Verdens dårligste fotballKLUBB

I et svakt, irriterende eller kanskje ubetenksomt øyeblikk for mange år siden, kalte jeg – i STB – Manchester City for «verdens dårligste fotballklubb.» Jeg mente, ut fra forutsetninger som fanbase, penger, publukumstall, omsetning og interesse, så er det få – om noen – klubber i verden som underpresterer mer enn Manchester City.

Jeg tror faktisk jeg har mine ord i behold, hvor dumt det enn høres ut. Her skal jeg belegge dette fenomenet, som jeg lenge har ment er sant:

1981: John Bond er Citys manager, etter et fatalt forsøk fra formann Peter Swales på å hente hjem den tidligere topptreneren Malcolm Allison. Bond strammer opp City, og tar oss til finale i FA-cupen og en semifinale i ligacupen.

Sterkt gjort, men for et City som har spilt en drøss med semifinaler og finaler siden 1969 så bør det faktisk være på sin plass med såpass.

Så kommer poenget: 28 år er gått, og lite visste vel jeg og andre blå at dette – fortsatt – er de siste semifinalene Manchester City har spilt.

Hvis vi omgjør en seier i en turnering til gull, en finaleplass eller 2. plass i ligaen til sølv, og en semifinale og/eller en tredjeplass i ligaen til bronse, så får vi en medaljefordeling som en slags indikasjon på hva en klubb har oppnådd.

Siden 1981 har 44 engelske fotball-lag tatt medaljer i engelsk fotball (liga, FA-cup, ligacup og europacupene). Det er altså nok lag til å fylle Premier League, Championship, pluss de to øverste lagene i League 1.

44 lag har altså – ofte, iblant eller i hvert fall en gang eller to – gledet supporterne sine med å nå minst en semifinale i en cup.

44 lag har gjort dette siden 1981. Blant lagene som aldri har klart dette, finner vi storheter som Peterborough, Southend, Carlisle, Huddersfield, Carew Alexandra, Hartlepool, Doncaster, Blackpool, Preston, Swansea, Reading, Charlton, Hull, Stoke og MANCHESTER CITY.

15 managere har prøvd etter John Bond, men ikke en medalje har vi klart å få hjem på seniornivå.

Vi er definitivt det største, mest kjente laget med flest penger og supportere som alltid skuffer. Vi liker å sammenligne oss med klubbene rett bak de «fire store». Vi liker å sammenligne oss med klubber som Tottenham (20 medaljer i samme tidsrom), Everton (13), Aston Villa (11) og Newcastle (9). Om ikke disse klubbene er så gode hele tiden, så klarer de i hvert fall å gi supporterne sine en opplevelse av noe – iblant.

Også klubber vi mener vi egentlig er langt bedre enn; Middlesbrough (åtte medaljer i samme tidsrom), Blackburn (8), West Ham (4) får det til iblant. Og klubber vi mener er rævva er innom medaljefatet iblant; Sunderland (4), WBA (3), Portsmouth (2) og selv Wigan (1) fra dagens Premier League.

Går vi til de lagene som er i divisjonen under oss, så blir tilfellet City enda mer komisk. 18 av lagene i Championship har oppnådd mer enn City siden 1981. Går vi til League 1, så blir komedien City komplett: 12 av lagene der har flere «medaljer» enn City.

Manchester City ser på seg selv som store og mektige, men lag som Oxford (ute av ligasystemet), Luton (faller ut av ligasystemet nå), Brighton, Swindon, Stockport (!), Walsall, Oldham, Tranmere, Millwall, Wimbledon, Leicester, Leeds, Birmingham, Wolves, begge Sheffield-klubbene, Cardiff (!), Burnley, Bristol City, QPR, Ipswich, Crystal Palace (seks medaljer i samme tidsrom som City har null…), Coventry, Watford, Derby, Plymouth (!), Forest, Barnsley (!), Norwich og Southampton har alle mer å vise til enn City de siste 28 sesongene.

At Manchester United topper med 48 medaljer, Liverpool har 43, Arsenal 37 og Chelsea 30 som de fire beste er ingen overraskelse.

Men at Manchester City – omtalt av noen som Guds eget lag – har 44 lag foran seg på tabellen over oppnådd suksess siste 28 år, må betegnes som en vits og en dårlig spøk fra Gud.

Jeg tror jeg har ordene mine i behold; City er verdens dårligste fotballklubb.

Vi har forøvrig fortsatt til gode å slå WBA hjemme i Premier League. Det i seg selv er en prestasjon. I den øverste divisjonen må vi faktisk helt tilbake til sesongen 1985/86 for å finne hjemmeseier mot dagens bunnlag, WBA. Da vant vi 2-1, etter scoringer av Paul Power og Gordon Davies.

God fornøyelse i ettermiddag.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.