fikk det hele i trynet på 90-tallet da United dominerte mens City stadig skjøt seg i foten. Meget fornøyelig lesning.

4. The Worst of Friends, Malcolm Allison, Joe Mercer and Manchester City – skrevet av Colin Shindler i 2009.

En slags City-versjon av The Damned United, om Brian Cloughs 44 kontroversielle dager i Leeds United. Her blander Shindler fakta og fiksjon til en roman om hva som skjedde, men også hva han tror skjedde og hva folk sa på de innerste rommene i City da den perfekte kombinasjonen Mercer-Allison ble til den umulige kombinasjonen Mercer-Allison.

3. Manchester City – The Complete Record – skrevet av Gary James i 2006.

Hver kamp, alle scoringene, alle spillerne og alt annet, kamper, historie og profiler fra en fascinerende klubb får du her, sesong for sesong. Et must for samlere, og har du denne boka så har du egentlig full oversikt over klubben din.

2. Manchester City – 125 years of football – skrevet av Gary James i 2006.

Jeg bare falt så pladask for denne enkle boka, med en rekke bilder jeg aldri hadde sett før, lettleste saker og en fin gjennomgang av klubbens 125 første år. Anbefales til alle.

1. Manchester THE GREATEST City – skrevet av Gary James i 1997.

Bare en utrolig god og grundig gjennomgang av Citys historie, skrevet av han som kan aller mest om klubben i dag. Her finner du alt, små og store historier. Boken ble re-lansert etter 2002/03-sesongen. Christian de Lange; kan jeg få igjen boka mi snart????

Dette var mine favoritter.

Jeg kommer tilbake med biografiene senere.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.