Er Hughes flink med puslespill? (det bør han være…)

På besøk hos Kjetil Rekdal i Lierse i 1992, kom jeg inn i et hus som på det nærmeste var tomt. En Leeds-drakt hang der (ikke med Bakke på ryggen, ikke Strandli heller…), en svær TV med flere hundre kanaler. Og et puslespill.

Puslespillet var på flere tusen brikker og tok hele det svære spisebordet. Rekdal mente det var god hjernetrim. Han mente puslespill viste om man hadde logisk sans, tålmodighet og en evne til å sette sammen ting riktig.

Det fører meg til Mark Hughes. Jeg vet selvsagt ikke om Hughes har puslespill hjemme,  men jeg vet at han kunne behøvd øvelsen det ville gitt ham i disse dager; logikk, tålmodighet og evnen til å sette brikker sammen riktig.

For uansett hvor mange nye spillere Mark Hughes får til disposisjon; han kan bare bruke 11 mann hver gang. Og hvis City får, om vi skal tro ryktene, Eto´o, Tevez, Lescott og kanskje til og med Robben. Hvordan setter Hughesy dette sammen til å bli det rette laget, ikke bare med de beste spillerne men med den rette balansen?

Det siste er faktisk det viktigste. Alle mesterlag er balansert. Det består alltid av spillere som ingen bryr seg om, og som mange ikke forstår hva gjør der. Vi får håpe Hughes vet hva han gjør og hvordan han setter sammen lag. For en ting er å få tak i spillere (i Citys tilfelle ser det veldig mulig ut med dagens eier), en helt annet ting er å lage et slagkraftig LAG av det hele, et lag som er godt begge veier, det vil si både offensivt og defensivt.

Disse tingene henger veldig sammen. Mye av grunnen til at Manchester United og Chelsea har sett så gode ut defensivt er at laget har ballen så mye, og for å si som min store helt Johan Cruyff: Jo lengre du har ballen, jo større er sjansen for at motstanderen ikke scorer.

Så det er ikke sikkert at City trenger så mange nye forsvarsspillere for at forsvaret blir bedre. Da Cruyffs lag lå under og ble presset, satte han ikke inn en ekstra forsvarsspiller. Han satte inn en ekstra spiss. Det er flere måter å gjøre det på. Det spørs hvordan Mark Hughes har tenkt å gjøre dette.

Shay Given blir keeper.

Jeg regner med at Hughes fortsetter med en backrekke med fire spillere:

Høyreback: Richards/Zabaleta

Jeg regner med at det står mellom disse to. I en 3-5-2 (som jeg ville spilt) kunne han brukt SWP som vingback.

Midtstoppere: Onuoha/Richards/Dunne/Kompany/(Lescott)

Han kan også bruke Berry her. Jeg tviler på at det hentes inn mer enn én stopper. Og jeg føler meg ganske sikker på at Hughes kommer til å bruke Kompany. Jeg ville brukt Onuoha, men tipper det blir Lescott – hvis han kommer, med Dunne som backup, hvis kapteinen aksepterer det.

Venstreback: Bridge/Garrido.

Med Lescott på plass kan han også brukes der, men jeg er ganske sikker på at Hughes satser på Bridge siden han ble kjøpt så sent som i vinter.

Sentral midtbane: Barry/De Jong/Kompany/Zabaleta/Elano.

Her starter problemene. En eller to defensive? 4-2-3-1, 4-3-3, 4-1-4-1, 4-4-1-1 eller en ren 4-4-2? Barry er banker, men Hughes er svak for to holdere. Da blir den andre ganske sikkert de Jong.

Offensiv midtbane: Ireland/Elano/Robinho/Johnson

Her er det plass til en eller to. Robinho er nok bankers i utgangspunktet. Blir Ireland benket så bør det fortelle mye om resten av stallen Hughes har skaffet seg.

Kanter: SWP/Robinho/Weiss/Petrov/(Robben)/Bellamy

Helt til i forrige uke så tenkte jeg at SWP er sikker på Citys lag – uansett. Nå tror jeg faktisk ikke det er så enkelt mer. Men trolig får han sjansen fra første spark. Problemet er at hvis City kjøper Robben så MÅ han spille. Han er verdens beste ving. Robben kan vinne en kamp helt på egenhånd.

Spisser: Santa Cruz/Robinho/Bellamy/(Tevez)/(Eto´o)/Caicedo

Her er det mest usikkerhet. Uten Eto´o og Tevez blir det enklere, men selvsagt dårligere. Tevez tror jeg kommer, og han er best som en slags moderne Paul Dickov som løper langs hele den offensive delen av banen. Men med Eto´o blir det «verre», og Hughes må spille forskjellig ut fra Eto´o eller Santa Cruz på topp. De har veldig ulike styrker og svakheter.

Hvis City får både Lescott, Tevez, Eto´o og Robben, tror jeg laget blir sånn:

Given – Richards, Kompany, Lescott, Bridge – Barry, De Jong – Tevez, Robinho, Robben – Eto´o.

Mer realistisk er at City får Lecott og Tevez, ikke de to andre:

Given – Richards, Kompany, Lescott, Bridge – Barry, De Jong – SWP, Robinho, Tevez – Santa Cruz.

Sommerens største utfordring for Hughes er uansett puslespillet rundt den beste lagoppstillingen. Den kan ikke være enkel.

Hvordan jeg ville spilt: (3-4-1-2): Given – Richards, Lescott, Onuoha – SWP, De Jong, Ireland, Barry – Robinho – Tevez, Santa Cruz. Subs: Taylor, Zabaleta, Bridge, Kompany, Elano, Johnson, Bellamy, Caicedo.

Til slutt en liten quiz: De siste fire tiår har kun åtte spillere med tre bokstaver i etternavnet spilt obligatoriske kamper for City. Hvor mange tar du?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.